Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι, μόνο η Κίνα μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα να λύσει γρήγορα τα μακροχρόνια προβλήματα του ρωσικού στόλου.
Δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας 052D κλάσης Kunming (ονομασία ΝΑΤΟ Luyang III) κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα στο ναυπηγείο στην κινεζική πόλη Dalian. Τα συγκεκριμένα κινεζικά Αντιτορπιλικά Type 052D, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί όχι τόσο για τα συμφέροντα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά για εξαγωγή σε άλλες χώρες.
Η επίσκεψη του νέου Κινέζου υπουργού Άμυνας και Κρατικού συμβούλου Λι Σανγκφού στη Μόσχα, έχει ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Κίνας, θα υπογράψουν «Μνημόνιο Συνεργασίας για την Επιβολή του Νόμου στη Θάλασσα». Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες και η κινεζική ακτοφυλακή θα συνεργαστούν.
Ο υπουργός ήταν εδώ και καιρό υπεύθυνος στην Κίνα για την ανάπτυξη καινοτόμου στρατιωτικού εξοπλισμού. Το γεγονός είναι ότι, ο Λι συνεργάστηκε ενεργά με τη Rosoboronexport για την προμήθεια μαχητικών Su-35 και πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Κίνα. Και αυτό παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Ο Λι, ωστόσο, δεν νοιάζεται για τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο ηγέτης του έθνους, Σι Τζινπίνγκ, έθεσε ένα συγκεκριμένο καθήκον για τον νέο υπουργό: να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθιστώντας τις τεχνολογικά ανεξάρτητες από τις δυτικές προμήθειες εξαρτημάτων και εξοπλισμού.
Την πρώτη κιόλας ημέρα της επίσκεψής του, ο Λι Σανγκφού συναντήθηκε με Ρώσους ηγέτες, τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Όλες οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι, ο στρατηγός Λι θα συζητήσει θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, θα επισκεφθεί ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, η υπηρεσία Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι οι στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία «διατηρούνται σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο»: πρόκειται για στρατηγική επικοινωνία, συνεχή συνεργασία και κοινές ασκήσεις.
Κινεζικές φρεγάτες γύρω από την Αφρική- αντιτορπιλικά στη Μέση Ανατολή
Η Ρωσία και η Κίνα πλησιάζουν στρατιωτικά. Μόνο από την αρχή του έτους, οι χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις δύο φορές. Τον Φεβρουάριο, μαζί με τη Νότια Αφρική, πραγματοποίησαν ασκήσεις κοντά στην αφρικανική ακτή, από το Ντουρμπάν στον κόλπο Ρίτσαρντς.
Διεξήχθησαν ασκήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας των χωρών BRICS. Από την κινεζική πλευρά, στις ασκήσεις συμμετείχε ένα αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους, μια φρεγάτα και ένα ολοκληρωμένο πλοίο εφοδιασμού, το οποίο ολοκλήρωσε μια αποστολή συνοδείας στον Κόλπο του Άντεν την προηγούμενη μέρα.
Τον Μάρτιο, το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό πραγματοποίησαν ασκήσεις μαζί με το ιρανικό στον Κόλπο του Ομάν. Προηγουμένως, οι τρεις χώρες πραγματοποίησαν τέτοιες ασκήσεις το 2019 και το 2022. Αυτή τη φορά, οι Κινέζοι, έστειλαν ένα αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους στη Μέση Ανατολή. Και δεν συνόδευαν πλέον μόνο εμπορικά πλοία, αλλά αεροπορική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα.
Συνεργάζονται επίσης οι στρατιωτικοί πιλότοι της Κίνας και της Ρωσίας. Πέρυσι, κοινές αεροπορικές περιπολίες πραγματοποιήθηκαν δύο φορές πάνω από τα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Από το Πεκίνο, στην αποστολή περιπολίας συμμετείχαν βομβαρδιστικά H-6K, τάνκερ Y-20 και μαχητικά J-16.
Νωρίτερα, η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν ασκήσεις κατά των υποβρυχίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων κινεζικά ελικόπτερα από ελικοπτεροφόρο, πέρασαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Οι σημαδούρες βυθομέτρου ανιχνεύουν υποβρύχια και στη συνέχεια ελικόπτερα που μεταφέρονται με πλοίο απογειώνονται από το αντιτορπιλικό και χρησιμοποιούν υποβρύχιο σόναρ για να περιορίσουν σταδιακά τη θέση του εχθρού.
Η Ρωσία και η Κίνα, προφανώς, πλησιάζουν όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, συντονίζοντας κάθε είδους στρατιωτική δραστηριότητα. Η επίσκεψη του υπουργού Λι στη Μόσχα, τονίζει μόνο ότι δεν υπάρχουν πλέον σύνορα για τον ρωσικό και τον κινεζικό στρατό.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία, η οποία έχασε τις προηγούμενες τεχνολογικές της ικανότητες στην κατασκευή μεγάλων πολεμικών πλοίων, και δεν μπόρεσε να κατασκευάσει ούτε ένα πλοίο επιφανείας μεγαλύτερο από φρεγάτα.
Ως εκ τούτου, πιστεύουν οι Αμερικανοί, η μόνη πραγματική κίνηση της Μόσχας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προμηθευτεί πολεμικά πλοία από τους Κινέζους.
Η απόκτηση μιας παρτίδας απλά εξαιρετικών αντιτορπιλικών Type 052D από το Πεκίνο, θα βοηθούσε στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος της Μόσχας.
Ταυτόχρονα, Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι Ρώσοι και οι Κινέζοι μπορούν να συμφωνήσουν να εξοπλίσουν τα αποκτηθέντα πλοία με προηγμένους ρωσικούς πυραύλους Zircon, σε 64 κυψέλες με σύστημα κάθετης εκτόξευσης.
Δυνητικά, αυτό θα κάνει αμέσως τέτοια πλοία τα πιο ισχυρά στον κόσμο, και σε λίγα χρόνια θα λύσει πολλά προβλήματα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.