Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία παραδίδει Iskander-M στη Λευκορωσία κοντά στα πολωνικά σύνορα- Κρυφά το ΝΑΤΟ θα στείλει όπλα δια μέσω Ουγγαρίας στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Politico ανέφερε ότι εικαζόμενες διαρροές από  το Πεντάγωνο δείχνουν ότι, η Ουγγαρία μπορεί να επιτρέψει κρυφά στους συμμάχους  του ΝΑΤΟ να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία μέσω του εναέριου χώρου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ουγγαρία, η οποία έχει μικρά σύνορα με την Ουκρανία, μπορεί να επιτρέψει κρυφά στους συμμάχους να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της για να μεταφέρουν όπλα στο μέτωπο, παρά τις υποσχέσεις να απαγορεύσουν τέτοιες μεταφορές», ανέφερε η δημοσίευση.

Ένα από τα έγγραφα, περιέχει ένα σχέδιο μεταφοράς ελικοπτέρων από την  Κροατία στην Ουκρανία «μέσω του ουγγρικού εναέριου χώρου».

Iskander-M  κοντά στα πολωνικά σύνορα

Η Ρωσία παρέδωσε το πυραυλικό σύστημα Iskander-M στη Λευκορωσία. Παραδόθηκε την ίδια ημέρα με την επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πύραυλος Iskander, ένας ρωσικής παραγωγής βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας, είναι γνωστός για την δυνατότητά του να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Βέβαια, ο Iskander μπορεί να δεχθεί και αρκετές διαφορετικές συμβατικές κεφαλές όπως ισχυρές εκρηκτικές κεφαλές, διαπεραστικές κεφαλές, κεφαλή με ηλεκτρομαγνητικό παλμό για αποστολές εναντίων ραντάρ και άλλες.

Να υπενθυμίσουμε ότι,  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι, η Ρωσία θα ολοκληρώσει την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία την 1η Ιουλίου.

Η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Iskander-M, ανησύχησε τους γείτονες της Λευκορωσίας και αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.  Η Πολωνία και η Λιθουανία, έχουν εκφράσει ανησυχία για την ανάπτυξη όπλων και έχουν ζητήσει αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους.

Τι ακριβώς είναι ο πύραυλος

Το 9Κ720 Iskander είναι ένα ρωσικής παραγωγής βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα μικρής εμβέλειας, με τον πύραυλο να διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων κεφαλών. Ο πύραυλος επρόκειτο να αντικαταστήσει τα παλαιότερα OTR-21 Toçka συστήματα μέχρι και το 2020.

Η ανάπτυξη του Iskander ξεκίνησε με την συμφωνία της Κεντρικής Επιτροπής KPSS και του Συμβουλίου Υπουργών της Σοβιετικής Ένωσης. Στις 11 Οκτωβρίου του 2011 ο βασικός σχεδιαστής του πυραύλου, ο Nepobedimiy ανέφερε πως ο πύραυλος δεν υπόκειται στην αμερικανική συνθήκη τερματισμού πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας. Έτσι, η πρώτη φάση των δοκιμών του Iskander-Μ πυραύλου ολοκληρώθηκε. Ο 9Μ723 πύραυλος του Iskander-Μ είναι εξοπλισμένος με νέο σύστημα πλοήγησης.

Το λειτουργικό βεληνεκές του Iskander πυραύλου είναι 50 έως 500 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται μικρούς στόχους και στόχους περιοχών, αρκετά πίσω από τις εχθρικές άμυνες με συμβατικές κεφαλές. Ωστόσο, λέγεται ότι μπορεί να μεταφέρει και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Πιθανοί Στόχοι

Αντιαεροπορικά συστήματα

Πυραυλικά αμυντικά συστήματα

Κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας

Αεροπλάνα και ελικόπτερα σε αεροδρόμια

Κρίσιμες υποδομές (αποθήκες, γέφυρες κλπ)

Συγκεντρωμένα στρατεύματα και εξοπλισμός (περιοχές αποθήκευσης εξοπλισμού κλπ)

Λειτουργικά τακτικά πυραυλικά συστήματα

Τμήματα πυροβολικού: πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης (αυτά είναι τα ισχυρότερα), πυροβολικά μεγάλης εμβέλειας

Πλοία (αν και αυτοί οι στόχοι απαιτούν εξωτερικό έλεγχο του πυραύλου μέσω ραδιοφωνικής επικοινωνίας για την μετάδοση των συντεταγμένων ενός κινούμενου σκάφους από το ραντάρ παράκτιων αντιπλοϊκών συγκροτημάτων ή ενός αεροσκάφους έγκυρης προειδοποίησης - AWACS)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ