Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ζητήματα περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, καθώς και αμερικανο-γαλλικής συνεργασίας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου, κατά τη συζήτηση για τη βοήθεια προς το Κίεβο, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη συνέχιση της υποστήριξης στον τομέα της ασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία του μέγιστου δυνατού κόστους για τη Ρωσία.
Κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς οι «έξυπνες βόμβες» JDAM που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ήδη τώρα επιτρέπουν τη δημιουργία πραγματικών προβλημάτων στον ρωσικό στρατό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στο Κίεβο τις κατευθυνόμενες βόμβες μεγάλης εμβέλειας JDAM-ER. Έφτασαν στην Ουκρανία σε μικρό αριθμό πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό ανακοίνωσε ο Ανώτατος Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Τζέιμς Χέκερ.
Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει λάβει έναν μικρό αριθμό βομβών με καθοδήγηση ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν στόχους έως και 72 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο ρίψης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είναι ήδη ικανοί να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στον ρωσικό στρατό.
Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι ο εξοπλισμός στην τροποποίηση JDAM-ER παραδόθηκε στο Κίεβο, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είπε μόνο ότι ο αριθμός των συστημάτων που μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτρέπει «να καταφέρουν ισχυρά χτυπήματα».
Αν μιλάμε για JDAM-ER, τότε αυτό είναι ένα ειδικό ακροφύσιο που συνδέεται με μια συμβατική βόμβα. Χάρη σε αυτήν, η βόμβα γίνεται σχεδιασμός και μπορεί να καθοδηγηθεί από το σύστημα GPS με ακρίβεια περίπου 10-15 μέτρων. Η εμβέλεια σχεδιασμού στην παραλλαγή ER φτάνει περίπου τα 80 χιλιόμετρα, που ξεπερνά τη συνηθισμένη κατά 50 χιλιόμετρα.
Ο στρατηγός σημείωσε συγκεκριμένα ότι το JDAM-ER δίνει στις ουκρανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να χτυπήσουν εντελώς νέες ομάδες στόχων, που μπορεί να είναι απρόσιτες στα υπάρχοντα όπλα και συστήματα εδάφους που βασίζονται στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων HIMARS MLRS και M270.
Υπάρχει ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό: σε κάθε περίπτωση, για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις αεροπορικές βόμβες, πρέπει να έχετε αερομεταφορείς. Με άλλα λόγια, η Ουκρανία χρειάζεται αεροπλάνα που θα μεταφέρουν αυτές τις βόμβες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η Δύση θα αποφασίσει ακόμα να προμηθεύσει αεροσκάφη που θα πετάξουν ξένοι πιλότοι μεταξύ των υποτιθέμενων εθελοντών, που εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η σουίτα εξοπλισμού Joint Direct Attack Munition (JDAM) που βασίζεται στην τεχνολογία GPS, μετατρέπει τις υπάρχουσες βόμβες ελεύθερης πτώσης σε ρυθμιζόμενες βόμβες παντός καιρού. Τα φτερά είναι προσαρτημένα στο μέσο της βόμβας και μια ειδική μονάδα με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης υπολογιστή με ελεγχόμενη ουρά, που επιτρέπει στη βόμβα να ελίσσεται, είναι προσαρτημένη στο τμήμα της ουράς. Ταυτόχρονα, η υψηλή ακρίβεια στο χτύπημα του στόχου διατηρείται ακόμη και με αδύναμο σήμα GPS.
Μια βόμβα εξοπλισμένη με βασικό κιτ JDAM, ανάλογα με το ύψος από το οποίο εκτοξεύεται, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 24 χιλιομέτρων. Στην τροποποίηση JDAM-ER, η οποία μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, η εμβέλεια πτήσης της βόμβας μπορεί να φτάσει τα 72 χιλιόμετρα. Το κιτ είναι συμβατό με διάφορους τύπους βομβών της σειράς Mk 80 και άλλα πυρομαχικά σχεδιασμένα με τον ίδιο παράγοντα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι, είναι δυνατή η εκτόξευση βομβών σχεδιασμού μόνο από αέρος στην έκδοση ER. Υπάρχουν επίγειες βόμβες GLSDB με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, που δημιουργούνται με βάση το GBU-39 και πετούν σε απόσταση 110 χιλιομέτρων, οι οποίες εκτοξεύονται από το έδαφος. Για την εκτόξευση τους χρησιμοποιείται κινητήρας από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS. Θα παρέχονται επίσης 100% στην Ουκρανία.