Ο πόλεμος στην Ουκρανία λόγω της έντασης και της μεγάλης διάρκειάς του, έχει εξαφανίσει μεγάλο μέρος αποθεμάτων πυρομαχικών σε ΗΠΑ-χώρες ΝΑΤΟ που προμηθεύουν το Κίεβο αλλά και στη Ρωσία, η οποία προχώρησε σε ενίσχυση των πυρομαχικών της λαμβάνοντας οβίδες πυροβολικού από την Βόρεια Κορέα , drones καμικάζι και UCAV από το Ιράν.
Αναφορικά με τα πυρομαχικά οβιδοβόλων 155 χιλιοστών, οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 14.000 βλήματα το μήνα, αν και οι αναφορές από την Ουκρανία δείχνουν ότι οι δυνάμεις τους ρίχνουν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 βλήματα την ημέρα.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να αυξήσει την παραγωγή σε 20.000 βλήματα των 155 χιλιοστών τον μήνα έως την άνοιξη και να την τριπλασιάσει μέχρι το 2025.
Στον αντίποδα οι Ρώσοι εκτοξεύουν περίπου 20.000 βλήματα την ημέρα, ενώ ψάχνουν βαθιά στα δικά τους αποθέματα για να διατηρήσουν αυτόν τον ρυθμό.
Το κρίσιμο ζήτημα των πυρομαχικών για την Ουκρανία
Σήμερα κανένα άλλο ζήτημα δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο τα πυρομαχικά για την Ουκρανία, γιατί οι δυνάμεις της θέλουν να διατηρήσουν την άμυνά τους και να ενισχύσουν τη δυναμική τους να χτυπήσουν ξανά και να απελευθερώσουν περισσότερη εθνική επικράτεια.
Η πρόκληση είναι πλέον ξεκάθαρη,θα συνάψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμβόλαια και θα ξοδέψουν τα χρήματα για να επιταχύνουν την παραγωγή πυρομαχικών και εξοπλισμού για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ουκρανίας, προκειμένου αυτή να συνεχίσει να εμποδίζει την προέλαση της Ρωσίας και στη συνέχεια να πάρει την πρωτοβουλία για να απελευθερώσει όλη την επικράτεια της;
Αυτό πρέπει να αφορά την Ευρώπη κυρίως, αφού ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει την παραγωγή πυρομαχικών, η Ουάσιγκτον έχει πρόσθετες δεσμεύσεις όπλων να εκπληρώσει, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων για την προμήθεια της Ταϊβάν και άλλων.
Τέλος το ανηλεές σφυροκόπημα των Ρώσων σε όλο το εύρος της Ουκρανικής επικράτειας , με τη χρήση drone-καμικάζι και κατευθυνόμενων πυραύλων που στοχοποιεί ενεργειακές υποδομές, συγκεντρώσεις ανθρωπίνου δυναμικού του ουκρανικού στρατού και εξοπλισμό, καθώς και εργοστάσια κατασκευής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών οξύνει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.
Ουκρανία-ΝΑΤΟ ξεκίνησαν από κοινού την παραγωγή βλημάτων αρμάτων μάχης 125 χλστ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από πηγές της Ουκρανίας, η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ο δεύτερος τύπος πυρομαχικών που θα παράγει από κοινού η Ουκρανία με ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του μεγάλο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Ο ουκρανικός κρατικός κατασκευαστής όπλων Ukroboronprom ανακοίνωσε ότι άρχισε να παράγει πυρομαχικά τανκς 125 χιλιοστών με ένα ανώνυμο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
«Με εντολή του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η πρώτη παρτίδα πυρομαχικών 125 mm για άρματα μάχης T-64, T-72 και T-80 παρήχθη και παραδόθηκε στις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις για να πολεμήσουν κατά των εισβολέων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Εταιρία επισήμανε ότι πρόκειται για το δεύτερο είδος πυρομαχικών που έχει ήδη εισέλθει σε μαζική παραγωγή σε συνεργασία με χώρα του ΝΑΤΟ.
Προηγουμένως, η Ukroboronprom ανακοίνωσε ότι παρήγαγε βλήματα όλμου των 120 mm μαζί με δύο μέλη του ΝΑΤΟ, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν."
Τα Ουκρανικά άρματα μάχης
Ενώ τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης που δώρησαν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου αρμάτων μάχης του Κιέβου θα παραμείνει σοβιετικής κατασκευής βραχυπρόθεσμα.
Αυτό δημιουργεί μια οξεία ανάγκη για νέες πηγές προμήθειας πυρομαχικών, καθώς τα περισσότερα τανκς του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν διαφορετικό διαμέτρημα ,ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων 125 mm κατέχεται από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν θα προμήθευαν την Ουκρανία.
Η ευρύτερη προσπάθεια του Κιέβου να παράγει τα δικά του πυρομαχικά έρχεται καθώς πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους του αισθάνονται την πίεση στα δικά τους περιορισμένα αποθέματα, αφού προμήθευαν την Ουκρανία για περισσότερο από ένα χρόνο καθώς μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Η σημασία της Ευρωπαϊκής βοήθειας
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος που μετασχηματίζει το σύστημα του οποίου το αποτέλεσμα θα καθορίσει την ασφάλεια της ηπείρου για μια γενιά ή και περισσότερο.
Ώρα για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο εκείνες στα ανατολικά σύνορα, να καταλάβουν τι διακυβεύεται και να ενεργήσουν ανάλογα, κατασκευάζοντας πυρομαχικά σε σημαντικούς αριθμούς για την Ουκρανία, βοηθώντας την.
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται πρώτα και κύρια ως ένα παιχνίδι αριθμών, κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό από την Δύση, αφού δεν αρκεί μόνο η ποιότητα οπλικών μέσων και πυρομαχικών αλλά και η ποσοτική τους επάρκεια για να επιτευχθεί η νίκη.