Ο Κινέζος ηγέτης Τσινμπίγκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα, στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε με τον Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι, η οποία παρακολουθείται στενά για τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις.
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Κίνας, ως ειρηνοποιού και τη διεκδικούμενη ουδετερότητά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, έχουν προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για την πολεμική της προσπάθεια, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.
Πράγματι ο ειδικός Νικολάι Βαβίλοφ, σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι η Κίνα θα παράσχει στη Ρωσία μια πλήρη μίσθωση δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο της κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, θα περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού, καθώς και πολλά άλλα.
«Το ποσό της βοήθειας που θα προσφέρει τώρα η Κίνα στη Ρωσία, τόσο στρατιωτικά, όσο και οικονομικά και κάθε άλλο είδος βοήθειας, μπορεί να κάνει ορισμένους κύκλους στη Δύση πιο υποχωρητικούς σε σχέση με την πίεση στη Ρωσία.
Και ίσως κάποιος, αν και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι αναστατωμένοι Αμερικανοί ή Ουκρανοί θα είναι έτοιμοι να το κάνουν αυτό, αλλά κάποιοι από αυτούς, ίσως, θέλουν πραγματικά να σταματήσουν στην ουκρανορωσική σύγκρουση, βλέποντας μια τέτοια πρωτοφανή υποστήριξη από το Πεκίνο προς τη Μόσχα», ανέφερε.
Προς υποστήριξη της θέσης του, ο Βαβίλοφ ανέφερε το επιχείρημα ότι η κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία βρίσκεται τώρα σε κρατική επίσκεψη στη Ρωσία, εκτός από τον Σι Τζινπίνγκ, περιλαμβάνει και τον υπουργό Άμυνας της χώρας και μέλη της επιτροπής στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Είναι ήδη γνωστό ότι, τα μέρη σκοπεύουν να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.
Η Κίνα θα προσθέσει ευκαιρίες στο ρωσικό διάστημα
Είναι δυνατόν να αποσυνδεθούν οι Ρώσοι κάτοικοι από τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης; Πώς να διασφαλιστεί η επιτυχία των ρωσικών τεχνολογιών σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δίνεται από έγγραφα για νέες μορφές πρακτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, τα οποία εμφανίζονται κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα.
Η ρωσική κυβέρνηση ανέθεσε στη Roscosmos, μαζί με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να συντονίσουν με την Κίνα τη δημιουργία υποεπιτροπής συνεργασίας στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης. Το έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, δημοσιεύτηκε στην Πύλη Νομικών Πληροφοριών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, προτείνεται να ενισχυθεί η πρακτική αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης, για να διασφαλιστεί η συμβατότητα και η συμπληρωματικότητα του ρωσικού GLONASS και του κινεζικού συστήματος Beidou.
Σε περίπτωση έναρξης εργασιών για τη συνεργασία στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης, η Ρωσία και η Κίνα θα αρχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, σχετικά με τη βελτίωση των τροχιών των διαστημικών σκαφών. Ίσως τα μέρη αρχίσουν να δημιουργούν προγράμματα για να αυξήσουν την ακρίβεια στον προσδιορισμό των συντεταγμένων.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει από μόνη της ένα τέτοιο πρόγραμμα και έχουν επιτευχθεί κάποιες βελτιώσεις. Μαζί με την Κίνα, τέτοιες εργασίες θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές. Πιθανώς, θα είναι δυνατό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ακρίβεια της πλοήγησης.
Εθνική Ρωσική ασφάλεια
Τα σύγχρονα τσιπ χρησιμοποιούν δεδομένα από όλα τα διαστημόπλοια που βλέπει ο δορυφόρος, τόσο το αμερικανικό GPS όσο και το ευρωπαϊκό Galileo. Παρά ταύτα, η ακριβής και αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματός της, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την εθνική ασφάλεια.
Το καλοκαίρι του 2022, είχαν ήδη ακουστεί φωνές με ιδέες «αποσύνδεσης» της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης GPS. Οι ίδιες οι ιδέες είναι τρελές, αλλά η γενική κατεύθυνση των σκέψεων είναι ξεκάθαρη. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει ανεξάρτητα την απόδοση του GLONASS στο μέγιστο επίπεδο.
«Η συνεργασία σε ισότιμη βάση με την Κίνα, είναι επίσης πολύ καλή βοήθεια σε αυτή την ιστορία. Ενοποίηση σημάτων, κοινή δοκιμή συστημάτων. Επιπλέον, δύο συστήματα σε περίπτωση σοβαρής αντίθεσης είναι πάντα καλύτερα από ένα, πιο αξιόπιστα», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Ξεχωριστή συζήτηση είναι η εργασία για την επέκταση της συνεργασίας στο διεθνές πρόγραμμα COSPAS-SARSAT, το διεθνές σύστημα δορυφορικής έρευνας και διάσωσης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε πλοία και αεροσκάφη, ανακοινώνει τον κίνδυνο και τη θέση των προσωπικών ραδιοφάρων που είναι εγκατεστημένοι σε οχήματα. Οι δορυφόροι GLONASS αποτελούν επίσης, μέρος αυτού του συστήματος, το οποίο έχει ήδη σώσει περισσότερες από δεκάδες χιλιάδες ζωές.
«Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία είναι καλή. Ειδικά όταν παράγεται επί ίσοις όροις, και σε τέτοιου είδους συνεργασίες, αναμφίβολα αυτό συμβαίνει», συμπληρώνει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.