Ένοπλες Συρράξεις

“Μετενσάρκωση” του Συμφώνου Αμοιβαίας Άμυνας “ANZUS”: Τα σχέδια των ΗΠΑ να συντρίψουν την Κίνα και τη Ρωσία με το ασιατικό ΝΑΤΟ

H κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει θέσει την αντιμετώπιση της Κίνας ως κύρια προτεραιότητά της στην εξωτερική πολιτική, καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί με το Πεκίνο, ιδιαίτερα για το θέμα της Ταϊβάν και ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχία για τις προσπάθειες της Κίνας να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον στρατό της. 

Tο Πεντάγωνο θα επικεντρωθεί στη δημιουργία βάσεων στο Γκουάμ και την Αυστραλία, για να προετοιμάσει καλύτερα τον αμερικανικό στρατό για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Tο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επαναλάβουν το ουκρανικό σενάριο στην Ουράνια Αυτοκρατορία, με φόντο τη δημιουργία μιας ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ.

 Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου,  ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουάσιγκτον προωθεί τον σχηματισμό συγκρουόμενων μπλοκ στην περιοχή, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας έκδοσης του ΝΑΤΟ στην Ασία και στη διακοπή των δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Επισήμανε ότι, οι ασιατικές χώρες δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της λεγόμενης στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού από τις ΗΠΑ.

«Η περιοχή μας, Ασίας-Ειρηνικού πρέπει να γίνει αρένα για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στην Ασία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ουκρανική κρίση στην Ασία», ανέφερε.

Καθ' εικόνα και ομοίωση του ΝΑΤΟ                                                           

 Ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι Ουάσιγκτον  και ΝΑΤΟ, πράγματι αγωνίζονται για τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. 

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που ονειρεύεται έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας παρασύροντας τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και την Ιαπωνία στο στρατιωτικό μπλοκ AUKUS.

 «Υπάρχει μια τέτοια τάση, ξεκίνησε πριν από το NWO, που οι Αμερικανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν, με βάση τις διμερείς συμμαχίες που έχουν στην περιοχή, κυρίως με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μια πολυμερή συμμαχία με σαφείς υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, που θα τους εξυπηρετήσει στην Ασία.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης, τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, την αύξηση της δραστηριότητας και την επέκταση του ρόλου τέτοιων βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Εργάζονται για να εμπλακούν η Ινδία σε αυτό το έργο. Αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους Κινέζους», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

Επανεκκίνηση «ANZUS»

Τέτοια σχέδια μπορεί κάλλιστα να ονομαστούν η «μετενσάρκωση» του ANZUS. Το Σύμφωνο Αμοιβαίας Άμυνας, που υπογράφηκε το 1951 από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε ως στόχο να αποτρέψει την κομμουνιστική επέκταση και να αυξήσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού.

Οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι: Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να πολεμά τους δύο βασικούς ανταγωνιστές, τη Ρωσία και την Κίνα, διευρύνοντας το φάσμα των υποστηρικτών του.

«Η ANZUS εξακολουθεί να υπάρχει, απλώς έχει περιορισμένη διανομή, οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν μια ισχυρή πολυμερή συμμαχία. Για την κινεζική εξωτερική πολιτική, η κύρια κατεύθυνση είναι η αντιμετώπιση αυτής της διαδικασίας», αναφέρει ο Vasily Kashin.

Σε δύο μέτωπα

Η ρωσική «ειδική επιχείρηση» για την προστασία του Ντονμπάς, δεν παρεμβαίνει καθόλου στα σχέδια της Ουάσιγκτον να δράσει σε δύο μέτωπα: να ενισχύσει την Ουκρανία με όπλα και να «θολώσει τα νερά» κάτω από τη «μύτη» της Κίνας. Είναι αλήθεια ότι, υπάρχουν καθυστερήσεις στην προμήθεια ορισμένων τύπων όπλων στην Ταϊβάν, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την πολιτική αλληλεπίδραση.

Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ασιατικών χωρών αυξάνονται. Το έργο είναι πολύ μακροπρόθεσμο, θα εφαρμοστεί ακόμη και μετά το τέλος της ενεργού φάσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Η Κίνα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική της επιρροή στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, για να ανατρέψει τη δημιουργία μιας μεγάλης Αμερικανικής ένωσης στην περιοχή.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, κατά τον επικεφαλή του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Qin Gang,  οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δεν αποτελούν απειλή για κανέναν και δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η εταιρική σχέση των δύο χωρών δεν απειλεί καμία χώρα στον κόσμο. Ταυτόχρονα, δεν ανέχονται παρεμβάσεις και προκλήσεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...