Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σύγχρονη απειλή “Me'raj-53”: Το Ιράν με νέο drone καμικάζι εμβέλειας 450 χλμ και χτυπήματα με θανατηφόρα ακρίβεια

Καθώς τα drones καμικάζι γίνονται ολοένα και πιο καθοριστικά στη σύγχρονη μάχη, το Ιράν αποκάλυψε ένα άλλο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μονής κατεύθυνσης (UAV) με την ονομασία «Meraj-532», για τις χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες, το Meraj-532 είναι ένα drone με έμβολο κινητήρα με εμβέλεια μονής κατεύθυνσης 450 χιλιομέτρων.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Αυτάρκειας Τζιχάντ της χερσαίας δύναμης του IRGC, Αλί Κουχεστανί, δήλωσε ότι το drone μπορεί να πετάξει έως και 12.000 πόδια για τρεις ώρες μετά την απογείωση από ένα όχημα και έχει εξαιρετική ακρίβεια, χάρη στα 50 κιλά της κεφαλής του, ανέφερε το Iran International.

Ο στρατηγός Κουχεστανί δήλωσε επίσης ότι το Meraj-532, θα μπορούσε να συναρμολογηθεί και να προετοιμαστεί για πτήση εύκολα και γρήγορα, αναδεικνύοντάς το ως κατάλληλη επιλογή για ταχεία αντίδραση. Το drone εθεάθη να εκτοξεύεται από ένα  μικρό φορτηγό.

Επιπλέον, φαίνεται  ότι ο σχεδιασμός της ουράς του Meraj-532,  έχει επηρεαστεί από το ρωσικό drone Lancet. Ωστόσο, το ιρανικό drone μπορεί να μεταφέρει πολύ βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών και να επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στον στόχο.

Από την πλευρά του, ο Κουχεστανί ισχυρίζεται ότι η εγχώρια παραγωγή drone προχωρά γρήγορα και ότι, σύντομα θα παρουσιαστούν περισσότερα drones μάχης, εκπαίδευσης και αυτοκτονίας.

Επιπλέον, η αποκάλυψη του drone Meraj-532 έρχεται μήνες αφότου το Ιράν, παρουσίασε ένα πολύ μικρό drone της οικογένειας Meraj, γνωστό ως Meraj-521. Το Meraj περιγράφεται χαρακτηριστικά ως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελαφριάς κατηγορίας, που μπορεί να μεταφέρει μια κεφαλή βάρους 500, 700 και 1000 γραμμαρίων.

Ωστόσο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Meraj-532 που κατασκευάζεται για τις επίγειες δυνάμεις, υπερβαίνει αυτές τις δυνατότητες με την ικανότητα ωφέλιμου φορτίου 50 κιλών και την αντοχή του 3 ώρες.

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία drones του Ιράν

Τα αποκαλυπτήρια του τελευταίου drone αυτοκτονίας έρχονται σε μια εποχή, που έχει υπάρξει πολλαπλασιασμός αυτών των μονόδρομων drones επίθεσης σε συγκρούσεις παγκοσμίως. Το Ιράν φέρεται να εξόπλισε τη Ρωσία με τις σειρές drones καμικάζι Shahed-131 και Shahed-136 εναντίον της Ουκρανίας.

Υπήρχαν αναφορές ότι, η Τεχεράνη τροποποίησε ειδικά την κεφαλή που χρησιμοποιούσε σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη Ρωσία, για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά κατά την πρόσκρουση. Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκτενώς αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την εξάλειψη πολιτικών στόχων, όπως η ενεργειακή υποδομή εντός του Κιέβου.

Επιπλέον, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας ή τα πυρομαχικά, χρησιμοποιούνται ευρέως από μαχητές και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, όπως από τους Χούτι στην Υεμένη και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Να επισημάνουμε ότι, για πολλούς δυτικούς αναλυτές και αξιωματούχους,  οι Ιρανοί αξιωματούχοι προβάλλουν ισχυρισμούς για στρατιωτικές δυνατότητες που δεν μπορούν να επαληθεύονται ανεξάρτητα.

Το Ιράν διαθέτει τουλάχιστον δέκα διαφορετικούς τύπους drones αυτοκτονίας, που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. Μπορούν να πετάξουν χαμηλότερα, για να αποφύγουν τα ραντάρ και να είναι τόσο ακριβή όσο ένας βαλλιστικός πύραυλος.

Οι λιγότερο ισχυροί τύποι, όπως το Shahed-136, ενδέχεται να μεταφέρουν λιγότερα εκρηκτικά (λιγότερα από 45 κιλά). Το Meraj-521 είναι μια από τις μικρότερες παραλλαγές και έχει χώρο μόνο για 3 κιλά (6,6 λίβρες) εκρηκτικών.

Πολλά είναι υποδεέστερα, καθιστώντας τα, πιο απλά για την κατάρριψη αντιαεροπορικών όπλων ή πυραύλων. Η εμβέλειά τους μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο 5 χιλιόμετρα (3 μίλια). Όμως, η σειρά Arash είναι ένα από τα μεγαλύτερα drones αυτοκτονίας του Ιράν, ικανό να μεταφέρει περίπου 260 κιλά (575 λίβρες) εκρηκτικών. Έχουν αυτονομία έως και 2.000 χιλιόμετρα.

Κάποια στιγμή, υπήρξαν εικασίες ότι το Ιράν θα προμήθευε τα drones Arash-2 στη Ρωσία, μετά την επιτυχία που κατέγραψαν τα drones καμικάζι Shahed-136.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν έχουν σχεδιαστεί με βάση τα «αιχμαλωτισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ, όπως το Predator, το Reaper, το Sentinel και το ScanEagle 5, καθώς και το ισραηλινό drone Hermes. Παρά το γεγονός ότι, δεν αντιγράφει απαραίτητα όλη την προηγμένη τεχνολογία, η Τεχεράνη είναι γνωστό ότι έχει μιμηθεί τα σχήματα των UAV.

Οι επικριτές του Ιράν έχουν συχνά επισημάνει ότι, τα χρήματα που βγάζει το Ιράν από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ορισμένες χώρες, παρά τις διεθνείς κυρώσεις, χρησιμοποιούνται από τη χώρα για την κατασκευή drones και άλλου εξοπλισμού κατά των αντιπάλων της στην περιοχή ή εξάγονται σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Η ανερχόμενη στρατιωτική ικανότητα του Ιράν, και ιδιαίτερα η ανάπτυξη και η παραγωγή drones καμικάζι, έχει μπει στο επίκεντρο σε μια εποχή που τα drones έχουν αποδείξει τη μαχητική τους ικανότητα και χρησιμότητα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, όπου και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει συντριπτικά drones μονής κατεύθυνσης εναντίον της άλλης .

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...