Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Σιτοβολώνας παγκόσμιων πόρων”: Σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης στην Αρκτική - Ποσότητες-μαμούθ φ/α & πετρελαίου

Η Αρκτική δεν ακούγεται ευρέως, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επεκτείνουν την εκπροσώπησή τους στη μακροπεριφέρεια.

Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,   έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να αλλάξουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους στην περιοχή της Αρκτικής. Για αυτό η Ουάσιγκτον εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (PISM) δημοσίευσε μια έκθεση, στην οποία ανέλυσε τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στην περιοχή της Αρκτικής. Από την έκθεση προκύπτει ότι, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αυξήσουν την παρουσία τους μέσω στενότερης προσέγγισης με μια σειρά από φιλικές βόρειες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Αμερικανικά F-35 Lightning II stealth αναπτύχθηκαν στη βορειότερη στρατιωτική βάση τους, στο Thule στη Γροιλανδία. Αυτά τα τρομερά μαχητικά stealth, συμμετείχαν σε άσκηση δύο εβδομάδων της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Ίσως αξίζει να τονιστεί ότι η αεροπορική βάση Thule, που βρίσκεται μόλις 750 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, παίζει τον πιο σημαντικό στρατηγικό ρόλο ενάντια σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στη Ρωσία και την Κίνα στον Ειρηνικό

Τον περασμένο μήνα, μια παρτίδα δορυφορικών φωτογραφιών  αποκάλυψε ότι η Ρωσία επεκτείνει συνεχώς τις στρατιωτικές της βάσεις.

Την τελευταία δεκαετία, η κλιματική αλλαγή και οι παγετώνες που λιώνουν άνοιξαν νεότερους δρόμους για εξερεύνηση των πόρων της περιοχής. Αυτό, με τη σειρά του, έχει μετατρέψει την Αρκτική σε μια νέα ζώνη γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη Ρωσία να κατηγορεί τη Δύση ότι, απειλεί τη θέση της στην Αρκτική.

Οι Πολωνοί επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι, η Ρωσία βελτιώνει ενεργά την πολιτική και στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Αρκτικής, καθώς και την αύξηση του όγκου του εμπορίου κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας.

Πράγματι, το 2020, ο  Πούτιν ενέκρινε το επόμενο σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της Αρκτικής ζώνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για 15 χρόνια. Περιλαμβάνει τη δημιουργία του στόλου των παγοθραυστικών, διάφορα οφέλη για τους γεωλόγους, την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών, τη βελτίωση των υποδομών μεταφορών και άλλα κοινωνικά έργα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται χωρίς λόγο να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Αρκτική, επειδή η ρωσική υφαλοκρηπίδα περιέχει περισσότερα από 85 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 17 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

Ο επίτιμος εξερευνητής των πόλεων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ένωσης Πολικών Εξερευνητών Ανατόλι Μπρεχούντσοφ, είπε για την κατάσταση στην Αρκτική:

«Η περιοχή της Αρκτικής είναι, πρώτα απ' όλα, πόροι. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και μετά η ακτή, που συνδέεται με άλλα στερεά ορυκτά. Έχουμε μια συστηματική στρατηγική για την ανάπτυξη των αρκτικών εδαφών. Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται ενεργά με αυτό το θέμα. Εκτελούν μεγάλο ετήσιο όγκο εξερευνητικών εργασιών. Υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την τεχνολογία εργασίας στην Αρκτική. Σε αυτό το θέμα, η Ρωσία εμπλέκεται αρκετά ενεργά στις υποθέσεις», είπε ο ειδικός.

Μελέτη , ανέφερε ότι με τη μοντελοποίηση του πάγου κατά την τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο, αναδημιουργήθηκαν οι λόγοι για το λιώσιμο των πάγων στο μακρινό παρελθόν. Διαπίστωσε επίσης ότι, παρόμοιες διαδικασίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και μέχρι το 2035, κατά τη διάρκεια πλημμυρών, όλος ο θαλάσσιος πάγος μπορεί να αρχίσει να εξαφανίζεται. Αυτή η συγκυρία καθιστά την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Ενδιαφέρον της Κίνας

Ενώ η Ρωσία θέτει ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ στην περιοχή, ένας άλλος αντίπαλος κάνει επίσης βήματα προόδου. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι, οι επεκτεινόμενες κινεζικές δραστηριότητες στην Αρκτική μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο εξέχουσα στρατιωτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποβρυχίων για να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά πυρηνικά χτυπήματα. Αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η Κίνα και η Ρωσία αποφασίσουν να συνεργαστούν στην περιοχή.

Ο Αρκτικός Ωκεανός περιβάλλεται από έξι χώρες, όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία. Ωστόσο, το πλησιέστερο ενδιαφερόμενο μέρος της Αρκτικής, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αυξήσει σημαντικά την πρόβλεψη για να αποτρέψει τη Ρωσία από την καταπάτηση της Αρκτικής.

Το 2020, η USAF δημοσίευσε την Αρκτική Στρατηγική της. Σύμφωνα με το έγγραφο, η στρατηγική της USAF στην Αρκτική θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: επαγρύπνηση, προβολή ισχύος, συνεργασία και προετοιμασία.

Για να είναι πιο προετοιμασμένοι για την απειλή που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν  αυξήσει  τη στρατιωτική συνεργασία και τις ασκήσεις τους στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ