Είναι γνωστό ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας όσο και από εκείνες του Ζελένσκι, επιχειρείται μεταξύ άλλων η αιχμαλώτιση οπλικών συστημάτων για μελέτη από τον αντίπαλο, προκειμένου να βρεθούν και να αξιολογηθούν ανάλογα τα δυνατά και τρωτά του σημεία, για ευχερέστερη αντιμετώπισή του στο πεδίο της μάχης.
Στη συνέχεια, κοπιάροντας και βελτιώνοντας το, μπορεί αυτός που το έχει αιχμαλωτίσει να προβεί στην κατασκευή ανάλογου και καλύτερου οπλικού συστήματος προς εξαγωγή του.
Έτσι οι Ουκρανοί εφόσον αιχμαλωτίσουν Ρωσικό κρίσιμο οπλικό σύστημα το μελετούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι Σύμμαχοί τους, όπως κάνουν και οι Ρώσοι άλλωστε για οποιοδήποτε κρίσιμο Δυτικό στρατιωτικό υλικό και οπλικό σύστημα πέσει στα χέρια τους ως λάφυρο από τους Ουκρανούς.
Στο πλαίσιο αυτό έγκριτο σε αμυντικά θέματα Διεθνές ΜΜΕ, κάνει λόγο "για ρωσικό άρμα T-90 που καταλήφθηκε στην Ουκρανία και φέρεται να έχει αποσταλεί στις ΗΠΑ", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Σοβιετικό υλικό στα χέρια των ΗΠΑ από την περίοδο του Ψυχρού πολέμου
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο προσπάθησε να ανακτήσει τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να μελετήσει τα χαρακτηριστικά του, να αναπτύξει τακτικές με βάση αυτά και να βελτιώσει την εκπαίδευση των στρατευμάτων του.
Έτσι, στη δεκαετία του 1960, τα μυστικά προγράμματα "Have Donut" και "Have Drill" επέτρεψαν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να βάλει στα χέρια της μαχητικά αεροσκάφη MiG-17 και MiG-21, τα οποία αργότερα ανατέθηκαν στην 477η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης με το παρατσούκλι «Red Eagles». Το 1980 προστέθηκαν τα MiG-23.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών DIA – Defense Intelligence Agency, συνέχισε να ενδιαφέρεται για τον σοβιετικό οπλισμό, ιδιαίτερα τα συστήματα αεράμυνας.
Το 1994, μια συστοιχία S-300PMU αποκτήθηκε έτσι στη Λευκορωσία για έξι εκατομμύρια δολάρια και στάλθηκε στο Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα. Πιο πρόσφατα, ένα πλήρες σύστημα Pantsir S1 μεταφέρθηκε από τη Λιβύη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για την DIA να ανακτήσει ευαίσθητο ρωσικό εξοπλισμό, όπως αυτόν που είναι αφιερωμένος στον ηλεκτρονικό πόλεμο ή τις τηλεπικοινωνίες, με τον ουκρανικό στρατό να έχει καταλάβει αρκετά από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του «ραδιοηλεκτρονικού» πολέμου Krasoukha-2 σύστημα και ένα «Leer-3», που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Αυτά μάλλον έχουν παραδοθεί στους Αμερικανούς ειδικούς… ή θα παραδοθούν.
Ρωσικό άρμα Τ-90 στις ΗΠΑ
Τούτου λεχθέντος, και σύμφωνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη Λουιζιάνα και δημοσιεύθηκαν από έναν χρήστη του ιστότοπου Reddit και διανεμήθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων, ο στρατός των ΗΠΑ θα είχε ανακτήσει τουλάχιστον ένα ρωσικό άρμα τύπου T-90.
Οι αρχικές εκτιμήσεις
Σύμφωνα με το Oryx, το οποίο τεκμηριώνει τις απώλειες των εμπόλεμων, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε τουλάχιστον 16 ρωσικά T-90, συμπεριλαμβανομένων 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S και 2 T-90M .
Το εν λόγω Τ-90 ανήκε στη ρωσική 27η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκίων όταναιχμαλωτίστηκε στην περιοχή του Χάρκοβο, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τουλάχιστον, αυτό συμπεραίνουμε από ορισμένα σημάδια που φέρει συμπεριλαμβανομένης της επιγραφής H – 22 00 στο επίπεδο του πυργίσκου.
Αυτό το T-90A εθεάθη λοιπόν σε έναν φορέα ταχυτήτων που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία Globe Trailers.
Φωτογραφήθηκε στο Roanoke, μια τοποθεσία που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα από το Fort Polk, όπου βρίσκεται ένα εκπαιδευτικό κέντρο του αμερικανικού στρατού , του οποίου η αποστολή είναι να εξασφαλίσει την επιχειρησιακή προετοιμασία των ελαφρών μονάδων πεζικού σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Μάλλον αυτός είναι ο προορισμός αυτού του ρωσικού τανκ…
Τούτου λεχθέντος, το να πάρεις στα χέρια σου ένα T-90 ήταν αρκετά περίπλοκο μέχρι τώρα, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει πολύ εξαγωγή από τότε που τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αναμφίβολα την ευκαιρία να μελετήσουν αυτές που απέκτησε το Ιράκ το 2016 αλλά σε μια εκδοχή πιθανώς διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Τα έχουν επίσης η Ινδία, η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Βιετνάμ και η Ουγκάντα.
Τι αξιολογούν οι ΗΠΑ
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν σε αξιολόγηση των δυνατοτήτων του εν λόγω Τ-90 προκειμένου να εξετάσουν τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης τους στο πεδίο της μάχης τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα ανακτούν μέσω αυτού Ρωσική τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν όπως οι ίδιες κρίνουν στον τομέα της πολεμικής τους βιομηχανίας, αλλά και συγκρίνοντάς το με τα δικά τους γηγενή άρματα μάχης.