Οι ΗΠΑ βρήκαν έναν νέο τρόπο να πλήξουν οικονομικά τη Ρωσία. Άρχισαν να μιλάνε σοβαρά για την ετοιμότητά τους να εγκαταλείψουν το ρωσικό ουράνιο. Εν τω μεταξύ, οι νέες κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν όχι μόνο την αγορά των ΗΠΑ, αλλά και να αυξήσουν τις τιμές του καυσίμου ουρανίου σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υποκαταστήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η απουσία ρωσικού καυσίμου ουρανίου σημαίνει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ο γερουσιαστής John Barrasso, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή ουρανίου, οι απαραίτητοι πόροι, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται στο Wyoming. Θεωρεί απαραίτητο να αφαιρεθεί «όλη η ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου» από την αγορά των ΗΠΑ.
Η πυρηνική βιομηχανία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ρωσικό ουράνιο, δήλωσαν επτά γερουσιαστές που εκπροσωπούν τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Υπέβαλαν προς εξέταση σχετικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού ουρανίου.
Σε τι θα οδηγούσε η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου
Οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποιούν δύο μηχανισμούς κυρώσεων. Η πρώτη απαγόρευση, ισχύει μόνο για αμερικανικές εταιρείες ή εισαγωγές στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο δεύτερος μηχανισμός, είναι όταν η απαγόρευση έχει εξωεδαφικό χαρακτήρα, δηλαδή επηρεάζει εταιρείες από τρίτες χώρες. Τέτοιοι περιορισμοί εισήχθησαν για το ιρανικό πετρέλαιο.
Στην πρώτη περίπτωση, θα είναι περισσότερο ένα σοκ για την αγορά των ΗΠΑ. Επειδή το μερίδιο του Ρώσου προμηθευτή είναι αρκετά σημαντικό. Οι Αμερικανοί το υπολογίζουν στο 10-12%. Και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Ρωσίας σε όλες τις διεθνείς αλυσίδες, το μερίδιό της στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο.
«Αλλά, φυσικά, θα υπάρξουν συνέπειες για την παγκόσμια αγορά. Όπως κάθε περιορισμός, αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών για όλους τους καταναλωτές ουρανίου. Αυτό θα είναι ένας ψυχολογικός παράγοντας, επομένως οι τιμές μπορούν να αυξηθούν τόσο κατά 5% όσο και κατά 20%», λέει ο Sergey Kondratiev, αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών.
Το 2021, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 550 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία αξίας 546 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2022, οι ΗΠΑ πλήρωσαν το ίδιο ποσό σε εννέα μήνες. Αν και για ολόκληρο το 2022, η ποσόστωση για εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία ήταν μικρότερη, περίπου 490 τόνοι. Για κατανόηση: το ρωσικό καύσιμο ουρανίου αγοράζεται ακόμη και από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, η οποία δημιούργησε ένα πείραμα στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει το ρωσικό καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες σοβιετικού τύπου.
Η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή ότι, οι ίδιες οι ΗΠΑ μπορούν να εξάγουν και να παράγουν καύσιμο ουρανίου για τις δικές τους ανάγκες, γενικά, έχει δικαίωμα ύπαρξης. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να μπορέσουν να απαλλαγούν γρήγορα από τις εισαγωγές.
Ωστόσο, όλα αυτά θα διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια. Και αυτό δεν σημαίνει ότι, σε πέντε χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό ουράνιο, και ακόμη περισσότερο να αρνηθούν τις εισαγωγές εντελώς.
«Εάν το κόστος του πυρηνικού καυσίμου αυξηθεί σημαντικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και ορισμένοι πυρηνικοί σταθμοί στις ΗΠΑ, μπορεί ακόμη και να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την αγορά», δεν αποκλείει ο Kondratiev.
Ανακατανομή ροών
Κατά τη γνώμη του, το σοκ θα είναι ακόμα βραχυπρόθεσμο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να βρουν άλλους προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα, η αγορά ουρανίου μπορεί να αντιμετωπίσει μια ανακατανομή των ροών, σύμφωνα με το παράδειγμα της αγοράς πετρελαίου. «Για παράδειγμα, όσοι προμηθευτές προμηθεύουν τώρα ουράνιο στην Κίνα ή την Ευρώπη, θα πάνε στην αγορά των ΗΠΑ και τη θέση τους θα πάρει η Ρωσία», είπε.
Η Ρωσία, φυσικά, σε μια στιγμή θα χάσει μια αγορά που είναι αρκετά σημαντική για την ίδια. Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη έκπτωση στα καύσιμα της από άλλους αγοραστές.
«Επομένως, δεν θα ανησυχούσα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ρωσικό ουράνιο. Η ζήτηση για αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα είναι σημαντική, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία, και πιθανώς από άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, η Rosatom κατασκευάζει τώρα πυρηνικούς σταθμούς εκεί σύμφωνα με ένα ρωσικό έργο και έτσι δημιουργεί μια μακροπρόθεσμη σταθερή ζήτηση για ρωσικά πυρηνικά καύσιμα», αναφέρει.
Το δεύτερο σενάριο, ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την αγορά ρωσικών καυσίμων όχι μόνο για τις δικές τους εταιρείες, αλλά και για ευρωπαϊκές και άλλες, φαίνεται απίθανο μέχρι στιγμής, λέει ο Kondratiev. «Η άρνηση των ρωσικών καυσίμων, σημαίνει για αυτές τις χώρες το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και αυτό, ακόμη και χωρίς γενική ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα».
Μέχρι στιγμής, οι Αμερικανοί προσπάθησαν, κυρίως μέσω πολιτικής πίεσης, να αναγκάσουν την Ευρώπη να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Ωστόσο, ο ειδικός δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να αναγκάσουν την ΕΕ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά καύσιμα από τη Ρωσία, αφού πέντε ευρωπαϊκές χώρες σίγουρα δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό. Και οι κυρώσεις μπορούν να εγκριθούν μόνο ομόφωνα.
«Οι Ευρωπαίοι, ας θυμηθούμε, δεν έχουν ακόμη επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς είναι πολύ επώδυνο και δεν υπάρχει αντικατάσταση. Μια παρόμοια ιστορία πιθανότατα θα είναι και με το καύσιμο ουρανίου. Σε αυτό το θέμα, οι Ευρωπαίοι δεν θα συμβαδίσουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει.