Για τα αμερικανικά στρατεύματα, η εκπαίδευση δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά για τα ουκρανικά στρατεύματα που το λαμβάνουν, η εκπαίδευση είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής ή θανάτου στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Λίγο αφότου η Ουκρανία αντιστάθηκε στη ρωσική εισβολή το 2022, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν μέρος της επιτυχίας των υπερασπιστών, στη βοήθεια που τους είχαν προσφέρει οι Αμερικανοί πριν από την έναρξη του πολέμου.
«Η εκπαίδευση με τα αμερικανικά στρατεύματα μετέτρεψε τον σοβιετικού τύπου στρατό της Ουκρανίας, σε μια δύναμη περισσότερο τύπου ΝΑΤΟ», είπε ο τότε γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, τον Απρίλιο του 2022.
Η εκπαίδευση των ΗΠΑ και των συμμάχων, έκανε την Ουκρανία μια «πιο αποτελεσματική στο πεδίο της μάχης» δύναμη, πρόσθεσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, οι ειδικοί και ένας Αμερικανός αξιωματικός που εμπλέκεται στη διαδικασία λένε ότι, ενώ η εκπαίδευση βοήθησε, «δεν είναι δυνατόν να χαράξουμε μια ευθεία γραμμή για την επιτυχία της Ουκρανίας». Ειδικοί επεσήμαναν ότι ένα σώμα αξιωματικών της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι γεμάτο με σοβιετικού τύπου σκέψη.
Ο Συνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ Άντριου Κλαρκ, διοικεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκπαίδευσης Βοήθειας Ασφαλείας της υπηρεσίας από τον Αύγουστο του 2021. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του οργανισμού, είναι η διδασκαλία στρατιωτικών στρατηγικών των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, μέσω της Συμβουλευτικής Ομάδας Δόγματος Εκπαίδευσης.
Η μονάδα είχε μέλη που στάθμευαν στην Ουκρανία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και εργάστηκαν για την αναθεώρηση του διδακτικού προγράμματος στα Ουκρανικά στρατιωτικά κολέγια προσωπικού που εκπαίδευαν τους αξιωματικούς της χώρας.
Η ομάδα του Κλάρκ ειδικότερα εργάστηκε για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να «αγκαλιάσουν» την αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων που καθορίζει τη στρατιωτική πρακτική των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, οι ανώτεροι αξιωματικοί θέτουν έναν στόχο και περισσότεροι κατώτεροι αξιωματικοί χρησιμοποιούν τη δική τους πρωτοβουλία, για να τον επιτύχουν, μια μέθοδος που έρχεται σε αντίθεση με την πιο ιεραρχική προσέγγιση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ουκρανία άρχισε να επιδιώκει μεγαλύτερη ενσωμάτωση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την υποστήριξή της σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να συνδεθούν συγκεκριμένες ξένες βοήθειες πριν από το 2022, με τη στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
«Η βοήθεια των ΗΠΑ εκείνη την εποχή ήταν πολύ μικρή και περιορισμένη, ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούσαν τόσο σκληρά να μην προκαλέσουν τη Ρωσία», αναφέρει η Ζαχάρα Ματίσεκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Στρατιωτικών και Στρατηγικών Σπουδών της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια , δεν υπήρχε «καμία έννοια» του δόγματος διοίκησης της αποστολής, της εκπαίδευσης τύπου ΝΑΤΟ που δίνει έμφαση στην πρωτοβουλία μεταξύ κατώτερων αξιωματικών.
Οι νεότεροι αξιωματικοί που γνώρισε ήταν διαφορετικοί. Είχαν μαχητική εμπειρία από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία και ανταποκρίθηκαν στον τρόπο διεξαγωγής πολέμου του αμερικανικού στρατού.
Η ένταση μεταξύ νεότερων, πιο ανεξάρτητων αξιωματικών και υψηλότερων αξιωματικών με σοβιετική επιρροή ήταν ξεκάθαρη, ακόμη και μετά από ένα χρόνο πολέμου με τη Ρωσία.
Οι στρατιώτες παραπονέθηκαν για σοβιετικού τύπου ηγέτες, που παρείχαν ανεπαρκή εκπαίδευση. Σε μια περίπτωση, οι μηχανικοί μάχης που μαθαίνουν τεχνικές αποναρκοθέτησης κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν καπάκια δοχείων, ως εικονικές νάρκες. Στη συνέχεια, τους είπαν να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους μιμούμενοι την εξουδετέρωση με καπάκια της κατσαρόλας!
Αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες παραπονέθηκαν ότι, τα άτομα που ολοκλήρωσαν τα επίσημα μαθήματα θα πιστοποιούνταν, αλλά δεν ήταν στην πραγματικότητα ικανά στις ειδικότητες που τους είχαν ανατεθεί.
Ελλείψει διδασκαλίας από ανώτερους, πολλοί νεότεροι στρατιώτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, οι υπολοχαγοί βρίσκουν βίντεο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το δόγμα και τα μετέφρασαν στα ουκρανικά, για να διδάξουν στον εαυτό τους τις απαραίτητες δεξιότητες.
Οι υψηλές απώλειες της Ουκρανίας στον πόλεμο μπορεί επίσης, να έχουν μειώσει την επίδραση οποιασδήποτε δυτικής εκπαίδευσης, που παρέχεται πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο στρατηγός Μάρκ Μίλει είπε ότι, η Ουκρανία πιθανότατα είχε υποστεί παρόμοιο αριθμό τραυματιών και νεκρών με τη Ρωσία, η οποία, όπως είπε, είχε περισσότερες από 100.000 απώλειες από την έναρξη του πολέμου.