Οι Ρώσοι φέρεται να εκσυγχρόνισαν 10 αεροσκάφη της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, για χρήση ως φορείς πυρηνικών όπλων. Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα βήματα προφανώς, δεν παραβιάζουν τους όρους της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, την οποία το Κρεμλίνο είτε εκπληρώνει είτε όχι.
Στόχος για τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα που θα μεταφερθούν στη Λευκορωσία αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούσαν να είναι ένα αεροδρόμιο στο Πολωνικό Rzeszow, το οποίο τώρα λειτουργεί ως κόμβος για τη μεταφορά δυτικών όπλων και μισθοφόρων, ή ένα λιμάνι στη Gdynia.
Ο Andrey Klintsevich, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Στρατιωτικών και Πολιτικών Συγκρούσεων, μίλησε για τους στόχους των σχεδίων μεταφοράς τακτικών πυρηνικών δυνάμεων στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Δεν παραβλέπει το γεγονός ότι, οι Αμερικανοί μεταφέρουν συνεχώς τους τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους B61 στις αποθήκες τους στο έδαφος ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών Τουρκίας, Ιταλίας, Γερμανίας. Αυτό γίνεται προκειμένου, σύμφωνα με την αμερικανική αντίληψη, να πραγματοποιηθεί ένα μαζικό μικτό χτύπημα.
Φανταστείτε χίλια αεροπλάνα να απογειώνονται και όλα ταυτόχρονα να αρχίζουν να χτυπούν, απενεργοποιώντας υποδομές, τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, όταν ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών απογειώνεται, δεν μπορούν να αναγνωριστούν όλα, δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους πυρηνικούς πυραύλους και τις βόμβες.
Επίσης ο ίδιος πύραυλος B61 είναι αρκετά συμπαγής και μπορεί να χωρέσει σε οποιοδήποτε σύγχρονο μαχητικό πολλαπλών ρόλων του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να είναι τεράστια βομβαρδιστικά B52, που παρακολουθούμε συνεχώς και που πρόσφατα πέταξε στην Αγία Πετρούπολη.
«Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε τέτοια πράγματα και να μετακινήσουμε τα τακτικά πυρηνικά μας όπλα, πιο κοντά στα σύνορα της Ευρώπης», αναφέρει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνεχίζει:
«Αυτό γίνεται για να επιταχυνθεί η αντίδραση και να μειωθεί ο χρόνος πτήσης. Καθαρά υποθετικά, ας φανταστούμε ότι τώρα χρειάζεται να χτυπήσουμε με τακτικά πυρηνικά όπλα σε κάποιους βασικούς κόμβους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στο πολωνικό αεροδρόμιο Rzeszow, το οποίο είναι ένας τέτοιος κόμβος για την προμήθεια όπλων. Ένα χτύπημα εκεί και πέφτει όλη η επιμελητεία τους».
Καθαρά θεωρητικά, ένα χτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα μπορεί να πραγματοποιηθεί εναντίον ορισμένων πολύ οχυρωμένων ή τεράστιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή υποδομών. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται, όταν είναι απαραίτητο να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στην υποδομή, για παράδειγμα, για την καταστροφή του διαδρόμου, ορισμένων αρχηγείων διοίκησης βαθιά υπόγεια, πολύ μεγάλων συγκεντρώσεων στρατευμάτων.
«Για παράδειγμα, το πολωνικό λιμάνι στη Gdynia, όπου είδαμε χιλιάδες κομμάτια αμερικανικού εξοπλισμού στα πλάνα. Αυτά τα μεγάλα αντικείμενα μπορεί να είναι μόνο τα πιθανά σημεία πρόσκρουσης», αναφέρει ο ειδικός.
Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, είναι μια συμπαγής πυρηνική κεφαλή. Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνολογίες κατέστησαν δυνατή τη μικρογραφία του τόσο πολύ, ώστε να χωράει σε μια οβίδα πυροβολικού 152 χλστ.
Η σύγχρονη επιστήμη έχει επίσης επεκτείνει τις δυνατότητες εγκατάστασης πυρηνικής κεφαλής στο επιχειρησιακό-τακτικό συγκρότημα Iskander. Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τόσο με ένα βαλλιστικό πύραυλο όσο και με έναν πύραυλο κρουζ, που έχει και ο Iskander, ο οποίος κατεβαίνει χαμηλά κατά μήκος του εδάφους και απογειώνεται λίγο πριν την πρόσκρουση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα υπερηχητικά συστήματα Kinzhal.
Αυτό όμως που προβληματίζει είναι ότι, οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να πραγματοποιήσουν ένα προληπτικό χτύπημα κατά των τοποθεσιών αποθήκευσης πυρηνικών όπλων με συμβατικά μέσα. Επιπλέον, η είσοδος στη ζώνη αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, τα συμβατικά εκρηκτικά με πολύ υψηλό βαθμό πιθανότητας δεν θα οδηγήσουν σε έκρηξη και πυρηνική έκρηξη. Αλλά θα οδηγήσει σε τοπική μόλυνση της περιοχής, το ραδιενεργό Ουράνιο-235 θα διασκορπιστεί σε κάποια περιοχή.
Η τοποθέτηση όπλων σε ορισμένα υπόστεγα, είναι υψηλός κίνδυνος καταστροφής τους ακόμη και από drones. «Ως εκ τούτου, τέτοια όπλα πρέπει να κρύβονται πολύ σοβαρά, σε κάποιου είδους αποθήκες και καταφύγια. Θα έπρεπε να είναι κάτι υπόγειο, σοβαρά οχυρωμένο και, κυρίως, μεταμφιεσμένο για να μην καταλάβει ο εχθρός πού να χτυπήσει», αναφέρει ο ειδικός.
Αυτή η στόχευση των δυτικών δυνάμεων, εμπίπτει όμως στους τέσσερις λόγους, για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή στο έδαφος των συμμάχων της. Σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που περιέχουν πυρηνικό εξάρτημα. Σε περίπτωση απειλής για την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πλήγματος στις αρχές. Στο δόγμα της, μιλά για ένα πυρηνικό χτύπημα και τρία μη πυρηνικά, τα οποία όμως απειλούν την ύπαρξη της Ρωσίας.
«Το φόβητρό μας είναι ένα θερμοβαρικό όπλο. Η θερμοβαρική βόμβα των πέντε τόνων - ο «πατέρας όλων των βομβών» - είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και οπτικά μοιάζει με πυρηνική έκρηξη. Μπορεί επίσης, να κάνει τεράστια ζημιά. Κατ' αρχήν, πριν από τη χρήση πυρηνικών όπλων, έχουμε ισχυρά πυρομαχικά, ας τα πούμε "συμβατικά", δηλαδή δεν εμπίπτουμε στη σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών τεχνολογιών», αναφέρει ο ειδικός.
Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, είναι ένα μήνυμα από τη Μόσχα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ότι, η δημιουργία μιας αντιρωσικής δύναμης πληρεξουσίου από το Κίεβο, η άντληση όπλων της Ουκρανίας, και η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, αυξάνουν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μιας παρατεταμένης αντιπαράθεσης και μιας κούρσας εξοπλισμών.