Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιμακωτή αεράμυνα έκανε η Ουκρανία, καθώς έλαβε τα συστήματα αεράμυνας Skynex. Τα δικτυωμένα συστήματα αεράμυνας Oerlikon Skynex λειτουργούν ήδη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, κατά την επίσκεψή του στη Rheinmetall Italia SpA. Σημειωτέον ότι η μεταφορά αυτών των συστημάτων δεν έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
«Χρειαζόμαστε τέτοια αποτελεσματικά όπλα για να προστατευτούμε από τα drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία για επιθέσεις στην Ουκρανία. Αυτά τα όπλα, θα σώσουν δεκάδες ζωές και υποδομές σημαντικές για εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. «Τέτοιες συστοιχίες είναι ήδη σε υπηρεσία στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Να επισημάνουμε ότι, η Ουκρανία είναι επί του παρόντος ο μόνος γνωστός χειριστής αυτού του συστήματος αεράμυνας, επομένως η δυνατότητα «ανταλλαγής» από αποθέματα άλλων χωρών φαίνεται απίθανο. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε λάβει μερικά από τα πρωτότυπα που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές και επιδείξεις από το οπλοστάσιο της Rheinmetall.
Το Skynex είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε δίκτυο, το οποίο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μπορεί να ενσωματώσει διάφορα στοιχεία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου και την αεράμυνα, από αισθητήρες έως παρεμβολές, πυροβόλα AA και βλήματα. Ωστόσο, η βασική διαμόρφωση του Skynex είναι μια μονάδα διοίκησης και ελέγχου, ένα ραντάρ X-TAR3D και τέσσερα πυροβόλα Mk3. Αυτά τα όπλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο σύστημα εμπλοκής αεροπορικής απειλής μικρής εμβέλειας MANTIS, που αναπτύχθηκε από τη γερμανική Bundeswehr.
Στην πράξη, σημαίνει ότι τα συμβατά συστήματα αεράμυνας θα μπορούν να στέλνουν το ένα στο άλλο δεδομένα από ραντάρ, να παρακολουθούν τον ίδιο στόχο ακόμη και αφού φύγει από την εμβέλεια ενός συνδεδεμένου ραντάρ και έρθει στο ορατό πεδίο ενός άλλου και να κατανείμουν αποτελεσματικά τους στόχους (μεταξύ των πυρών) μονάδες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά των επιθέσεων drones.
Η ανάπτυξη του Skynex στην Ουκρανία σημαίνει ότι, η χώρα έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση της φιλοδοξίας της να χτίσει μια πολυεπίπεδη αεράμυνα , μια δύσκολη αποστολή για μια τόσο τεράστια χώρα με το μέτωπο της μάχης να εκτείνεται για σχεδόν 3.800 km (ο ενεργός πόλεμος συνεχίζεται κατά μήκος περίπου 1.500 km).
«Ακόμα κι αν ο εχθρός σκάψει έναν τεράστιο αριθμό χαρακωμάτων, όλα αυτά δεν θα έχουν πλέον σημασία αν τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας πετάξουν ακριβώς μέσα σε αυτό», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Είναι αντικειμενικά αρκετά δύσκολο να βρεις κάτι καλύτερο για να χτυπήσεις τις θέσεις των ελεύθερων σκοπευτών, των πολυβολητών, των μονάδων όλμων ή του εξοπλισμού που βρίσκεται σε κίνηση. Ειδικά δεδομένου ότι, το APKWS είναι τριών τύπων: με ισχυρή εκρηκτική κεφαλή, με εντυπωσιακά στοιχεία σε σχήμα βέλους, καθώς και αθροιστική κεφαλή.
APKWS σε συνθήκες μάχης
Ο στρατός της Ουκρανίας επέδειξε για πρώτη φορά τη λειτουργία πυραύλων APKWS υψηλής ακρίβειας, η μεταφορά τους ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022 και η μεταφορά της πρώτης παρτίδας των δύο δωδεκάδων οχημάτων πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 .
Ταυτόχρονα, η ακρίβεια στόχευσης με ημιενεργή δέσμη λέιζερ επιτρέπει να χτυπηθούν στόχοι με ελάχιστη κατανάλωση πυρομαχικών με την πρώτη κιόλας βολή.
Παράλληλα, η χρήση των APKWS, τα οποία μετατρέπονται σε όπλα υψηλής ακρίβειας του πυραύλου 70 χλστ. Hydra 70, συνεπάγεται τον φωτισμό του στόχου με λέιζερ. Για την εκπλήρωση αυτής της διαδικασίας, είναι δυνατή η χρήση ενός UAV με οπτικό σταθμό παρακολούθησης και ένα κανάλι λέιζερ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση στόχων.
Προμήθεια όπλων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο
Το Λονδίνο είχε ήδη παράσχει στο Κίεβο βάσεις πυροβολικού AS90. Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Άντριου Μόρισον, Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσθετα όπλα προς το Κίεβο:
«Το AS90 είναι ένα καλό όπλο και η Ουκρανία θα ωφεληθεί σίγουρα από αυτό. Ο σκοπός της υποστήριξής μας είναι να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί και το AS90 δεν υπερβαίνει αυτόν τον στόχο».
Ο Μόρισον σημείωσε επίσης ότι, όταν αποφασίζει για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας λαμβάνει υπόψη την παρουσία πυροβολικού στον δικό του στρατό και τη δυνατότητα αντικατάστασής τους σε περίπτωση μεταφοράς.
Νωρίτερα, η Ρωσία έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στις χώρες του ΝΑΤΟ σε σχέση με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία γίνεται νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι, οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η προμήθεια όπλων από τη Δύση δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση.
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.