Στον σύγχρονο κόσμο, έχει αναπτυχθεί μια κατάσταση που περιγράφεται ως εξής, από την αρχή «μπορείς να κοιτάξεις αλλά δεν μπορείς να αγγίξεις». Μια προσπάθεια κλοπής ή καταστροφής ενός διαστημικού σκάφους, θα προκαλούσε σοβαρό διεθνές σκάνδαλο.
Αυτό, κάνουν οι λεγόμενοι «επιθεωρητές δορυφόρων», διαστημόπλοια που μπορούν να αλλάξουν τροχιά, να πλησιάσουν εχθρικούς δορυφόρους και να διαθέτουν εργαλεία για να παρακολουθούν ή να παρεμβαίνουν στη «δουλειά τους». Τις περισσότερες φορές, οι χώρες έχουν αρνητική στάση απέναντι σε τέτοιες παρεμβάσεις, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του σύγχρονου νομικού πλαισίου!
Ένα πειραματικό κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη αφού παρέμεινε σε τροχιά για 276 ημέρες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ολοκληρώνοντας μια αποστολή ορόσημο για τη δοκιμή των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών τεχνολογιών της χώρας.
Το διαστημόπλοιο χωρίς πλήρωμα, επέστρεψε στο κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα τη Δευτέρα όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι ήταν το διαστημικό σκάφος , ποιες τεχνολογίες δοκιμάστηκαν, πόσο ψηλά πέταξε και πού το είχαν φτάσει οι τροχιές του από την εκτόξευσή του στις αρχές Αυγούστου 2022. Οι εικόνες του σκάφους δεν έχουν επίσης δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Ποιος είναι ο σκοπός του διαστημικού σκάφους
Η δοκιμή σηματοδοτεί μια «σημαντική» ανακάλυψη στην έρευνα της Κίνας, στην τεχνολογία επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών σκαφών που θα παρέχει έναν πιο βολικό και φθηνό τρόπο για την πραγματοποίηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών.
Το 2021, αυτό που μπορεί να ήταν ένα παρόμοιο διαστημικό σκάφος πέταξε στην άκρη του διαστήματος και επέστρεψε στη Γη την ίδια μέρα σε μια αποστολή που επίσης κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό κάλυψη. Προσγειώθηκε στη Γη «οριζόντια».
Σχολιαστές στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι, το Πεκίνο αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο όπως το X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα αυτόνομο διαστημικό αεροπλάνο που μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για χρόνια.
Το χωρίς πλήρωμα και επαναχρησιμοποιήσιμο X-37B, επέστρεψε στη Γη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στην έκτη και τελευταία του αποστολή, μετά από περισσότερες από 900 ημέρες σε τροχιά.
Ένας ενισχυτής Atlas-5 (μία από τις αποστολές που χρησιμοποίησε ένα Falcon 9 από τη SpaceX) το εκτοξεύει στο διάστημα. Στη συνέχεια, αφού επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, προσγειώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα συνηθισμένο αεροπλάνο.
Αρχικά, οι κύριες παράμετροι αυτού του διαστημικού αεροσκάφους ήταν ένα υψηλό delta-v (χαρακτηριστική ταχύτητα του τροχιακού ελιγμού) και μια συνολική χαρακτηριστική ταχύτητα.
Αυτές είναι οι παράμετροι της αλλαγής της ταχύτητας του διαστημικού σκάφους, η οποία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση ενός τροχιακού ελιγμού (αλλαγή της τροχιάς). Όσο υψηλότερα είναι, τόσο περισσότερα μπορεί να κάνει ένα διαστημικό αεροσκάφος σε τροχιά. Για παράδειγμα, πετάει μέχρι έναν άλλο δορυφόρο και μετά πετάει μακριά από αυτόν, αλλάζει τροχιά και ούτω καθεξής.
Ανησυχίες κρατών
Το κύριο ερώτημα που ανησυχεί τη Ρωσία, την Κίνα και ακόμη και ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, αφορά τη δυνατότητα χρήσης του X-37B απευθείας ως όπλο. Σε απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιμένει ότι, η «συσκευή» είναι ένα πειραματικό μοντέλο, και μάλιστα, κατονομάζει ορισμένα από τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε τροχιά.
Σύμφωνα με αναφορές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα ωφέλιμα φορτία διαστημικών αεροσκαφών δοκιμάζουν μια σειρά εντελώς ειρηνικών συστημάτων. Για παράδειγμα, αυτά είναι συστήματα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου, αεροηλεκτρονικά, συστήματα θερμικής προστασίας, ομοιόμορφη επαναχρησιμοποιήσιμη μόνωση, ελαφριά ηλεκτρομηχανικά συστήματα πτήσης, προηγμένα συστήματα πρόωσης, προηγμένα υλικά και τεχνολογίες για αυτόνομη τροχιακή πτήση, επανείσοδο και προσγείωση.
Το 2012, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν το X-37B για την παρακολούθηση της μονάδας διαστημικού σταθμού Tiangong-1 της Κίνας. Είναι αλήθεια ότι, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι το διαστημόπλοιο ήταν σε «ακατάλληλες» τροχιές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαστημικό αεροσκάφος χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «επιθεωρητής δορυφόρων», ικανός να πλησιάσει ένα άλλο διαστημόπλοιο και να προσπαθήσει να συλλέξει δεδομένα σχετικά με αυτό ή να παρέμβει στη «δουλειά του». Όλα τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά μιλούν για αυτό σίγουρα.
Και απρόβλεπτο και… πολύ επικίνδυνο!
Αυτό αποδεικνύεται εν μέρει, από τα λόγια της πρώην Υπαρχηγού Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Χέδερ Γουίλσον. Στο Aspen Security Forum, δήλωσε ότι, το X-37B μπορεί να πετάξει αρκετά χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει την ατμόσφαιρα της Γης για να αλλάξει την τροχιά του. Και επίσης, να κάνει ελιγμούς ώστε οι αντίπαλοι να μην μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πώς θα κινηθεί η «συσκευή» και να την χτυπήσουν αν χρειαστεί. Με τέτοιες δυνατότητες, το X-37B, καταρχήν, γίνεται το ίδιο όπλο. Και απρόβλεπτο και πολύ επικίνδυνο.
Προς το παρόν, οι υπόλοιπες χώρες μπορούν μόνο να παρακολουθήσουν τις πτήσεις της αμερικανικής «συσκευής» και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους. Αξίζει επίσης, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η δοκιμή ενός συγκεκριμένου ωφέλιμου φορτίου και αν πρόκειται για πρωτότυπο κάποιου είδους όπλου.