Μια εβδομάδα επιθέσεων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, τη Γάζα και τη Συρία, αντιπροσωπεύει την εκδήλωση μιας ιρανικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισραήλ με πολλαπλές απειλές σε διαφορετικά μέτωπα.
Αν και διαφορετικές ομάδες μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, αυτές οι ομάδες πιθανότατα συνδέονται όλες με το Ιράν. Οι ομάδες που εμπλέκονται περιλαμβάνουν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες που μπορεί να έχουν διαφορετικά ή νέα ονόματα, αλλά οι οποίες είναι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης.
Το Ιράν επιδιώκει εδώ και καιρό να φέρει τη σύγκρουσή του με το Ισραήλ στα σύνορα του εβραϊκού κράτους. Η υποστήριξή του στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς ήταν το κλειδί για αυτή τη στρατηγική κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, γράφει ο ισραηλινός αναλυτής ασφαλείας Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) για τη Jerusalem Post. Για παράδειγμα, η Τεχεράνη προμηθεύει τη Χαμάς με οικονομική υποστήριξη και επίσης τη βοήθησε να αναπτύξει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο. Ενώ οι πύραυλοι της Χαμάς κάποτε μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνο λίγα χιλιόμετρα, τώρα μπορούν να φτάσουν στα περισσότερα μέρη του Ισραήλ.
Η Ισλαμική Δημοκρατία υποστήριξε επίσης την Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι ακόμη περισσότερο αντιπρόσωπος του Ιράν από τη Χαμάς. Η ομάδα όχι μόνο έχει ένα οπλοστάσιο που θεωρείται ότι περιλαμβάνει χιλιάδες ρουκέτες, αλλά έχει ένοπλους στη Δυτική Όχθη και η ηγεσία της κατοικεί συχνά στη Δαμασκό.
Χεζμπολάχ: Ο βασικός σύμμαχος του Ιράν στον πολυμέτωπο πόλεμο
Η Χεζμπολάχ είναι ο μεγαλύτερος από τους βασικούς συμμάχους του Ιράν στην περιοχή. Μια οργάνωση με προέλευση ήδη από τη δεκαετία του 1980, υποστηριζόταν από το τότε νέο ισλαμικό επαναστατικό καθεστώς της Τεχεράνης, και μπόρεσε να αναπτύξει παρουσία στο Νότιο Λίβανο.
Η ισχύς της λιβανικής ομάδας έχει επίσης αυξηθεί εκθετικά από τότε. Όχι μόνο διαθέτει ένα οπλοστάσιο με περισσότερους από 100.000 πυραύλους, αλλά έχει αναπτύξει πιο εξελιγμένα συστήματα, όπως πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας. Μαζί με τη Χαμάς, διαθέτει επίσης drones που έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει το Ισραήλ και να απειλήσει την ενεργειακή εξερεύνηση στα ανοικτά των ακτών.
Ενώ η Χαμάς έχει εγγραφεί ως επί το πλείστον στη Γάζα μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον παράκτιο θύλακα και τη νίκη της ομάδας στις παλαιστινιακές εκλογές, φαίνεται τώρα να μπορεί να δρα όλο και περισσότερο από τον Λίβανο – με την έγκριση της Χεζμπολάχ. Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαέλ Χανίγε (Ismael Haniyeh) πέταξε στον Λίβανο στις 5 Απριλίου, μια μέρα πριν εκτοξευθούν 34 ρουκέτες στο Ισραήλ από εκεί, δείχνει πόσο έχει αυξήσει την παρουσία της. Η Χαμάς δεν μπορεί να εκτοξεύει ρουκέτες ή να επιχειρεί από το νότιο Λίβανο χωρίς συντονισμό με τη Χεζμπολάχ.
Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ στις 6 Απριλίου εκτοξεύτηκαν μεσημέρι κοντά στην Τύρο. Αυτή είναι μια περιοχή όπου η Χεζμπολάχ έχει παρουσία. Πέρυσι, η Χεζμπολάχ σκότωσε έναν Ιρλανδό ειρηνευτή του ΟΗΕ στο Αλ-Ακμπίε του Λιβάνου, βόρεια της Τύρου. Τον Μάιο του 2021, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης στο Ισραήλ από κοντά στο χωριό Σεντίκινε, επίσης στην περιοχή Τύρου.
Η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει δίκτυα που εκτείνονται στη Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις της στη Συρία, που ξεκίνησαν το 2012 για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Η Χεζμπολάχ έχει μετακινήσει δυνάμεις σε περιοχές κοντά στο Γκολάν, μια περιοχή γνωστή ως «φάκελος Γκολάν» της οργάνωσης, σύμφωνα με αναφορές από το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma, το οποίο καλύπτει απειλές στο βόρειο Ισραήλ.Το 2019, η Χεζμπολάχ έφερε ακόμη και drones σε αυτήν την περιοχή για να απειλήσει το εβραϊκό κράτος. Η απειλή εξουδετερώθηκε.
Άλλα στοιχεία των απειλών του Ιράν προς το Ισραήλ περιλαμβάνουν πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ. Αυτές περιλαμβάνουν τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης που εδρεύουν στο Ιράκ και τις φατρίες τους όπως η Kataib Hezbollah και η Asaib Ahl al-Haq. Το Ιράν πέταξε ένα drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο από το Ιράκ τον Μάιο του 2021. Επίσης, εκτόξευσε ένα drone στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα από τη Συρία.
Η ιδέα του Ιράν για έναν πολυμέτωπο πόλεμο δεν είναι νέα. Τους τελευταίους μήνες καυχιέται για το πώς το Ισραήλ καταρρέει εσωτερικά και έδειξε ότι θέλει να αυξήσει τις απειλές του. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι φέτος η δύναμή του θα αυξηθεί σε σύγκριση με το Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε επίσης ασκήσεις τον Μάιο του 2022 ως προετοιμασία για την απειλή ενός πολυμέτωπου πολέμου. Εκείνη την εποχή, οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι αντίπαλοι του Ισραήλ μπορούσαν να εκτοξεύουν 1.500 ρουκέτες την ημέρα κατά του εβραϊκού κράτους.
Η εδραίωση του Ιράν στη Συρία
Ο πολυμέτωπος πόλεμος γίνεται δυνατός από την περιχαράκωση του Ιράν στη Συρία. Στο παρελθόν, θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή την Ισλαμική Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και τη Χαμάς στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των απειλών της Τζιχάντ και της Χαμάς στο παρελθόν. Από πέρυσι, μάχεται επίσης με ένοπλους Τζιχάντ στη Τζενίν και άλλες παλαιστινιακές φατρίες που έχουν τολμήσει ενάντια στο εβραϊκό κράτος.
Το Ισραήλ προσπάθησε γενικά να απομονώσει αυτές τις απειλές ή τουλάχιστον να διαχειριστεί αυτές τις συγκρούσεις. Συνολικά, έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ιρανική απειλή και στον περιορισμό της ιρανικής περιχαράκωσης στη Συρία. Αυτή η επιχείρηση ονομάστηκε εκστρατεία «Πόλεμος μεταξύ των Πολέμων» και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, περιλαμβάνοντας πολλές αεροπορικές επιδρομές σε τοποθεσίες στη Συρία. Αυτό περιλάμβανε επίσης μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως η Επιχείρηση House of Cards στη Συρία το 2018. Η Ισλαμική Τζιχάντ είχε επίσης στοχοποιηθεί εκεί τον Νοέμβριο του 2019.
Ωστόσο, η ιρανική απειλή δεν έχει εξαφανιστεί και οι πληρεξούσιοι και σύμμαχοί του φαίνεται να έχουν ξεκινήσει μια πολυμέτωπη σύγκρουση με το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Αυτό περιελάμβανε την επιχείρηση ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την 1η Απριλίου, τη ρίψη ρουκετών στη Γάζα από τις 5 έως τις 7 Απριλίου και 34 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο το Πάσχα, στις 6 Απριλίου. Επιπλέον, σημειώθηκαν ρουκέτες από τη Συρία στις 8 και 9 Απριλίου επιθέσεις με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη και ένα drone που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στις 3 Απριλίου.
Όταν κάποιος κοιτάξει την ευρύτερη εικόνα, το ιρανικό χταπόδι εταίρων και ομάδων επιδιώκει να απειλήσει το Ισραήλ από πολλές περιοχές. Αυτό είναι επίσης άνευ προηγουμένου όσον αφορά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο και τη Συρία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γενικά, η ειρήνη επικρατεί στα σύνορα του Λιβάνου από το 2006. Τώρα το Ιράν δείχνει ότι μπορεί να ζεστάνει οποιοδήποτε σύνορο χρησιμοποιώντας διάφορες ομάδες όποτε θέλει.