Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σουδάν: Οι δυο πολέμαρχοι, oι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους

Εκτός ελέγχου φαίνεται να έχει τεθεί η κατάσταση στο Σουδάν από τις βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών, με τους αμάχους να βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Επισήμως αναφέρονται 56 νεκροί, όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ περισσότεροι, ενώ ανάμεσά τους είναι και τρεις υπάλληλοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Μαύρος καπνός φαίνεται σε οπτικό υλικό να πνίγει το Χαρτούμ καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μαίνονται για δεύτερη μέρα. Οι οδομαχίες συνεχίζονται, όπως και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών για τις περιοχές που ελέγχουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ο στρατός φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι έχοντας βομβαρδίσει τις βάσεις των παραστρατιωτικών.

«Ακούμε τώρα, τα μαχητικά να πετούν πάνω από το Χαρτούμ και να χτυπούν. Γνωρίζουμε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολλών θέσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Και βλέπουμε στήλες καπνού που υψώνεται και σκεπάζει τον ουρανό του Χαρτούμ. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν υπήρξε καμία αποκλιμάκωση στη διάρκεια της νύχτα μεταξύ των παραστρατιωτικών και του σουδανικού στρατού» μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα, Χίμπα Μόργκαν.

Μέλη των RSF παραμένουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας το οποίο πολιορκείται από το στρατό ενώ χιλιάδες παραστρατιωτικοί φέρονται να έχουν αναπτυχθεί σε γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων. Οι συγκρούσεις έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και μεγάλο αριθμό μαχητών ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, κάτοικοι και τουρίστες κάνουν λόγο για χάος.

«Ξυπνήσαμε, βγήκαμε έξω, υπήρχαν μαχητικά αεροσκάφη κι ακούγονταν ήχοι πυροβολισμών. Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπήρχε καπνός παντού» ανέφερε Αμερικανίδα τουρίστρια.

Κάτοικος της πόλης Μπάχρι τόνισε «Αυτό είναι το σπίτι μας στη συνοικία Χατμίγια. Ένας όλμος από το δρόμο χτύπησε το σπίτι, κι αυτή είναι η ζημιά που προκάλεσε. Αυτό μάλλον είναι ένα θραύσμα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Αλ-Μπουρχάν, ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στη νίκη ενώ διαμηνύει ότι δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με τις RSF του στρατηγού Ντάγκαλο απαιτώντας τη διάλυσή τους. Την ίδια ώρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα , Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αφρικανική Ένωση ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αίγυπτος και Νότιο Σουδάν προσφέρονται ως διαμεσολαβητές ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς. Για την ώρα το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι αντιμαχόμενοι είναι μια τρίωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Οι δυο πολέμαρχοι -Oι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους

Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν. Και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο στηρίζουμε τον ισχυρότερο.

Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν. Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ σήμερα (16/4) ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δυο επίσης.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δε θέλουν επ’ ουδενί να δουν οπότε συνομιλούν και εκείνες με όλες τις πλευρές.

Το προφίλ τους

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι δυο τους μοιράζονται την εξουσία. Ο πρώτος είναι πρόεδρος και δεύτερος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χώρας και τώρα μάχονται για το ποιος θα πάρει την εξουσία.

Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί και αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ