Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Ημέρα πεδίου” για τις αμερικανικές εταιρείες: Μακράν ένας πόλεμος “υψηλής τεχνολογίας” στην Ουκρανία

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο αν η σύγκρουση αντιπροσωπεύει συμβατικό πόλεμο ή κάποιο επαναστατικό  τεχνολογικό τύπο.

 Όπως η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ στο παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται μεγάλη πηγή διδαγμάτων για τις ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως, σχετικά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον πόλεμο. Πολλοί ειδικοί αποκαλούν τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία «πόλεμο τεχνολογίας».

Τα οπλικά συστήματα AI είναι η «τρίτη επανάσταση στον πόλεμο», μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα. Αυτή η επανάσταση ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Σηματοδοτεί η Ουκρανία αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου;

Η τεχνολογία υπήρξε η κύρια πηγή στρατιωτικής καινοτομίας σε όλη την ιστορία. Οδηγεί τις αλλαγές στον πόλεμο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Η ποιότητα και η ποσότητα της τεχνολογίας επικρατούν τελικά σε έναν πόλεμο.

Εξάλλου, αυτό που συνέβη είναι ότι οι εργολάβοι άμυνας, ιδιαίτερα εκείνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκαν ότι ο πόλεμος είναι μια νέα ευκαιρία για να μελετήσουν – και να προωθήσουν στην αγορά – τα συστήματά τους.

Αλλά, καθώς οι Ρώσοι δεν είναι λιγότεροι από οποιονδήποτε στην επινόηση των πολεμικών τεχνολογιών, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος θα κάνει νικηφόρο τον πόλεμο σε τελική ανάλυση.

Τρία σημαντικά χαρακτηριστικά

Ορισμένοι ειδικοί λένε, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ο πιο προηγμένος τεχνολογικά πόλεμος που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, μέχρι στιγμής. Από αυτή την άποψη, μπορεί κανείς να επισημάνει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του πολέμου.

Πρώτον, το «Space» έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον πόλεμο όσο ποτέ άλλοτε. Τόσο, που έχουν συμμετάσχει σε αυτό ακόμη και εμπορικές εταιρείες. Ο Έλον Μασκ, επέτρεψε στο Starlink (έναν δορυφορικό αστερισμό του Διαδικτύου που λειτουργεί από τη SpaceX), παρέχοντας δορυφορική κάλυψη πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περισσότερες από 50 χώρες, να βοηθήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της ώστε τα drones της να μπορούν να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις.

Ομοίως, άλλες εμπορικές διαστημικές εταιρείες που εστιάζουν στην τηλεπισκόπηση και τις δορυφορικές επικοινωνίες, παρέχουν έγκαιρες πληροφορίες για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και διατηρούν λειτουργικά τα ουκρανικά στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνιών.

Δεύτερον, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να είχε περισσότερη τεχνολογία drone, από οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο. Και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους UAV, με εξέχοντα το αμερικανικής κατασκευής Switchblade και το ρωσικό Lancet (επίσης γνωστό ως " drone καμικάζι»), που μπορεί να μεταφερθεί από ένα μόνο άτομο σε ένα σακίδιο και μπορεί να «περιπλανηθεί» και να ψάξει για στόχους, στη συνέχεια  χτυπά τον στόχο πυροδοτώντας την κεφαλή που φέρει.

Λέγεται ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι τα drones να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, την επιλογή και την επίθεση στόχων χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Αυτό θα σήμαινε μια επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία, τόσο βαθιά όσο  στο παρελθόν η εισαγωγή του πολυβόλου.

Τρίτον, και αυτό είναι  απόρροια των παραπάνω αλλά πιο αξιοσημείωτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται ότι, είναι ένα άνευ προηγουμένου πεδίο δοκιμών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην Ουκρανία  δημιουργείται η επόμενη μορφή πολέμου

Σύμφωνα με τον Robin Fontes,  αναπληρωτής διοικητής της παγκόσμιας πλατφόρμας γνώσης στη διασταύρωση Άμυνας και AI, ο πόλεμος στην Ουκρανία, «Δεν είναι ένα εργαστήριο στο περιθώριο, αλλά μια κεντρική σκηνή, μια ακατάπαυστη και άνευ προηγουμένου προσπάθεια τελειοποίησης, προσαρμογής και βελτίωσης συστημάτων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης ή ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη για άμεση ανάπτυξη. Αυτή η προσπάθεια ανοίγει το δρόμο για πόλεμο με τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον».

Λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιείται γενικά σε μεγάλο βαθμό σε συστήματα που ενσωματώνουν την αναγνώριση στόχων και αντικειμένων με δορυφορικές εικόνες.

Σύμφωνα με έγκριτο ΜΜΕ, αυτό που κάνει αυτή τη σύγκρουση μοναδική είναι η άνευ προηγουμένου προθυμία των ξένων εταιρειών γεωχωρικών πληροφοριών, να βοηθήσουν την Ουκρανία χρησιμοποιώντας συστήματα ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη για τη μετατροπή των δορυφορικών εικόνων σε πλεονεκτήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Οι αμερικανικές εταιρείες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Η άλλη πλευρά, η οποία έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις, είναι ότι εάν αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία που καθοδηγείται από την τεχνολογία διαρκέσει πολύ, οι αμερικανικές εταιρείες θα ωφεληθούν περισσότερο επιφέροντας μεγάλη ζημιά στους ευρωπαίους εμπόρους και κατασκευαστές όπλων.

Το επιχείρημά τους είναι ότι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πλέον λίγο πολύ αναγκασμένες να δώσουν τα καλύτερά τους όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Στην πορεία, πρέπει να παράγουν περισσότερα αυξάνοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Όμως, καθώς οι Ευρωπαϊκές εταιρείες θα χρειάζονται χρόνο για την κατασκευή όπλων ή αμυντικών τεχνολογιών,  θα πρέπει να τα αγοράσουν από την αμερικανική αγορά για να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες τους σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτό, είναι ένα τεράστιο μπόνους πέρα ​​και πάνω από την υλοποίηση του μεγαλύτερου γεωπολιτικού τους στόχου πέρα ​​από τον Ατλαντικό,  να αρπάξουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις από την αγκαλιά της Ρωσίας και να τις εξαρτήσουν όλο και περισσότερο από την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...