Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τον έχουν στριμώξει άσχημα! Πως ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει τις ρωσικές αντάρτικες ομάδες που μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών

Αν και η συντριπτική πλειονότητα του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας διαδραματίζεται στη γειτονική Ουκρανία, ένα «σκιερό» αλλά ολοένα και πιο ενεργό μέτωπο, έχει ξεσπάσει εντός των ορίων της επικράτειας του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αρκετές ομάδες που φέρεται να αποτελούνται από Ρώσους που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο και τον χειρισμό της σύγκρουσης, από αυτό έχουν πάρει τα όπλα,  πραγματοποιώντας επιχειρήσεις από πράξεις δολιοφθοράς κατά των υποδομών έως δολοφονίες προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ.

Ενώ είναι σχετικά λίγα γνωστά για αυτές τις ομάδες, το Newsweek μίλησε με ειδικούς που έχουν κάνει εκτενή έρευνα στις ομάδες και τους εκπροσώπους των ίδιων των πολιτοφυλακών για να παράσχουν νέες πληροφορίες, για τους στόχους και τις τακτικές τεσσάρων βασικών οργανώσεων ανταρτών,  καθώς και τους πιθανούς δεσμούς τους με ξένες κυβερνήσεις όπως η Ουκρανία.

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές από διασυνοριακές δυνάμεις δολιοφθοράς και εγχώριους αντάρτες», δήλωσε στο Newsweek, ο Λούκας Γουέμπερ, συνιδρυτής του ερευνητικού δικτύου Militant Wire .

Ο Γουέμπερ ανέφερε ότι, «πέρα ​​από την κοινή αντίθεσή τους στον Πούτιν και τις πολιτικές του, οι ομάδες είναι ευρέως διαφορετικές ιδεολογικά, που κυμαίνονται από ακροαριστερούς αναρχοκομμουνιστές έως ακροδεξιούς νεοφασίστες».

Οι τακτικές τους είναι εξίσου διαφορετικές, με ορισμένους να επικεντρώνονται στο σαμποτάζ των σιδηροδρόμων, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν επιδρομές από την Ουκρανία στη Ρωσία και τη δολοφονία επιφανών υποστηρικτών της πολεμικής προσπάθειας.

«Αυτή η δραστηριότητα δεν περιορίζεται στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Γουέμπερ, «και επεκτείνεται επίσης στη Λευκορωσία και στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη».

Ρωσικό Σώμα Εθελοντών

 Με επικεφαλής τον  ακροδεξιό ιδεολόγο  Ντένις Νικίτιν, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών  (Russian Volunteer Corps - RVC) έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα, όταν ανέλαβε την ευθύνη για μια διασυνοριακή επιδρομή σε δύο χωριά της δυτικής ρωσικής επαρχίας Μπριάνσκ και όπως λένε επίσημες ρωσικές αναφορές, σκότωσε δύο πολίτες και τραυμάτισε άλλους δύο. Χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το RVC δημοσίευσε βίντεο από τη ρωσική επικράτεια για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ευθύνης του.

Μέρες μετά την επιχείρηση του Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κατηγόρησε το RVC ότι, ενορχήστρωσε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του εξέχοντος Ρώσου επιχειρηματία, Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Και, την Πέμπτη, η ομάδα ανακοίνωσε μια ακόμη επιδρομή στο Μπριάνσκ, για άλλη μια φορά με πλάνα από την υποτιθέμενη εισβολή.

«Αυτή η τελευταία επιχείρηση δείχνει ότι, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών διατηρεί την ικανότητα να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις», είπε ο Γουέμπερ.

Η ομάδα φαίνεται επίσης, να ενδιαφέρεται να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλειά της. Στις 7 Απριλίου, προώθησε το σχηματισμό μιας νέας ομάδας που αυτοαποκαλείται «Πολωνικό Σώμα Εθελοντών», χρησιμοποιώντας παρόμοιες εικόνες με το RVC, συμπεριλαμβανομένου ενός λογότυπου με κυριλλικά γράμματα.

«Το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών μάχεται ενεργά στο πλευρό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και τμήματα της ομάδας πολέμησαν για τις πολιτοφυλακές και την εθνική φρουρά, λειτουργώντας απευθείας υπό τη διοίκηση του Κιέβου», είπε ο Γουέμπερ.

«Ο αρχηγός της ομάδας, Ντένις Νικίτιν, δήλωσε ρητά ότι η επιχείρηση Μπριάνσκ εγκρίθηκε από τις ουκρανικές αρχές και οι μαχητές της ανάρτησαν βίντεο από το πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε.

«Επιπλέον, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών φαίνεται να έχει ενσωματωθεί επίσημα στις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας», πρόσθεσε. «Επιπλέον, η ομάδα προμηθεύεται και χρησιμοποιεί όπλα από το οπλοστάσιο του ουκρανικού στρατού».

Η «θέα» από τη Μόσχα

Η Μόσχα, από την πλευρά της, θεωρεί όλες αυτές τις ομάδες ως μέρος μιας κληρονομιάς της τρομοκρατίας στη σύγχρονη Ρωσία, που χρονολογείται από την πρώιμη μετασοβιετική περίοδο της δεκαετίας του 1990, όταν το Κρεμλίνο ξεκίνησε τον πρώτο από τους δύο πολέμους κατά των αυτονομιστών μαχητών στην μακρινή νότια Τσετσενία.

«Θυμόμαστε ότι, υπό τη σημαία της εγχώριας τρομοκρατίας και του αυτονομισμού που παρουσιάστηκε ως η αγάπη για την ελευθερία, στην πραγματικότητα η διεθνής τρομοκρατία διέπραττε θηριωδίες κατά της χώρας μας από μέσα και εναντίον των πολιτών μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , για να συμπληρώσει:

«Γι' αυτό έχουμε την εμπειρία και έχουμε την τεχνογνωσία για το πώς να το αντιμετωπίσουμε και έχουμε τις πραγματικές εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει».

Επικαλούμενη πληροφορίες από ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, υποστήριξε ότι η σύνδεση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και τέτοιων επιχειρήσεων, «είναι προφανές για εμάς» που συμβαίνει «μερικές φορές με κάποιον άλλο» που εμπλέκεται.

Έριξε επίσης την ευθύνη στην Ουάσιγκτον, δεδομένης της ανοιχτής υποστήριξής της στο Κίεβο. «Αυτή η αυξανόμενη βοήθεια προέρχεται από την εξέγερση του 2014, που έφερε μια φιλοδυτική κυβέρνηση στην Ουκρανία και πυροδότησε αναταραχές και συγκρούσεις, που λειτούργησαν ως αφορμή στον τρέχοντα πόλεμο, τον οποίο τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη ότι υποκινούν», είπε.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ