Η Ουκρανία απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κατέλαβε το Μπαχμούτ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι εχθροί της είχαν υψώσει μια σημαία νίκης πάνω από «κάποιο είδος τουαλέτας» ενώ μαίνονταν οι μάχες. Η μάχη για το Μπαχμούτ ήταν μια από τις πιο αιματηρές της σύγκρουσης, τώρα στο δεύτερο έτος της, με πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές και η πόλη κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής δύναμης Wagner που πρωτοστατούσε στην πολιορκία, δήλωσε την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του ύψωσαν μια ρωσική σημαία στο διοικητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, παρόλο που Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένες θέσεις. «Από νομική άποψη, το Μπαχμούτ έχει καταληφθεί», είπε σε βίντεο στο Telegram. «Ο εχθρός είναι συγκεντρωμένος στα δυτικά μέρη». Ο Πριγκόζιν είχε προηγουμένως κάνει πρόωρες αξιώσεις.
Ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται γύρω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου του Μπαχμούτ, καθώς και σε πολλές άλλες κοντινές περιοχές.
«Το Μπαχμούτ είναι ουκρανικό και δεν έχουν καταλάβει τίποτα και απέχουν πολύ από το να το κάνουν», είπε στο Reuters ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης.
«Σήκωσαν τη σημαία πάνω από κάποιο είδος τουαλέτας. Την προσάρτησαν στο πλάι του ποιος ξέρει τι, κρέμασαν το κουρέλι τους και είπαν ότι είχαν καταλάβει την πόλη. Καλά, ας νομίζουν ότι την έχουν καταλάβει», πρόσθεσε ο Τσερεβάτι τηλεφωνικά στο Reuters.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ είπε ότι οι μάχες είχαν κατακλύσει το κέντρο του Μπαχμούτ, με 25 ρωσικές επιθέσεις να απωθήθηκαν αλλά το εργοστάσιο μετάλλων AZOM κατελήφθη. «Ο εχθρός επιτίθεται στο κέντρο της πόλης από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια και προσπαθεί να πάρει την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό του», είπε ο Ζντάνοφ σε βίντεο στο YouTube.
Μια βιομηχανική πόλη και κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης στην άκρη ενός τμήματος της επαρχίας του Ντόνιετσκ υπό ρωσικό έλεγχο, το Μπαχμούτ είχε πληθυσμό 70.000 πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Οι ρωσικές δυνάμεις, βαλτωμένες σε έναν πόλεμο φθοράς μετά από μια σειρά αποτυχιών, επιδιώκουν μια νίκη από την χειμερινή τους επίθεση, αλλά έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες γύρω από το Μπαχμούτ.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές είπαν ότι η δική τους αντεπίθεση -υποστηριζόμενη από πρόσφατα παραδοθέντα δυτικά άρματα μάχης και άλλο υλικό- δεν είναι μακριά, αλλά τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του Μπαχμούτ και της πρόκλησης απωλειών στο μεταξύ.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός γρήγορου ταξιδιού στη δυτική στρατιωτική συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σε απάντηση, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας», είπε στο RIA.
Σε προειδοποιήσεις προς τη Δύση ενάντια στον οπλισμό της Ουκρανίας, οι Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν όλο και περισσότερο τους κινδύνους χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο και τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι θα τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.
Ο πρεσβευτής της Μόσχας στο Μινσκ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα κοντά στα δυτικά σύνορά της με τη Λευκορωσία - μια κίνηση που θα τα τοποθετήσει στο κατώφλι του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Τετάρτη, δήλωσε Ρώσος απεσταλμένος. Ο Γκρόσι θα συναντηθεί με μια ρωσική αντιπροσωπεία και θα συζητήσει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, που βρίσκεται σε τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία, κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτισε τη Δευτέρα φόρο τιμής σε σχεδόν 400 κατοίκους του χωριού Γιαχίντνε στη βόρεια Ουκρανία, οι οποίοι κρατήθηκαν σε υπόγειο σχολείου υπό ρωσική κατοχή για 27 ημέρες προτού αφεθούν ελεύθεροι πριν από ένα χρόνο.
Ερωτηθείς για μια ουκρανική αντεπίθεση, είπε: «Θα το κάνουμε, και πρέπει να ξέρουν ότι θα το κάνουμε, και έχουν χρόνο να φύγουν, αλλιώς θα τους σκοτώσουμε».