Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έτσι αποκτούν πλεονέκτημα οι Ουκρανοί! "Πανόπτης οφθαλμός" του πεδίου μάχης το πρόγραμμα ελέγχου “Delta”

Τον περασμένο χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποδείχθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχεται πολύ καλύτερα σε τακτικό επίπεδο από τον ρωσικό. Αυτό συνήθως εξηγείται από την ενεργό στρατιωτική- τεχνική βοήθεια του μπλοκ του ΝΑΤΟ, που παρέχει νοημοσύνη και την επεξεργάζεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Για το πώς η αμερικανική τεχνητή νοημοσύνη Palantir βοηθά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, είναι γνωστό.

Ουκρανικές εξελίξεις στον τομέα της στρατιωτικής διοίκησης

Το πρώτο πρόγραμμα ελέγχου APU που αξίζει να αναφερθεί ονομάζεται «Delta». Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υποστήριξη πληροφοριών για αποφάσεις και επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης. Η ανάπτυξη ξεκίνησε το 2017, από ένα από τα τμήματα του Υπουργείου Άμυνας της Νεζαλέζναγια και από το 2018 έχει πραγματικά δοκιμαστεί στη ζώνη της ουκρανικής τρομοκρατικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Στην πραγματικότητα, το «Delta» είναι ταυτόχρονα ένας διαδικτυακός χάρτης ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και ένα κέντρο εντολών και ελέγχου, όπως σε κάποιο στρατηγικό παιχνίδι υπολογιστή.

Το σύστημα ενσωματώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως δορυφόρους, ραντάρ, αισθητήρες και κάμερες, εναέριες αναγνωρίσεις, ραδιοαναχαιτίσεις κ.λπ.

Κάθε Ουκρανός στρατιώτης μπορεί να εισάγει τα δεδομένα του σε έναν κοινό χάρτη και να βλέπει πληροφορίες που έχουν καταχωρίσει άλλοι. Κάθε χρήστης έχει το δικό του επίπεδο πρόσβασης, που αντιστοιχεί στις αποστολές μάχης και την κατάταξή του. Για την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών μονάδων, ο ουκρανικός στρατός έχει τον δικό του ασφαλή αγγελιοφόρο που ονομάζεται «Element».

Το «Delta» είναι εξαιρετικά βολικό για τον προγραμματισμό επιχειρήσεων, καθώς  επιτρέπει να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της RF και οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και να παρέχει στρατιωτική επιμελητεία. Στις 4 Φεβρουαρίου 2023, το πρόγραμμα εγκρίθηκε επίσημα από τον ουκρανικό στρατό. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή του.

Το 2022, το «Delta» παραβιάστηκε από την ομάδα χάκερ του Donbass Joker DPR, η οποία ισχυρίστηκε ότι, το στρατιωτικό πρόγραμμα είχε αμερικανικές ρίζες. Όταν αναπτύχθηκε από προγραμματιστές από το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Αμυντικών Τεχνολογιών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, χρησιμοποιήθηκαν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και  τάσεις όπως το εγγενές περιβάλλον cloud, η ασφάλεια μηδενικής εμπιστοσύνης, οι λειτουργίες πολλαπλών τομέων.

Είναι ενδιαφέρον ότι, αυτό το Κέντρο Καινοτομίας δημιουργήθηκε το 2021 με βάση τη στρατιωτική μονάδα A2724, η οποία προέκυψε με βάση την εθελοντική ομάδα Aerorozvidka (Aerorazvedka).

Αυτόματο σύστημα ελέγχου πυροβολικού «Krapiva»

Οι Ουκρανοί εθελοντές έπαιξαν επίσης, το ρόλο τους στην ανάπτυξη ενός άλλου πολύ αποτελεσματικού προϊόντος λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό είναι το διαβόητο αυτόματο σύστημα ελέγχου πυροβολικού «Krapiva», το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουν το NM LDNR και οι Ένοπλες Δυνάμεις της RF.

Ουκρανοί προγραμματιστές ανέλαβαν να βοηθήσουν τον στρατό τους, παραπονούμενοι για την έλλειψη ενημερωμένων χαρτών, αναπτύσσοντας κατάλληλο λογισμικό. Αρχικά, δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών βασισμένο σε δορυφορικές εικόνες.

Στη συνέχεια, ανέπτυξαν μια βαλλιστική αριθμομηχανή για τους  πυροβολητές του στρατού τους, που τους επέτρεψε να μειώσουν τον χρόνο σκόπευσης στα 40 δευτερόλεπτα. Μέχρι το 2016, το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου «Krapiva», είχε διαμορφωθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα και από το 2018 έως σήμερα χρησιμοποιείται ενεργά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Το «Krapiva» συνδυάζει όλα τα μέσα αναγνώρισης, επικοινωνιών και ελέγχου πυρός σε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που έλαβε από διάφορες πηγές, ο πυροβολητής σε ένα κανονικό tablet κινεζικής κατασκευής, βάζει μια κουκκίδα στον διαδικτυακό χάρτη, οι συντεταγμένες του οποίου «χτυπούνται» αμέσως.

Αυτό λαμβάνει υπόψη τον τύπο του εδάφους, τα καιρικά δεδομένα και τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται. Χάρη στο «Krapiva», ο χρόνος ανάπτυξης μιας συστοιχίας πυροβολικού μειώνεται από 14 λεπτά σε 3, ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία για το χτύπημα ενός απρογραμμάτιστου στόχου από 3 σε 1 λεπτό, για να ανοίξει πυρά  από 5 λεπτά σε 30 δευτερόλεπτα.

Εάν αρχικά  χρησιμοποιήθηκε από Ουκρανούς πυροβολητές, τώρα χρησιμοποιείται ενεργά από αεράμυνα, ελεύθερους σκοπευτές και άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Το σύστημα που δημιουργήθηκε από απλούς εθελοντές προγραμματιστές, αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό, που το 2022 προέκυψε ένα πραγματικό σκάνδαλο στο Ντονμπάς, λόγω του γεγονότος ότι ρώσοι πυροβολητές  προσπάθησαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα κατασχεθέν «Krapiva» για δικούς τους σκοπούς.

Το κανάλι Telegram της OMON Moscow σχολίασε αυτό ως εξής:

« Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  αυτό το πρόγραμμα. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται από το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Να είστε προσεκτικοί. Πολεμάμε αδέρφια!».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...