Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν καταστροφές και ζημιές στα αιγυπτιακά MiG-29 στο Σουδάν

Νέες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές αναφορικά με την κατάσταση των αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 που «αιχμαλωτίστηκαν» από τις παραστρατιωτικές ομάδες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR) στην αεροπορική βάση Merowe, που βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Δορυφορικές εικόνες από την συγκεκριμένη αεροπορική βάση φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι έχει καταστραφεί τουλάχιστον ένα από τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία Αιγύπτου, το οποίο μάλιστα κάηκε ολοσχερώς, ενώ άλλα αεροσκάφη ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες ζημιές.

Πρόκειται για το ίδια μαχητικά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των καθεστωτικών στρατιωτικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Στις δορυφορικές λήψεις φαίνονται επίσης και τα κινεζικής κατασκευής εκπαιδευτικά – ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FTC-2000.

Υπενθυμίζεται ότι πιλότοι, προσωπικό εδάφους και μαχητικά αεροσκάφη από την Αίγυπτο είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν για την διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων « Nile Eagles-2». Αυτό που τονίζουν οι αναλυτές, είναι το γεγονός ότι η απώλεια οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κάιρο, διότι πρόκειται για τα προηγμένα και πλήρως αναβαθμισμένα MiG-29M/M2, που διαθέτουν σύγχρονα λειτουργικά και ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να θεωρούνται σχεδόν ισάξια με τα ρωσικά Su-35.

Δείτε φωτογραφίες από το Reuters / Maxar:

Ένα κατεστραμμένο MiG-29 και άλλα που έχουν υποστεί ζημιές.

Εικόνα από την αεροπορική βάση Merow και τα μαχητικά τύπου MiG-29

Εκπαιδευτικά- ελαφριά μαχητικά τύπου FTC-2000 που έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καταστραφεί.

 

Πόλεμος και για την εκεχειρία – «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια»

«Πόλεμος» επικρατεί και για την εκεχειρία στο Σουδάν, με τις δύο πλευρές να μην καταφέρνουν να φτάσουν σε συμφωνία για την απομάκρυνση των πολιτών, την ώρα που ο δεν έχει τέλος η κόλαση των 150 Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF) επανέλαβε σήμερα ότι εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης εκεχειρίας προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των τραυματιών και η ασφαλής διέλευση των αμάχων.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, γνωστός και ως Χεμεντί, πρόσθεσε ότι ο σουδανικός στρατός απέτυχε «να τηρήσει την εκεχειρία, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές από αέρος και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

 

Από την πλευρά του ο στρατός του Σουδάν αρνείται ότι είχε ενημερωθεί για 24ωρη εκεχειρία«Έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην επίτευξη στόχων σε επιχειρησιακό επίπεδο», σημείωσε ο στρατός.

«Αναμένουμε να έχουμε περισσότερες συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών (Άντονι Μπλίνκεν) για το πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις παραβιάσεις», πρόσθεσε ο Νταγκάλο σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι ΔΤΥ είχαν επισημάνει ότι μάχονται για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας». «Η νέα επανάσταση (…) συνεχίζεται με στόχο να επιτευχθούν οι ευγενείς στόχοι της, ο κυριότερος από τους οποίους είναι ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης, η οποία θα μας οδηγήσει σε πραγματική δημοκρατική μετάβαση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κατάρρευση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν.

«Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.

Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».

Από την πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.

«Οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαιώματος στην υγεία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Χάρις πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, ενώ οι διακοπές ρεύματος καθιστούν πιο δύσκολη την παροχή βασικών υπηρεσιών.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...