Η Ρωσία είναι από καιρό γνωστό ότι, διαθέτει μικρό αριθμό αεροσκαφών AWACS (εννέα αεροσκάφη στο απόθεμά της).
Το Beriev A-50 είναι ένα αεροσκάφος AWACS της σοβιετικής εποχής, βασισμένο στο αεροσκάφος Ilyushin Il-76 που πέταξε για πρώτη φορά το 1978. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1985, με περίπου 40 να παράγονται μέχρι το 1992. Η έλλειψή τους και οι αναφερόμενες καθυστερήσεις στην εισαγωγή του A -100 AWACS λόγω των βιομηχανικών και τεχνολογικών κυρώσεων, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα της Ρωσίας έναντι των δυνατοτήτων αερομεταφερόμενων επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας, εάν η Ουκρανία αποκτήσει τέτοιες στο μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι, ένα ρωσικό αεροσκάφος A-50U Αερομεταφερόμενου Συστήματος Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS), δέχτηκε επίθεση από μια λευκορωσική ομάδα παρτιζάνων BYPOL χρησιμοποιώντας drone στις 26 Φεβρουαρίου.
Η Λευκορωσική ομάδα χρησιμοποίησε δύο drones σε αυτή την επίθεση και ισχυρίστηκε ότι, εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο του μέγεθος και κατέστρεψε το αεροσκάφος σε πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένων του μπροστινού και κεντρικού τμήματος του αεροπλάνου, των ηλεκτρονικών συστημάτων και της κεραίας ραντάρ.
Ένας αμυντικός ακόλουθος στην Ουκρανία από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έριξε πρόσφατα «φως» στο γιατί η επίθεση στο Ρωσικό A-50 ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση.
Γνωστό επίσης με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ Mainstay, το Russian Aerospace Force (VKS) Beriev A-50U AWACS εκτελεί παρόμοιους ρόλους για τον ρωσικό στρατό με το Boeing E-3 Sentry AWACS που λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) και πολλά συμμαχικά έθνη.
Και τα δύο αεροσκάφη προορίζονται για αερομεταφερόμενη έγκαιρη προειδοποίηση (AEW) και διαχείριση μάχης.
Ο ρόλος του Ρωσικού A-50U AWACS
Ωστόσο, στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η κύρια αποστολή του A-50U δεν αφορά πολύ τη διαχείριση μάχης, αλλά την παροχή βοήθειας στο πιο ισχυρό όπλο στο ρωσικό οπλοστάσιο: τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal!
Ο πύραυλος Kh-47 Kinzhal λέγεται ότι έχει βεληνεκές τουλάχιστον 2.000 χιλιομέτρων. Μπορεί να φέρει είτε μια κεφαλή κατακερματισμού βάρους περίπου 499 κιλών είτε μια πυρηνική κεφαλή 500 κιλοτόνων, η οποία είναι 33 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει τη Χιροσίμα.
Ο πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει 5-12 φορές την ταχύτητα του ήχου και ακολουθεί μια πιο επίπεδη τροχιά από έναν τυπικό βαλλιστικό πύραυλο, αφήνοντας την αεράμυνα με μικρότερο χρόνο αντίδρασης. Επίσης, ο πύραυλος είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί λόγω της ικανότητάς του να ελίσσεται σε όλα τα στάδια της διαδρομής πτήσης του.
«Το Kh-47M2 Kinzhal έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου ότι κατέστρεψε μια αποθήκη όπλων στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk στη δυτική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση ενός υπερηχητικού όπλου στη μάχη», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για τον πύραυλο σε μια διάσκεψη με ηγέτες επιχειρήσεων, είπε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να τον σταματήσουμε».
Ο πύραυλος Kinzhal αναπτύσσεται συνήθως από μια ειδική παραλλαγή του διθέσιου υπερηχητικού αναχαιτιστή Mikoyan MiG-31, που ονομάζεται MiG-31K.
Το MiG-31K έχει τροποποιηθεί, με όλα τα συστήματά του να έχουν αντικατασταθεί με ένα νέο σύνολο υλικού για να το μετατρέψουν από αναχαιτιστή αέρος-αέρος για τη ρωσική επικράτεια σε πλατφόρμα εκτόξευσης για το Kinzhal.
Πώς το A-50U βοηθά το MiG-31K να εκτοξεύει με ακρίβεια τους πυραύλους Kinzhal
Το Kinzhal χρησιμοποιείται κυρίως για χτυπήματα ακριβείας κατά στόχων υψηλής αξίας, για τα οποία χρειάζεται ένα επιχειρησιακό σύνολο συντεταγμένων. Το A-50U έρχεται με το SATCOM radome του, το οποίο λειτουργεί ως το κύριο στοιχείο στόχευσης για το MiG-31K.
Μαζί, τα MiG-31K και A-50U λέγεται ότι αποτελούν το πιο ανυπεράσπιστο οπλικό σύστημα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως εξήγησε ο ακόλουθος, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εκτιμήσει ότι, όποτε το A-50 έβγαινε στον ουρανό, δύο ή περισσότερα MiG-31K το συνόδευαν. «Δεν υπήρχε τρόπος να είμαστε σίγουροι πότε αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους Kinzhal ή αν πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις», ανέφερε.
Ως εκ τούτου, η αερομεταφορά του Α-50 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς η ειδικότητα των πυραύλων Kinzhal είναι να χτυπούν στόχους υψηλής αξίας όπως κέντρα διοίκησης ή μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Αυτό είναι που κάνει τον συνδυασμό του MiG-31K και του A-50, μια υπαρξιακή απειλή κάθε φορά που βρίσκονται στον αέρα.
«Αυτό θα κάνει οποιοδήποτε από τα A-50 - ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται - ολοένα και περισσότερο στόχο πρώτης τάξης για την αυξανόμενη ικανότητα του στόλου κρούσης drones του PSU», ανέφερε εκπρόσωπος της ουκρανικής βιομηχανίας, η εταιρεία του οποίου ηγείται της προσπάθειας, για την ανάπτυξη ικανοτήτων για πλήγματα σε στόχους πίσω από τις ρωσικές γραμμές.
«Δεν έχουμε τρόπο να καταρρίψουμε ένα Kinzhal μόλις εκτοξευθεί, οπότε αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματικά εναντίον μας», συμπλήρωσε.
Ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί στην άμυνα φοβούνται τώρα ότι, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, τους οποίους η Ρωσία είχε κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι βοηθούν κρυφά τα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος, μπορεί να εκμεταλλευτούν την απουσία ενός AWACS και να βοηθήσουν την Ουκρανία να επινοήσει τακτικές για πιο τολμηρή χρήση των μαχητικών MiG-29 και Su -27.