Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να προετοιμάζονται για μια νέα ανοιξιάτικη επίθεση, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν μεταφέρει το εμβληματικό τους θερμοβαρικό σύστημα TOS-1A Solntsepek στις επίλεκτες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Στις 3 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) ανακοίνωσε ότι οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις παρέλαβαν το βαρύ σύστημα, TOS-1A Solntsepek, για πρώτη φορά. Ήταν ήδη σε χρήση από τον ρωσικό στρατό.
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με τη δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, «στην περιοχή Σαράτοφ, σε έναν από τους προηγμένους σχηματισμούς των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά βαρέων φλογοβόλων συστημάτων TOS-1A Solntsepek στη δύναμη των Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Οι πρώτες αναφορές για το σύστημα που χρησιμοποιούν τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις 2 Απριλίου, ένα βίντεο έγινε viral στο Twitter που έδειχνε τα στρατεύματα να χτυπούν τις ουκρανικές θέσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, όταν η οβίδα χτύπησε στο έδαφος, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 3.000 Κελσίου.
Περιγράφοντας πώς το σύστημα ήταν τρομερό, ο συνταγματάρχης Αλεξέι Γκοντσάροφ, επικεφαλής της υπηρεσίας RKhBZ των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, είπε ότι το Solntsepek δεν έχει όμοιο στα συλλογικά δυτικά οπλοστάσια. «Προκαλούν πανικό στους εχθρούς. Είμαι σίγουρος ότι η επιδέξια χρήση αυτού του όπλου θα μας φέρει πιο κοντά στη νίκη», πρόσθεσε.
Η έκθεση του RIA Novosti τόνισε ότι το Solntsepek έχει ήδη επιτύχει στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία καταστρέφοντας τις εδραιωμένες θέσεις του ουκρανικού στρατού. Ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μπορούσε να κρυφτεί ούτε σε χαρακώματα από την πρόσκρουση αυτού του όπλου.
Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι οι θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στην Κρεμμίνα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ κάηκαν που ονομάζονταν «Solntsepek». Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στη θέση των Ουκρανών στρατιωτών με θερμοβαρικές οβίδες 220 mm, οι οποίες σκότωσαν τους στρατιώτες.
Στις αρχές Μαρτίου, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ρώσοι πεζοναύτες προχωρούσαν προς την Ουκρανία με συστήματα TOS-1A Solntsepek. Αυτά τα συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να βομβαρδίσουν ουκρανικές θέσεις με καταστροφικές επιπτώσεις από την αρχή των ρωσικών επιθέσεων.
Χρησιμοποιώντας θερμοβαρικά βλήματα 220 mm, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στη θέση των ουκρανικών στρατευμάτων, αποδεκατίζοντας το προσωπικό τους στη διαδικασία. Γενικά, τα θερμοβαρικά όπλα, ή οι βόμβες κενού, είναι ένας τύπος πυρομαχικών δύο σταδίων που δημιουργούν τεράστιες εκρήξεις.
Αυτές οι αναφορές συνοδεύονταν από ένα βίντεο που δείχνει ότι το ρωσικό TOS-1A Solntsepek ("Sunshine") έκανε θόλους από κρουστικά κύματα κατά την πρόσκρουση στα δάση με κρατήρες της Κρεμμίνα.
Από την πλευρά τους, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης διεκδικήσει την καταστροφή αυτών των συστημάτων από τους πρώτους μήνες του πολέμου. Ο ακριβής αριθμός των κατεστραμμένων TOS-1A Solntsepek, ωστόσο, παραμένει άγνωστος.
Θερμοβαρικό σύστημα TOS-1A Solntsepek
Το TOS-1A Solntsepek είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος φλογοβόλων TOS-1 και είναι ουσιαστικά ένα σύστημα εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών καννών (MBRL) που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το Omsk Transmash Design Bureau. Το όχημα εκτόξευσής του ονομάζεται BM-1 και έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί τις ίδιες αποστολές με τις προηγούμενες παραλλαγές του. Ωστόσο, έχει αυξημένο εύρος.
Το 2001, ο ρωσικός στρατός έθεσε επίσημα το TOS-1A για πρώτη φορά σε λειτουργία. Τον Δεκέμβριο του 2017, οι δυνάμεις ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας της Ρωσίας (RChBP) υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά έως και 20 εκτοξευτών πυραύλων TOS-1A Solntsepek. Το TOS-1A Solntsepek παρέχει άμεση υποστήριξη πυρός για να συμπληρώσει τα κύρια άρματα μάχης και τα οχήματα μάχης πεζικού στο πεδίο της μάχης.
Το σασί του συστήματος TOS-1A MBRL βασίζεται στο κύριο άρμα μάχης T-72. Η εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων έχει πάρει τη θέση του πυργίσκου διατηρώντας τον ίδιο συνολικό σχεδιασμό. Ο ενισχυμένος χάλυβας σχηματίζει τη γάστρα του οχήματος. Το όχημα εκτόξευσης ζυγίζει 46.500 κιλά. Το σύστημα έχει χώρο για ένα πλήρωμα τριών ατόμων, με τον οδηγό να κάθεται στο κέντρο και τον διοικητή και τον πυροβολητή να φιλοξενούνται στους δύο μικρούς πυργίσκους στο πίσω μέρος.
Σε σύγκριση με άλλα παρόμοια συστήματα, το TOS-1A Solntsepek έχει μικρότερη εμβέλεια βολής. Ωστόσο, λόγω των δυνατοτήτων θερμοβαρικής και πολλαπλής εκτόξευσης, παρέχει στους χειριστές μεγάλη ευελιξία. Ένα σύνολο 24 ρουκετών μεταφέρεται στο φορτίο πυρομαχικών της πλατφόρμας TOS-1A, ενώ 48 μεταφέρονται στο όχημα επαναφόρτωσης TZM-T.
Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει μη κατευθυνόμενους πυραύλους, χάρη στο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης. Κάθε πύραυλος έχει έναν κινητήρα πρόωσης στερεού καυσίμου, μοναδικά θερμοβαρικά εκρηκτικά και μια πυροδοτούμενη θρυαλλίδα. Μπορεί να εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, με εμβέλεια εμπλοκής από 400 έως 6.000 μέτρα.
Το σύστημα είναι επίσης πολύ κινητό. Το όχημα έχει μέγιστη ταχύτητα 60 χιλιόμετρα την ώρα και αντοχή έως και 550 χιλιόμετρα. Επιπλέον, παρέχει άμυνα έναντι σπασμένων οβίδων και πυρών φορητών όπλων. Εκτοξευτές καπνογόνων χειροβομβίδων τύπου 902G είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν του κύτους. Το όχημα εκτόξευσης μπορεί επίσης να καταστεί μη ανιχνεύσιμο στους αντιπάλους, χάρη στο σύστημα παραγωγής καπνού του κινητήρα.
Η ανάπτυξη αυτών των θανατηφόρων πολεμικών μηχανών από τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρωσική επίθεση, καθώς η μάχη για το Μπαχμούτ έχει ενταθεί και οι επιτιθέμενοι στρατιώτες προσπαθούν να επιτύχουν γρήγορα κέρδη στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας.