Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι, η Ρωσία έχει 12 φορές περισσότερα αεροσκάφη από την Ουκρανία και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη νεότερης γενιάς Su-35 της Μόσχας, παρέχουν «αυξανόμενη κυριαρχία» στον ουρανό πάνω από την περιοχή μάχης.
Είναι μια δυνητικά ανησυχητική αλλαγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, επειδή η αδυναμία της Ρωσίας να επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ήταν το κλειδί για τις επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Σε αντίθεση με ότι είχε προβλεφθεί, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν μπόρεσε να ελέγξει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία και δεν κατάφερε να καταστρέψει την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχουν επιτύχει τοπική αεροπορική υπεροχή με την πάροδο του χρόνου.
Ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε και τα πρώτα αεροσκάφη κατασκευάστηκαν σε μια εποχή πολύ καλύτερων σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αυξανόμενες εντάσεις από το 2014 έκαναν έναν μεγαλύτερο στόλο μαχητικών κορυφαίας εναέριας υπεροχής να φαίνεται πιο απαραίτητος.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ανώτατος αξιωματούχος στο Κίεβο είπε στο ABC News ότι, η Μόσχα έχει αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα μοντέλα αεροσκαφών με το Su-35.
Ο αξιωματούχος είπε ότι, το Su-35 είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικά αποτελεσματικά ραντάρ και πυραύλους μεγάλων αποστάσεων. Η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτά τα αεροσκάφη για επιχειρήσεις χερσαίας υποστήριξης και εναέριες επιθέσεις σε ουκρανικά αεροσκάφη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στην εξωτερική περιφέρεια του Κιέβου. Η ανάπτυξη του Su-35 με φονικά όπλα, θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για την Ουκρανία, παρά την ισχυρή άμυνά της.
Ο αξιωματούχος περιέγραψε τη ρωσική αεροπορική υπεροχή ως «πραγματικό κίνδυνο» και δήλωσε ότι, η Ουκρανία αυτή τη στιγμή κατατάσσει τη λήψη νέων συστημάτων αεράμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως «προτεραιότητα νούμερο 1”.
Η ρωσική κυριαρχία στη ζώνη μάχης ήταν μια σημαντική ανησυχία, σύμφωνα με δύο άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι το επιβεβαίωσαν στην εκπομπή. Ένας αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε 12 φορές περισσότερα αεροπλάνα από την Ουκρανία.
Αποτελεσματική εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας
Η Ρωσία χρησιμοποίησε την Πολεμική Αεροπορία της σε περιορισμένη κλίμακα, όταν ξεκίνησε η εισβολή. Κυρίως ανέπτυξε τα άρματα μάχης και τις μονάδες πυροβολικού για να προωθήσει την επίθεση, ωθώντας τους δυτικούς αναλυτές να κάνουν εικασίες για τη στρατηγική της Μόσχας. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ρωσία ενίσχυσε τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της για τη διεξαγωγή χτυπημάτων στην Ουκρανία.
Ο Barry Posen, Διεθνής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης της Ford στο MIT, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια έξυπνα αποτελεσματική εκστρατεία βομβαρδισμού, ενάντια στο «σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, επιβάλλοντας άμεσο και έμμεσο στρατιωτικό κόστος».
Οι Ουκρανοί έχουν υποστεί σημαντικές δαπάνες πόρων, λόγω αυτών των βομβαρδιστικών επιθέσεων. Για παράδειγμα, οι δυνατότητες αεράμυνας που προστατεύουν τις πόλεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της πρώτης γραμμής.
Επιπλέον, η ικανότητα της Ουκρανίας να λειτουργεί το δίκτυο μεταφορών, τα συστήματα επικοινωνίας και άλλο στρατιωτικό υλικό, έχει επηρεαστεί από την κατεστραμμένη υποδομή και την απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξαιτίας αυτής της δύσκολης κατάστασης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι προτρέπουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να τους δώσουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. Είναι γνωστό ότι, πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην στείλει σύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η Σλοβακία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, έδωσε στην Ουκρανία τα τέσσερα πρώτα από τα 11 μαχητικά αεροσκάφη MiG της σοβιετικής εποχής που είχε υποσχεθεί. Επιπλέον, η Πολωνία προσφέρθηκε να παράσχει στην Ουκρανία αρκετά μαχητικά αεροσκάφη MiG.
«Οι δυτικοί αξιωματούχοι κατάλαβαν ότι, η προμήθεια σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και των συνοδευτικών πυραύλων θα κόστιζε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία πλήρωσε υψηλό τίμημα, επειδή απέτυχε να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή στις πρώτες φάσεις της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζέιμς Μπ. Χέκερ, τον ανώτερο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε τη σημασία της αεροπορικής υπεροχής σε μια σύγκρουση.
Ο Χέκερ έκανε ένα αποθαρρυντικό επιχείρημα, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα είχε ηττηθεί στρατιωτικά εδώ και πολύ καιρό εάν η Ρωσία είχε αποκτήσει αεροπορική υπεροχή νωρίτερα στον αγώνα.
Να αναφέρουμε ότι, τα Su-35 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Kh-31PM, καθώς και με πυραύλους αέρος-αέρος R-77 και R-73. Η παρουσία αυτών των εξελιγμένων και ακριβών όπλων στο καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, θα μπορούσε να υποδηλώνει, ότι παραμένει αποφασισμένη να καταστρέψει όλη την επίγεια αεράμυνα της Ουκρανίας και να επικρατήσει σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας με μειωμένη αντίσταση.