Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο (και αφεντικό του) Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, τον «έκοψαν» λόγω επανειλημμένων αιτημάτων για αναπλήρωση των δυνάμεών του που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι είχε αποκοπεί από τα κυβερνητικά κανάλια επικοινωνίας, λόγω των δημοσίων εκκλήσεων του για περισσότερα πυρομαχικά.
Ο όμιλος Βάγκνερ πιστώνεται ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στα πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, και τα στρατεύματα του Πριγκόζιν έχουν δει μεγάλη δράση πρόσφατα στο Μπαχμούτ.
Οι αναφορές δείχνουν ότι, οι συχνές επικρίσεις του Πριγκόζιν προς τους Ρώσους αξιωματούχους πιθανότατα έχουν δημιουργήσει «ρήγμα» μεταξύ του αφεντικού του μισθοφόρου και του Κρεμλίνου.
Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι είχε αποκλειστεί από το Κρεμλίνο λόγω των δημοσίων εκκλήσεων του να παρασχεθούν στα στρατεύματά του Βάγκνερ περισσότερα πυρομαχικά.
Η Ομάδα Βάγκνερ αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας στον πόλεμο στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες του 2022 και ο Πριγκόζιν έχει λάβει σημαντική κάλυψη ειδήσεων, για τις υποτιθέμενες βάναυσες τακτικές του και τη στρατολόγηση καταδίκων από τις φυλακές.
Αυτή τη στιγμή, η Βάγκνερ φέρεται να συμμετέχει έντονα στη μάχη για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, η οποία συνεχίζεται εδώ και μήνες. Ο Πριγκόζιν τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε πολλές δημόσιες εκκλήσεις προς τον επίσημο στρατό της Ρωσίας να παράσχει στους άντρες του περισσότερα πυρομαχικά για να συνεχίσουν την επίθεση στο Μπαχμούτ.
«Για να με αποτρέψουν από το να ζητήσω πυρομαχικά, έκλεισαν όλες τις ειδικές κυβερνητικές τηλεφωνικές γραμμές σε όλα τα γραφεία και τις μονάδες Βάγκνερ και μπλόκαραν όλες τις κάρτες μου προς τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Πριγκόζιν στο κανάλι του στο Telegram.
Ο Πριγκόζιν φέρεται να πρόσθεσε, «Τώρα μπορώ μόνο να ζητήσω περισσότερες προμήθειες, μέσω των μέσων ενημέρωσης και πιθανότατα θα κάνω ακριβώς αυτό».
Το μήνυμα της Πέμπτης από τον Πριγκόζιν, είναι το πιο πρόσφατο δημόσιο σημάδι ρήξης μεταξύ του ηγέτη των μισθοφόρων και των Ρώσων αξιωματούχων, μετά τους ισχυρισμούς του τη Δευτέρα ότι σε εκπρόσωπο της Βάγκνερ απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο στρατιωτικό αρχηγείο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κάποτε, ο Πριγκόζιν λεγόταν ότι ήταν στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , αλλά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) τον Ιανουάριο είπε ότι, οι δυο τους απομακρύνθηκαν αφού ο Πριγκόζιν έκανε επανειλημμένες δηλώσεις που καταδίκαζαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα ζητήματα ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος όταν είπε ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ ήταν πίσω από την κατάληψη του Σολεντάρ, μιας πόλης στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, που ήταν ο τόπος μιας αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των στρατευμάτων του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.
Ο Πούτιν αργότερα δεν έκανε καμία αναφορά στον Όμιλο Βάγκνερ, ενώ πιστώνει στο υπουργείο Άμυνας του την επιτυχία της Ρωσίας στο Σολεντάρ. Αυτό οδήγησε στον Πριγκόζιν να πει ότι, το Κρεμλίνο δεν έδινε στα στρατεύματά του τα δικαιώματά του για τα κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Αν και ο Πριγκόζιν επικρίνει συχνά Ρώσους αξιωματούχους, ιδιαίτερα τον επικεφαλής της Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει συχνά τον ίδιο ή την Ομάδα του Βάγκνερ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον Πριγκόζιν τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στον ηγέτη των μισθοφόρων ως «απλώς έναν Ρώσο πολίτη» που «κάνει μια μεγάλη, εφικτή συνεισφορά» στη χώρα του.
Ο Τζέισον Σμάρτ, ο οποίος έχει συμβουλεύσει πολλές πολιτικές εκστρατείες στην Ευρώπη και εργάζεται ως ειδικός ανταποκριτής για την Kyiv Post , είπε στο Newsweek ότι, παρά τις δημόσιες επικρίσεις του Πριγκόζιν, πιθανότατα έχει κάποια μορφή συμφωνίας με το Κρεμλίνο.
«Δεν πρόκειται να επιτεθεί στην κυβέρνηση όπως την επιτίθεται εκτός και αν έχει κάποια επίσημη έγκριση. Δεν μπορείς απλά να βγεις έξω και να λες αυτό που λέει», αναφέρει ο Σμάρτ.
Πρόσθεσε επίσης ότι, αυτό «οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στον Σόιγκου. Χρησιμοποιεί τον Πριγκόζιν για να το κάνει αυτό».