Η Ουκρανία ζητά για άλλη μια φορά πρόσβαση σε αμερικανικά αποθέματα αμφιλεγόμενων βομβών διασποράς . Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Ουκρανία θέλει ουσιαστικά να αποδομήσει τα πυρομαχικά και να οπλίσει τα drones της με τις κανιβαλισμένες βόμβες κατά των ρωσικών τανκ. Η επανεμφάνιση του αιτήματος της Ουκρανίας για αυτά τα όπλα, έρχεται καθώς οι δυνάμεις της αγωνίζονται να αποκρούσουν μια ρωσική αντεπίθεση στην Ανατολική Ουκρανία .
Η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένα βόμβες διασποράς Mk 20 Rockeye II. Γνωστό και ως CBU-100, το αναφερόμενο σχέδιο της Ουκρανίας για τα όπλα, δεν περιλαμβάνει την απόρριψή τους από αεροσκάφη μάχης. Αντίθετα, θα χωρίσουν τα Mk 20 και τα υποπυρομαχικά τους και θα τα προσαρμόσουν σε βόμβες που θα πέφτουν από drones κατώτερης τεχνολογίας.
Το Mk 20 είναι ένα συμβατικό όπλο ελεύθερης πτώσης και ζυγίζει λίγο λιγότερο από 500 κιλά. Το κάνιστρο που κρατά τις βόμβες ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης, ρίχνοντας τα 247 ισχυρά εκρηκτικά αντιαρματικά (HEAT) Mk 118 στην περιοχή στόχο. Το ύψος στο οποίο έχει ρυθμιστεί το κάνιστρο να ανοίγει, υπαγορεύει το μοτίβο διασποράς των βομβών κάτω στο έδαφος.
Οι βόμβες Mk 118 είναι υποπυρομαχικά σταθεροποιημένα με πτερύγια, με βάση πυρομαχικών με σημείο πρόσκρουσης (PIBD).
Ο ουκρανικός στρατός πιστεύει ότι, οι βόμβες Mk 20 θα είναι πιο αποτελεσματικές στο να τρυπήσουν τη ρωσική θωράκιση, από τα διάφορα πυρομαχικά που έχει προσαρμόσει προηγουμένως για να οπλίζει τα μικρά drones του.
Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν κατάφωρη απόκλιση από τις τακτικές που χρησιμοποίησε η Ουκρανία, καθώς οπλισμένα drones πολλών τύπων έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον στρατό της χώρας για την άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Πέρα από τις κινητικές του επιδράσεις, το γεγονός ότι το υποπυρομαχικό Mk 118 είναι σταθεροποιημένο με πτερύγια και διαθέτει αξιόπιστο πυροσωλήνα, θα το έκανε πιθανότατα πολύ ελκυστικό για τις επιχειρήσεις drone της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, ένας ανώνυμος βοηθός του Κογκρέσου είπε ότι, πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες Mk 20 εξακολουθούν να υπάρχουν επί του παρόντος, στα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ. Γνωρίζοντας ότι 247 μονάδες Mk 118 αποτελούν ένα Mk 20, τα 14,5 εκατομμύρια υποπυρομαχικά του HRW θα ισοδυναμούσαν με περίπου 58.704 βόμβες διασποράς.
Η Ουκρανία επαναλαμβάνει επίσης, το αίτημά της για βλήματα διασποράς συμβατικών βελτιωμένων πυρομαχικών διπλής χρήσης (DPICM) 155 χιλιοστών, καθένα από τα οποία διασκορπίζει 88 υποπυρομαχικά όταν εκτοξεύεται. Αυτά τα όπλα, χρησιμοποιούνται με τον αμερικανικό στρατό από τη δεκαετία του 1970 και μπορούν να εξοπλιστούν με διαμορφωμένες γομώσεις ή γομώσεις κατακερματισμού, οι οποίες είναι ιδανικές για επιχειρήσεις κατά των τάνκ και κατά προσωπικού αντίστοιχα.
Λόγω της γενικής υπόσχεσης των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη απορρίψει ρητά το αίτημα του Κιέβου για πυρομαχικά διασποράς. Αυτό είναι πιθανό επειδή, με τις ποσότητες πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού της Ουκρανίας να μειώνονται με αυξανόμενο ρυθμό, οι ΗΠΑ θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι είναι πρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία ότι, μπορεί να χρειαστεί για να διατηρήσει τη μάχη, εφόσον έχει νόημα και το επιτρέπει ο νόμος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά τους περιορισμούς που τίθενται στη χρήση βομβών διασποράς, πολλές αναφορές που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που διαρκεί τώρα ένα χρόνο στην Ουκρανία, αναφέρουν λεπτομερώς πολυάριθμες περιπτώσεις όπου η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς . Συχνά αναφέρεται η βόμβα διασποράς Smerch των 300 mm της χώρας, που απελευθερώνει 72 υποπυρομαχικά σε μια εκτεταμένη περιοχή.
Το πώς ακριβώς σχεδιάζουν οι ουκρανικές δυνάμεις να εξοπλίσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για να μεταφέρει και να ρίξει ένα υποπυρομαχικό βόμβας διασποράς δεν είναι σαφές, όπως και η συγκεκριμένη πλατφόρμα ή πλατφόρμες drone που θα χρησιμοποιούσαν για να το κάνουν. Όμως, ο ουκρανικός στρατός έχει προσαρμόσει drones για να ρίχνει πολλούς τύπους πυρομαχικών, που είναι πολύ λιγότερο κατασκευασμένα για τον σκοπό από τα Mk 118, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους μάχης ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. Κάτι τέτοιο με το Mk 118s θα πρέπει να είναι αρκετά στοιχειώδες.
Έτσι, η αποσυναρμολόγηση ενός πυρομαχικού διασποράς και η χρήση των βομβών του για τον οπλισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιχειρήσεις κατά των τανκ, είναι σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια της Ουκρανίας. Είναι επίσης, μια άλλη υπενθύμιση του πόσο βαθιά εξετάζονται τα αποθέματα όπλων των συμμάχων εθνών για χρήση —ακόμα και με μη παραδοσιακό τρόπο— στον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.