Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Κόλπο γκρόσο” από Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο: Ζητούν την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία από εγχώριες εταιρείες της ΕΕ- Εκτός η Τουρκία

Το ουκρανικό πυροβολικό, που βάλλει χιλιάδες φορές καθημερινά για να απωθήσει τον ρωσικό στρατό, αντιμετωπίζει πλέον κραυγαλέες ελλείψεις, ειδικά οβίδων 155 χιλιοστών για τα κανόνια του, επισημαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες δυτικοί υποστηρικτές του.

Τον περασμένο μήνα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιό τους να παράγουν και να μεταφέρουν στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα «κενά» στον οδικό χάρτη που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εφαρμογή.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, κατά τη συζήτηση του σχεδίου πυρομαχικών, οι πρεσβευτές της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εξής θέμα: οι εταίροι της πρωτοβουλίας δεν μπορούν ακόμη να αποφασίσουν, εάν θα έδιναν συμβάσεις για την παραγωγή πυρομαχικών μόνο στις εταιρείες από την ΕΕ ή και σε ξένους κατασκευαστές, αναφέρει το Politico επικαλούμενο δικές του πηγές .

Στην πραγματικότητα, αυτό το πρόβλημα προέκυψε πριν ακόμη συμφωνηθεί αυτό το σχέδιο: ήδη από τα μέσα Μαρτίου, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Γαλλία σταματούσε τη διαδικασία ακριβώς για τον προαναφερθέντα λόγο: η χώρα δεν ήθελε  οι συμβάσεις να χορηγηθούν σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός των κρατών μελών της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει το Politico, η Ελλάδα και η Κύπρος υποστηρίζουν τη Γαλλία σε αυτό το σημείο, κυρίως επειδή θέλουν να αποφύγουν την ανάθεση συμβάσεων πυρομαχικών σε τουρκικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, με την έλξη να περιορίζεται μόνο στους ευρωπαίους κατασκευαστές, υπάρχει πιθανότητα οι κατασκευαστές όπλων να μην είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών αρκετά γρήγορα, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών για βλήματα πυροβολικού.

Η υπόθεση εργασίας, πως θα μπορούσαν να γίνουν αγορές για οβίδες από κατασκευάστριες εκτός Ευρώπης, αυτό θα επέτρεπε να επιταχυνθεί η διαδικασία, λένε ορισμένοι, αλλά χωρίς να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, αντιτείνουν άλλοι.

Υπάρχει πάντως συναίνεση στους 27 για το ότι, έπειτα από αρκετά χρόνια αποεπένδυσης στους στρατούς μετά τον ψυχρό πόλεμο και με τις λεγόμενες ασύμμετρες συρράξεις να περνούν στο πρώτο πλάνο, πρέπει να γίνει ξανά προετοιμασία για πολέμους ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις.

Έτσι, για να επιλυθούν τελικά όλα τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει κάποιο είδος «χάρτη ικανότητας των εταιρειών», πιθανώς για να κατανοήσει εάν οι εταιρείες της ΕΕ από μόνες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας πυρομαχικών.

Η ουσία είναι ότι, ενώ το γενικό σχέδιο δεν έχει συμφωνηθεί, οι χώρες επικεντρώνονται στο να δώσουν στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερα πυρομαχικά, πιθανότατα από τα δικά τους αποθέματα.

Η Αθήνα στα πλαίσια  επίσκεψης του  υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ,  υποσχέθηκε περισσότερες αποστολές πυρομαχικών πυροβολικού και φορητών όπλων, πρόσβαση σε ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία σε Ουκρανούς τραυματίες  και επιπλέον οχήματα μάχης πεζικού BMP της σοβιετικής εποχής.

Στο Πενταπόσταγμα επισημάναμε ότι, αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε θα στείλουμε νέα παρτίδα όπλων στην Ουκρανία, κάτω από αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και των Ουκρανών, απογυμνώνοντας πιθανόν την δική μας άμυνα.

Ο Ουκρανός υπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, ιδίως στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης της αζοφικής θάλασσας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και στη θάλασσα και στην ξηρά, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της Αφρικής που έχει αναλάβει η Ουκρανία και προς το παρόν διεξάγεται μέσω ενός πράσινου διαδρόμου υπό τον ΟΗΕ.

Γενικά γίνεται αντιληπτό ότι οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ενός πολέμου (στον οποίο η Ελλάδα δεν συμμετέχει ενεργά), στις χώρες του ΝΑΤΟ και ειδικά της ΕΕ, μιας και υπάρχει θέμα μετά την τραπεζική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ