Ο ρωσικός στρατός πετά δύο πρωτότυπα stealthy S-70 «hunter» drones, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024, μια σημαντική και δυνητικά ανησυχητική ανάπτυξη για το Πεντάγωνο.
Το Okhotnik δεν είναι μόνο stealth, αλλά αναφέρεται ότι είναι και ένα ένοπλο επιθετικό drone, σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας από το 2018 στο Russia Beyond, που παραθέτει Ρώσους ειδικούς που συζητούν το drone.
«Το οπλοστάσιο του Okhotnik περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-εδάφους και μια σειρά από βόμβες (ολίσθησης και ελεγχόμενες από τον χειριστή) που δεν θα αιωρούνται από τα φτερά, αλλά θα κρύβονται μέσα στο σώμα για να μειωθεί η ορατότητα στα εχθρικά ραντάρ», δήλωσε ο καθηγητής Vadim Kozyulin, της Ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών.
Το Okhotnik φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές απειλές, καθώς αναφέρεται ότι λειτουργεί με εσωτερικό χώρο όπλων, επικαλύψεις stealth και οριζόντια, μυστική διαμόρφωση πτερυγίου τύπου B-2.
Η ικανότητα να διατηρεί όπλα μέσα στο αεροσκάφος χωρίς να είναι τοποθετημένα από κάτω σε πυλώνες, σημαίνει ότι το drone μπορεί να επιτεθεί ενώ λειτουργεί σε λειτουργία stealth.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν μερικά μικρά «σκληρά σημεία» στο drone, για να επιτρέψουν μια πιο βαριά επίθεση σε λειτουργία «θηρίου» . Η απουσία προεξέχοντων δομών, σχημάτων και αιχμηρών γωνιών από κάτω από τα όπλα σημαίνει ότι, το επίγειο ραντάρ αεράμυνας θα έχει πολύ λιγότερο να «αναπηδήσει» το σήμα του ή να δημιουργήσει μια απόδοση σε αισθητήρες εδάφους.
Πραγματικές ερωτήσεις σχετικά με το drone, σχετίζονται με το επίπεδο τεχνολογικής πολυπλοκότητας όσον αφορά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά μυστικότητας του, δηλαδή τι είδους θερμική διαχείριση ή μείωση θερμότητας έχει το drone;
Πόσο αποτελεσματικές είναι οι stealth επικαλύψεις; Ίσως πάνω από όλα, υπάρχει ένας εσωτερικά «θαμμένος» κινητήρας, που μπορεί να εξασφαλίσει ότι η θερμοκρασία του αέρα που περιβάλλει το drone, είναι περίπου ισοδύναμη με το ίδιο το drone με ουσιαστικά «τυφλούς» θερμικούς αισθητήρες. Επίσης πώς γίνεται η διαχείριση της εξάτμισης;
Ένα εξίσου πιεστικό ερώτημα που εισήχθη από το δοκίμιο Russia Beyond, είναι η ανάπτυξη δυνατοτήτων AI για το drone, κάτι που φυσικά θα αύξανε εκθετικά την ικανότητά του να επεξεργάζεται δεδομένα αισθητήρων, πληροφορίες στόχευσης και τη δυνατότητα δικτύωσης με άλλα μη επανδρωμένα και επανδρωμένα συστήματα.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει ήδη αναφέρει για το πώς ο στρατός τους ουσιαστικά «αντιγράφει» την επιτυχημένη δικτύωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας των F-35, F-22 και Valkyrie drone με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ομαδικά μεταξύ του Okhotnik και του ρωσικού Su-57 5ης γενιάς .
Αυτό εγείρει βασικά ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό, στον οποίο η Ρωσία μπορεί να επιτύχει μια επιτυχημένη ικανότητα να αναπαράγει την ιδέα του «πιστού wingman» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και να χειρίζεται ένα επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, σε στενό συντονισμό με ένα μη επανδρωμένο, stealthy drone.
Σε μια τέτοια δυνατότητα το Su-57 και η ομάδα Okhotnik, είτε θα καταστρέψουν μεγάλους στρατηγικούς στόχους όπως τα κέντρα διοίκησης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και πολιτικοστρατιωτικούς στόχους είτε θα διευκολύνουν τον δρόμο για μεγάλα βομβαρδιστικά, όπως τα Tupolev Tu-160, Tu-22 ή MiG -31 που μπορούν να μεταφέρουν τον πύραυλο κρουζ Kh-101 ή τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, για να απελευθερώσουν το ωφέλιμο φορτίο τους.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει παραγάγει ακόμη πολλά Su-57 και μπορεί να υπάρχει κάποιο ερώτημα σχετικά, με το εάν έχει τη βιομηχανική ικανότητα να κατασκευάσει εντυπωσιακούς αριθμούς του νέου drone. Ενώ φυσικά ακόμη και ένας μικρός αριθμός θα παρουσίαζε πιθανώς μια αξιόπιστη απειλή, η Ρωσία μπορεί να μην έχει την ικανότητα να «κλιμακώσει» την ύπαρξη αυτού του drone με γρήγορο τρόπο.
Τέλος, ενώ ο αμερικανικός στρατός είναι γνωστό ότι χειρίζεται κρυφά drones όπως το Sentinel, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα «ένοπλο» stealthy drone, μια περίσταση που θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ σε έλλειμμα.