Η Ουκρανία προετοιμάζεται για την εικαζόμενη επερχόμενη αντεπίθεσή της. Ο στρατός της οπλισμένος με γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και βρετανικής κατασκευής Challenger 2, μαζί με μια μαζική εισροή drones όπως το Stryker και το Gepard, αναμένεται να ανακαταλάβει εδάφη της επικράτειας στα ανατολικά (Ντονμπάς) και στο νότο (Ζαπορίζια και Χέρσων).
Από την μεριά της η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την κατά μέτωπο επίθεση από την Ουκρανία, λαμβάνει νέα παρτίδα BMP-3 IFV καθώς και νέα drones καμικάζι.
Το BMP-3 IFV είναι οπλισμένο με πυροβόλο των 100 χιλιοστών, εκτοξευτήρα 2Α70 με αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών 2Α72 και πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών. Έχει επίσης λάβει νέο κινητήρα, οπλικό σύστημα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα επικοινωνιών.
Το BMP-3 έχει μια αντισυμβατική διάταξη, με τον κινητήρα να βρίσκεται στο πίσω μέρος αντί για το μπροστινό κύτος. Έτσι, ο οδηγός κάθεται στο μπροστινό κέντρο του πλαισίου με δύο άλλα μέλη του πληρώματος δίπλα του (ένα σε κάθε πλευρά).
Έτσι ο οδηγός έχει βελτιωμένη θέα και το βάρος κατανέμεται ευνοϊκότερα κατά μήκος του μηχανήματος. Το BMP-3 είναι επίσης εξοπλισμένο με αντλίες εκτόξευσης νερού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την υπέρβαση υδάτινων εμποδίων.
Εκτός από τη μεταφορά προσωπικού στην πρώτη γραμμή, προορίζεται επίσης να αυξήσει την κινητικότητα των στρατευμάτων και να προσφέρει προστασία στους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Επίσης, οι κοινές επιχειρήσεις με τα κύρια τανκ του ρωσικού στρατού MBT, επιτρέπουν στα IFV να μεταφέρουν στρατεύματα, σε αμοιβαία υποστηρικτικό ρόλο διαπερνώντας τις εχθρικές γραμμές στο μέτωπο.
Φτηνό UAV Μαζικής Παραγωγής
Το UAV καμικάζι Privet-82 μπορεί να εκτοξευτεί από ασφαλή απόσταση 30 χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή. Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι, είναι ικανό για αυτόνομη πτήση σε προκαθορισμένες συντεταγμένες και δυνατότητα αναμετάδοσης ελέγχου από τον έναν χειριστή στον άλλο.
Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του είναι η χρήση απλών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, που μπορούν να προμηθεύονται εγχώρια. Αυτό εξαλείφει την ευπάθεια της ρωσικής βιομηχανικής αδυναμίας στην κατασκευή ηλεκτρονικού υλικού, όπου οι δυτικές κυρώσεις την έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πωλητές.
Έτσι, η ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Oko «έδωσε προτεραιότητα σε ένα σχέδιο που μπορεί να κατασκευαστεί από διαθέσιμα εξαρτήματα, χωρίς πολύπλοκα, συχνά ακριβά ηλεκτρονικά», αναφέρει.
Μια αναφορά στο RIA Novosti, σημειώνει πώς αυτό το τεχνοβιομηχανικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να διαδραματιστεί στο πεδίο της μάχης, όπου πολλά drones καμικάζι μπορούν να σταλούν ταυτόχρονα από ένα «κόμβο» σε έναν συγκεκριμένο στόχο.
«Αν υπάρχει ένας χειριστής στη μονάδα, θα τους χρησιμοποιήσει έναν προς έναν. Εάν υπάρχουν πολλοί χειριστές, θα είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα συντονισμένο χτύπημα», αναφέρει ο Βαντίμ Σέρνοβ της Oko.
Η εμβέλειά του είναι 300 χιλιόμετρα και μπορεί να εκτοξεύεται από 15 έως 20 χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου με κεφαλή 5 κιλών. Παράλληλα ο έλεγχος του drone μπορεί να μεταφερθεί από τον έναν χειριστή στον άλλο, κατά μήκος μιας μεγάλης διαδρομής, ενώ η πτήση του από το σημείο εκτόξευσης στην πρώτη γραμμή είναι με πλήρη σιωπή και με απενεργοποιημένο τον πομπό βίντεο.