Καθώς μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να παραπονέθηκε ότι δεν έχει απάντηση στις ρωσικές βόμβες 1,5 τόνου. Ο νέος τύπος εναέριας βόμβας βάρους 1,5 τόνου, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αυτά τα πυρομαχικά δεν μπορούν να καταρριφθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας. Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ.
Ο Ιγκνάτ διευκρίνισε επίσης ότι οι βόμβες είναι εξοπλισμένες με φτερά και πλοήγηση GPS και η εμβέλεια κρούσης τους είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τέτοια πυρομαχικά επ' αόριστον. Η αύξηση της παραγωγής τέτοιων έξυπνων βομβών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ειδικά όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν.
Ο Ιγκνάτ τόνισε ότι τα συστήματα Patriot και SAMP\T χρειάζονται για την καταπολέμηση αυτών των θανατηφόρων βομβών εκτός από σύγχρονα μαχητικά, όπως το F-16, ικανό να εξουδετερώσει ρωσικά αεροσκάφη σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο Γιούρι Ιγκνάτ, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επιτέθηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για χειραγώγηση των πρωτοσέλιδων, καλώντας τα να μην παρουσιάσουν τη μεταφορά των μαχητικών MiG-29 από τη Σλοβακία και την Πολωνία στην Ουκρανία ως «νίκη». Η δήλωση του Ιγκνάτ δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν εσφαλμένα τον αριθμό των MiG-29 στην Ουκρανία.
Συμπέραναν ότι η παρουσία τριών μαχητικών ταξιαρχιών υποδηλώνει ότι ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 της Ουκρανίας ανέρχεται σε περίπου 72. «Από πού προήλθε ο αριθμός 72;» ρώτησε ο Ιχνάτ θυμωμένος. Επισημαίνει ότι αυτή η υπόθεση είναι ανακριβής και προτρέπει τα μέσα ενημέρωσης να απέχουν από τη χειραγώγηση των πρωτοσέλιδων και την παρουσίαση παραπλανητικών πληροφοριών. Διευκρίνισε ότι είχε αναφέρει πολλές φορές ότι η Πολεμική Αεροπορία διέθετε πέντε ταξιαρχίες μαχητικών, με τρεις από αυτές εξοπλισμένες με MiG-29.
Ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά πολωνικών και σλοβακικών MiG-29 θα βελτίωνε τις δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών στην εκτέλεση αποστολών μάχης, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα ζητήματα της αντεπίθεσης και της επίτευξης νίκης. Ο Ιγκνάτ τόνισε ότι η Ουκρανία απαιτεί σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένα με ποικίλο οπλοστάσιο όπλων για να κερδίσει αεροπορική υπεροχή και νίκη.
Εκτός από τα σχόλιά του για τη λανθασμένη εκτίμηση, ο Ιγκνάτ ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 10-15, και μερικές φορές έως και 20, βόμβες ολίσθησης την ημέρα. Αυτές οι βόμβες μπορούν να ταξιδέψουν έως και 70 χιλιόμετρα και να ζυγίζουν 500 κιλά η καθεμία. Τα αεροπλάνα Su-34 και Su-35 ρίχνουν αυτές τις βόμβες από σημαντική απόσταση. Ο Ιγκνάτ προτείνει ότι η χρήση συστημάτων αεράμυνας Patriot ή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων.
Τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλείο προπαγάνδας
Και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε μια μάχη στα μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Η παραπληροφόρηση θολώνει την πραγματική φύση του πολέμου, καθιστώντας δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν την πραγματική κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της.
Αν και μαίνεται ένας θανάσιμος πόλεμος στην Ουκρανία, οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν αναφέρονται με ακρίβεια από καμία ανεξάρτητη ή αξιόπιστη πηγή. Τούτου λεχθέντος, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία βιώνει εκτεταμένη εξάλειψη από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone. Η σύγκρουση πιθανότατα θα είχε τελειώσει με διαπραγματεύσεις εάν δεν είχε παρασχεθεί η υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Ενώ πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την Ουκρανία ως νικήτρια στο πεδίο της μάχης, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας έχουν αναγνωρίσει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει υπεροχή σε διάφορους τομείς στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Για παράδειγμα, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι η Μόσχα έχει 12 φορές περισσότερα αεροσκάφη από την Ουκρανία. Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τους παρέχουν αυξανόμενη κυριαρχία στους ουρανούς πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, αρκετοί ειδικοί προέβλεψαν ότι εάν οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις κινητοποιούνταν πλήρως, θα επιτύγχαναν γρήγορα πλήρη αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας. Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν μπόρεσε να δημιουργήσει και να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των ουρανών πάνω από την Ουκρανία. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις μπόρεσαν να επιτύχουν περιφερειακή αεροπορική υπεροχή.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στη ρωσική αεροπορική ανωτερότητα ως σημαντικό κίνδυνο και εξέφρασαν ότι, αυτή τη στιγμή, η απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι η ύψιστη προτεραιότητα για την Ουκρανία.
Ο Όλεγκ Ζντάνοφ, ένας Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αποκάλυψε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός είχε δει μια αλλαγή στις στρατηγικές πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας, κάτι που μπορεί να επιφέρει η έλλειψη πυραύλων.
Συνολικά, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη ροή πληροφοριών για να προβάλουν τον θρίαμβό τους στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση του πολέμου φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο και αναφέρεται ότι η Ουκρανία ενδέχεται να ξεκινήσει μια αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.