Λαθρεμπόριο όπλων και χρηματισμός ζουν και βασιλεύουν στην Ουκρανία που λαμβάνει τεράστια βοήθεια από την δύση.
Σε καιρό ειρήνης η Ουκρανία είχε τη φήμη της «γκρίζας ζώνης», από την οποία τα όπλα εξαπλώνονταν ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την περίπτωση, πώς και σε ποιο βαθμό η δυτική θανατηφόρα βοήθεια εισέρχεται στη μαύρη αγορά;
Η Νικόλ Ανιαρέλα, Γενική Επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η υπηρεσία έλαβε 178 μηνύματα πιθανής διαφθοράς στην ανάπτυξη βοήθειας προς την Ουκρανία σε 11 μήνες.
Το ανακοίνωσε ή ίδια σε ακρόαση στο Κογκρέσο,. Σύμφωνα με τον ίδια, πρόκειται για 556% περισσότερα μηνύματα σε σχέση με το προηγούμενο 11μηνο.
Ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής Μάικλ ΜακΚαλ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε ομιλία του σε ακρόαση στην επιτροπή του, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ουάσιγκτον μεταφέρει απευθείας μόνο το 20% της οικονομικής βοήθειας που διατίθεται στην Ουκρανία στο Κίεβο, με περίπου το 60% αυτών των κεφαλαίων να δίνεται από την αμερικανική πλευρά.
Ο Αμερικανός Βουλευτής είπε ότι από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται στην Ουκρανία στα τέσσερα πρόσθετα πακέτα βοήθειας, περίπου το 60% αφορά τον εκσυγχρονισμό των στρατευμάτων, καθώς και των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, εκτός από πηγή διέλευσης και σημείο προορισμού για τη διακίνηση ανθρώπων, η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων, με σημαντικό απόθεμα όπλων, λίγα εμπόδια στην πρόσβαση σε όπλα και εκατομμύρια φορητά όπλα και ελαφρά όπλα να διακινούνται στη μαύρη αγορά.
Η Οδησσός, το Χάρκοβο και το Κίεβο αποτελούν σημαντικά κέντρα για τα αποκαλούμενα εγκληματικά δίκτυα.
Ο αυξανόμενος αριθμός όπλων που διακινούνται με σχετικά περιορισμένους ελέγχους, έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της εγκληματικής διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού, και αντιαρματικών.
Όλα αυτά, ωστόσο, δεν κρύβουν την δυσάρεστη αλήθεια ότι το ουκρανικό κράτος, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλη αυτήν την τεράστια ποσότητα οπλισμού, ενώ δεν έχει τις υπηρεσίες και τους ειδικευμένους ανθρώπους να σταματήσει την διάχυση των όπλων στην μαύρη αγορά.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος στις χώρες της ΕΕ, η οποία θα κληθεί μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα.
Ο αμερικανικός στρατός απαιτεί από το Κίεβο, να ελέγχει αυστηρά τι συμβαίνει με τα όπλα που μεταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των μελών του Κογκρέσου, για την τύχη των όπλων που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία είναι αρκετά κατανοητό, αλλά η ουσία είναι ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος όλες οι συμμορίες θα έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα τα οποία θα αφορούν πιθανόν και τρομοκρατικές οργανώσεις.