Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι έχει θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, αλλά δεν υπήρξε αισθητή αλλαγή στην πυρηνική στάση της χώρας ή ασυνήθιστες κινήσεις των όπλων της.
Παράλληλα, μαζί με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπαινίσσονται για κάποιο είδος συμφωνίας πυρηνικής βάσης εδώ και αρκετό καιρό. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ο ηγέτης της Λευκορωσίας διοργάνωσε δημοψήφισμα για να αλλάξει το σύνταγμα για να το επιτρέψει.
Αυτό που απειλεί ο Πούτιν αυτή τη φορά, είναι να κάνει άλλα δύο βήματα σε αυτόν τον δρόμο, ξεκινώντας την εκπαίδευση των πληρωμάτων αεροσκαφών της Λευκορωσίας στις αρχές Απριλίου για να πιλοτάρουν αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων έως την 1η Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι φέρεται να εκσυγχρόνισαν 10 αεροσκάφη της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, για χρήση ως φορείς πυρηνικών όπλων. Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα βήματα προφανώς, δεν παραβιάζουν τους όρους της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, την οποία το Κρεμλίνο είτε εκπληρώνει είτε όχι.
Να επισημάνουμε ότι, η αποθήκευση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, είναι μια «απάντηση» στη μεταφορά στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οβίδων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο από τη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια από τις εγκαταστάσεις για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων που κατασκευάστηκε στο έδαφος της Λευκορωσίας την εποχή της ΕΣΣΔ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο λογικό να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες παρά να φτιάξουν μια νέα βάση από «από την αρχή». Η «κλασική» αποθήκευση πυρηνικών όπλων, είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα από υπέργειες και υπόγειες κεφαλαιουχικές δομές από σκυρόδεμα, με εξοπλισμό για επιχειρήσεις με πυρηνικές κεφαλές.
Υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία, που κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ είχαν το καθεστώς της αποκαλούμενης «κεντρικής βάσης αποθήκευσης» πυρηνικών όπλων («CSB») και υπάγονταν στη 12η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας στο Μόσχα (τμήμα του ρωσικού (πρώην Σοβιετικού) Υπουργείου Άμυνας.
Είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη, την τεχνική συντήρηση, τη μεταφορά, την παράδοση, την έκδοση, τη διάθεση κ.λπ. του πυρηνικού οπλοστασίου του κράτους, καθώς και δοκιμή πυρηνικών φορτίων, "Gomel-30" , και παρόμοια "CSB" κοντά στο αεροδρόμιο στο Baranovichi και το αεροδρόμιο "Machulyshchi".
Στο αεροδρόμιο της Λευκορωσίας «Machulyshchi», εδρεύουν ρωσικά αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50U καθώς και αεροσκάφη υπερηχητικών πυραύλων MiG-31K
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το 1994, ένα σύνταγμα πυραυλοφορέων Tu-22K, οπλισμένο με πυραύλους Kh-22 (Σοβιετικής κατασκευής αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένος για χρήση εναντίον αεροπλανοφόρων και ομάδων μάχης μεταφορέων, είτε με συμβατικό ή πυρηνική κεφαλή), βρισκόταν σε αυτό το αεροδρόμιο. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, οι Ρώσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Machulischy το φθινόπωρο του 2021, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων «Zapad-2021».
Συνεπώς, υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι αν ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, τότε είναι το αεροδρόμιο "Machulyshchi" που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο, για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, επειδή εκεί υπάρχουν οι καλύτερες "συνθήκες εκκίνησης".
Εάν οι Ρώσοι κατασκευάσουν μια νέα εγκατάσταση για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, η οποία θα υπάγεται ήδη στη 12η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε αυτή η εγκατάσταση θα πρέπει να «γεμίσει» με πυρηνικές κεφαλές και αυτή η διαδικασία θα είναι αισθητή.
Αυτό, με τη σειρά του, ο Πούτιν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για έναν ακόμη γύρο «πυρηνικού εκβιασμού», ειδικά στο πλαίσιο των επιτυχιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά την επιθετική εκστρατεία άνοιξη-καλοκαίρι.
Αλλά αν το κάνει, τότε δύσκολα θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των πυραύλων Tomahawk από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ουκρανία. Αντίθετα, πιθανότερα ο Λευκός Οίκος θα εγκρίνει την αίτηση της Πολωνίας, για ένταξη στο πρόγραμμα Nuclear Sharing που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Μια θετική απάντηση στη Βαρσοβία από την Ουάσιγκτον σε αυτό το αίτημα, θα σήμαινε ότι, η Πολωνία θα μπορούσε να γίνει η έκτη χώρα στην Ευρώπη όπου οι ΗΠΑ θα φιλοξενεί πυρηνικά όπλα.
Να αναφέρουμε ότι, υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη της Μόσχας σχετικά με τις συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών των ΗΠΑ, με πέντε από τους συμμάχους της: Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Τουρκία. Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι ΗΠΑ αποθηκεύουν βόμβες βαρύτητας B61 (περίπου 100 συνολικά) σε αυτές τις χώρες και τα πληρώματα τους εκπαιδεύονται να πετούν αεροπλάνα που τις μεταφέρουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Ωστόσο, για τη Ρωσία αυτό που συμβαίνει έχει ξεκάθαρο πολιτικό νόημα. Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, είναι ένα μήνυμα από τη Μόσχα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ότι, η δημιουργία μιας αντιρωσικής δύναμης πληρεξουσίου από το Κίεβο, η άντληση όπλων της Ουκρανίας, και η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, αυξάνουν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μιας παρατεταμένης αντιπαράθεσης και μιας κούρσας εξοπλισμών.