Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Θερίζουν" τα Lancet στην Ουκρανία! Ρωσία: Καταστράφηκε το 45% του πυροβολικού του ΝΑΤΟ- Drones-καμικάζι το μέλλον του πολέμου

Τα ρωσικά drones καμικάζι Lancet-3 κατέστρεψαν σχεδόν το 45% των ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων πυροβόλων πυροβολικού του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως το ελαφρύ ρυμουλκούμενο όπλο των ΗΠΑ M777, τα πολωνικά όπλα Krab 155 mm και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα US M109 Paladin (SPG).

Αυτό σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti που ακολούθησε τη βιντεοδιάσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας στις 4 Απριλίου. Μοιράστηκαν εκπληκτικά στοιχεία των διαφόρων συστημάτων πυροβολικού που κατέστρεψε η Ρωσία από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Αυτό έχει επισημάνει τον ρόλο των περιπλανώμενων πυρομαχικών, ο οποίος έχει εξελιχθεί δραματικά από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020 στη μάχη στην Ουκρανία. Επίσης, τα ουκρανικά στρατεύματα πρωτοστάτησαν χρησιμοποιώντας πολιτικά drones για στρατιωτικούς σκοπούς, δένοντάς τα με εκρηκτικά και ρίχνοντάς τα σε εχθρικές θέσεις.

Lancets κατά M777 & M109 

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 59 συστήματα πυροβολικού M777, 13 M109 Paladin SPG, 14 αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και 30 SPG από Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και Τσεχική Δημοκρατία. Πόσα από αυτά χτυπήθηκαν από Lancets ή άλλα μέσα είναι άγνωστο.

Αυτά, ωστόσο, καταστράφηκαν «τόσο σε θέσεις μάχης όσο και στο στάδιο της μεταφοράς», ανέφεραν ορισμένες ομάδες Telegram επικαλούμενες τον Σόιγκου. Μια ομάδα Telegram, η οποία συχνά δημοσιεύει ενημερώσεις στο πεδίο της μάχης και παίρνει συνεντεύξεις από Ρώσους στρατιώτες με τα πρόσωπά τους θολά, είπε ότι το Lancet κατέστρεψε το 80% των αυτοκινούμενων όπλων M109 Paladin και το 25% των όπλων M777 από τον συνολικό αριθμό τέτοιων όπλων που καταστράφηκαν.

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα στοιχεία ήταν από τις αρχές του τρέχοντος έτους ή από τον Φεβρουάριο του 2022, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η ανάρτηση, ωστόσο, κοινοποιήθηκε σε πολλές ομάδες φιλικές προς τη Ρωσία στο Facebook και στο Telegram.

Το πιο δημοφιλές υλικό από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (MoD) έχει ένα βίντεο με το Lancet-3 να χτυπά ένα M777 σε άγνωστη τοποθεσία. Τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φανούν να συναρμολογούν το drone σε έναν εκτοξευτή προτού καταγραφεί από ένα άλλο UAV - πιθανώς ένα Orlan-10 - και να χτυπήσει το M777.

Ένα βίντεο στο Twitter από τις 7 Απριλίου έδειξε ένα άλλο Lancet να χτυπά ένα M109 Paladin από πίσω. Ωστόσο, δεν φαίνεται να εξαφανίζει το σύστημα και μόνο μια φωτιά είναι ορατή στο πίσω μέρος του, μεταξύ του κινητήρα και του πυργίσκου. Ωστόσο, ένα άλλο βίντεο, που ισχυρίζεται ότι είναι από το Μπαχμούτ, έδειξε ένα M109 να τυλίγεται στις φλόγες και μια τεράστια έκρηξη αφού ένα Lancet-3 το χτύπησε από το πλάι.

Τα Drones-καμικάζι είναι το μέλλον

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) είχαν ξεκινήσει επιτυχώς να στοχεύουν τις αραιά τεντωμένες ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καθιστώντας τη συνεχή μάχη αβάσταχτη, γεγονός που ανάγκασε τη Ρωσία να αποσυρθεί στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022. Στη συνέχεια, η Ρωσία μεταπήδησε στη χρήση πυρομαχικών Lancet-3 (καμικάζι ή drones αυτοκτονίας) για να εξαλείψει την ανάγκη για όπλα μεγάλης εμβέλειας, πυροβολικό πυραύλων και τις γραμμές εφοδιασμού που τα τροφοδοτούν.

Οι επιπλοκές με το πυροβολικό δεν αφορούσαν μόνο τις γραμμές ανεφοδιασμού τους αλλά και την κατασκευή των πυρομαχικών τους, όπως αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ όταν μείωσαν το δικό τους απόθεμα φυσιγγίων 155 χιλιοστών επιδιώκοντας να τροφοδοτήσουν την Ουκρανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έκαψαν περίπου 11.000 βλήματα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες – ένα ποσό που η αμερικανική αμυντική βιομηχανία μπορούσε να κατασκευάσει μόνο σε ένα μήνα. Η Ρωσία, επίσης, δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτές τις βιομηχανικές ιδιοτροπίες.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, διοικητικά ζητήματα εντός του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είχαν επίσης προκαλέσει τριβές με την Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία Wagner (PMC), της οποίας ο αρχηγός, Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin), παραπονέθηκε ότι οι μαχητές του δεν έλαβαν το 80% των πυρομαχικών που είχαν ζητήσει, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει προτεραιότητα έναντι αυτών.

Αργότερα αναφέρθηκε σε πολλές ομάδες του Telegram, οι οποίες τον παρέκφρασαν ότι έλεγε ότι ήταν απαραίτητη η μαζική παραγωγή «σοκ drones» για πιο «αποτελεσματική μάχη ενάντια στις συστοιχίες» κατά του ουκρανικού πυροβολικού. Η έκκληση είχε απήχηση σε πολλούς Ρώσους αμυντικούς μπλόγκερ, οι οποίοι, επίσης, ζήτησαν να αυξηθεί η παραγωγή περιπλανώμενων πυρομαχικών και να εξοπλιστούν όλες οι μονάδες με τέτοια συστήματα.

Η μετάβαση από τις μονομαχίες του πυροβολικού

Εντός της ίδιας της Ρωσίας, εκτός από τη δραματική συσπείρωση της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού κόσμου για να γίνει δύναμη των drone, όπως αποδεικνύεται στα drone hackathons, σε σεμινάρια και προσπάθειες ιθαγενοποίησης εξαρτημάτων, η πιλοτική χρήση drone αναδεικνύεται ως εμπόριο με ζήτηση. Οι ρωσικές μονάδες εξοπλίζονται με εξειδικευμένη εκπαίδευση στη λειτουργία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) για εμπορικούς, πολιτικούς και εξειδικευμένους στρατιωτικούς σκοπούς.

Αλλά περίπου εκείνη την εποχή, το Lancet εξελίχθηκε όταν η RIA Novosti ανέφερε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με ένα νέο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα και βελτιωμένο λογισμικό που ενίσχυε τον έλεγχο της πτήσης. «Έλαβε επίσης μια πιο ισχυρή κεφαλή, η οποία καθιστά δυνατή την αξιόπιστη επίθεση σε οβίδες, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, ραντάρ, συστήματα αεράμυνας και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό», προστίθεται στην έκθεση. Το drone έρχεται τώρα με τρεις τύπους κεφαλών – αθροιστική, υψηλή εκρηκτική κατακερματισμού και θερμοστατική.

Έχουν καταγραφεί μερικές περιπτώσεις από εναέρια UAV που δείχνουν την αδυναμία του Lancet-3 να καταστρέψει ένα άρμα ή ένα αυτοπροωθούμενο όπλο (SPG). Ωστόσο, η έκθεση RIA Novosti σημείωσε ότι η μάχη περιλαμβάνει πλέον σχεδόν αποκλειστικά πυρομαχικά Lancet-3 που δρουν σε συμφωνία με τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι αντεπιθέσεις στοχεύουν το εχθρικό πυροβολικό υποχωρώντας την τροχιά των βλημάτων από τα πυροβόλα όπλα.

Νωρίτερα, ήταν οι χειρωνακτικοί υπολογισμοί από αξιωματικούς της μπροστινής παρατήρησης που συντόνιζαν τόσο τα σχέδια πυροβολικού όσο και τα πυρά. Στην Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πρωτοστάτησαν χρησιμοποιώντας τακτικά εμπορικά διαθέσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως κινεζικά DJI για αναγνώριση, βασική επιτήρηση πεδίου μάχης και κατεύθυνση και διόρθωση πυρών πυροβολικού.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν μάχη ως μέρος μιας ειδικής επιχείρησης χρησιμοποιώντας ένα κύκλωμα αναγνώρισης κρούσης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει αναγνωριστικά UAV διαφόρων τύπων, επίγεια συστήματα αναγνώρισης ήχου, ραντάρ και ηχοθερμικού πυροβολικού, παρατηρητές εδάφους και άμεσα drones καμικάζι ως μέσο καταστροφής», προστίθεται στην έκθεση της RIA.

Αυτό, επομένως, εξοικονομεί πυρομαχικά πυροβολικού για χτυπήματα στο πεδίο της μάχης και όχι για αντιμετώπιση εχθρικών όπλων, επηρεάζοντας μια σειρά υλικοτεχνικών και μεταφορικών ευκολιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ