Η Ρωσία μπορεί να έχει οργανώσει η ίδια την επίθεση στο Κρεμλίνο έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον ρωσικό λαό και να δικαιολογήσει μία μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατευμάτων. Αυτό ανέφερε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Οι αναλυτές από τις ΗΠΑ σημείωσαν πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόσφατη επίθεση στο Κρεμλίνο οργανώθηκε από την ίδια την Ρωσική Ομοσπονδία. Αρχικά, οι ρωσικές αρχές πρόσφατα έλαβαν μέτρα ενίσχυσης της εσωτερικής αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένης και της αεράμυνας της Μόσχας. Κατ' επέκταση, είναι ιδιαίτερα απίθανο δύο drones να κατάφεραν να διεισδύσουν τις πολυάριθμες ζώνες προστασίας και να ανατινάχτηκαν στο Κρεμλίνο.
Επιπλέον και σύμφωνα με το ινστιτούτο, η συντονισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου στο συμβάν υποδεικνύει πως η επίθεση προετοιμάστηκε από μέσα, με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολιτικές συνέπειες να είναι σημαντικότερες από την «ντροπή» για την ευαλωτότητα στην ασφάλεια.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης πιστεύει πως εάν η επίθεση δεν ήταν στημένη, η επίσημη ρωσική αντίδραση θα ήταν πολύ πιο αναδιοργανωμένη, αφού οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα προσπαθούσαν να δώσουν μία λογική εξήγηση και να καλύψουν την ευπάθεια του δικτύου αεράμυνας και της όλης της υπηρεσίας.
«Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίθεση για να δικαιολογήσει τους περιορισμένους εορτασμούς της 9η Μαΐου» έκλεισαν οι αναλυτές.
Νέες Δηλώσεις Περί Πυρηνικών από την Μόσχα
Σε άλλη πρόσφατη είδηση τώρα, ο υφυπουργός άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Φομίν, μίλησε σε ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους για την ρωσική προσέγγιση στην πυρηνική αποτροπή. Τα λόγια του δημοσιοποίησε το ίδιο το ρωσικό υπουργείο άμυνας.
«Βάση των δογματικών εγγράφων, οι ρωσικές προσεγγίσεις στο θέμα της πυρηνικής αποτροπής έχουν αποκαλυφθεί. Σημειώθηκε πως οι δράσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα αυτό είναι αμυντικής φύσεως και στόχο έχουν να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την προστασία της χώρας.»
Επιπρόσθετα, ο Φομίν ανέφερε τις ενέργειες των Αμερικανών αναφορικά με την παράταξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη και την προετοιμασία πραγματοποίησης πυρηνικών αποστολών με συμμετοχή πολεμικών αεροποριών άλλων κρατών, οι οποίες δεν διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα.
Ο Αλεξάντρ Φομίν έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η ρωσική απαίτηση περί τερματισμού αυτής της τακτικής, όπως και το ρωσικό αίτημα για περιορισμό των αμερικανικών όπλων εντός των συνόρων της χώρας, απορρίφθηκαν από την Ουάσιγκτον.