Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πέφτουν σαν “τις μύγες”: Το Ρωσικό μαχητικό Su-34 «Fullback» συνεχίζει να καταρρίπτεται στην Ουκρανία – Βόμβες διασποράς MK-20 από ΗΠΑ;

Τα μαχητικά αεροσκάφη  Su-34 «Fullback»  των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS), ξεκίνησαν να πετούν όλο και πιο συχνά για την καταστολή αποστολών εχθρικής αεράμυνας (SEAD) πάνω από την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης του επίγειου δικτύου αεράμυνας της χώρας.

Η Ρωσία δοκιμάζει στην Ουκρανία την τελευταία έκδοση του μαχητικού βομβαρδιστικού/αεροσκάφους κρούσης Su-34. Είναι η αναβαθμισμένη σχεδιαστική έκδοση M και η έκδοση M2. 

Όμως αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία έχασε άλλο ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-34 «Fullback» όταν το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες πάνω από μια κατεχόμενη ουκρανική πόλη στο Ντόνετσκ.

Το περιστατικό έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η αιτία της πύρινης συντριβής είναι ακόμη υπό συζήτηση. Οι Ουκρανικές Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το Fullback με ένα σύστημα αεράμυνας S-300. 

Αυτό το πολυδιαφημισμένο ρωσικό μαχητικό έχει υποφέρει πολύ σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου για τις δυνατότητες του Fullback στη μάχη, έχουν διαψευσθεί στον ουρανό της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μόσχα πιστεύεται ότι έχασε έως και 20 Fullback  τον τελευταίο χρόνο. 

Η ιστορία του Fullback

Το σοβιετικής προέλευσης διθέσιο μαχητικό μεσαίου βεληνεκούς παντός καιρού, πέταξε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία με τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2014.

Αρχικά σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το γερασμένο αεροσκάφος Su-24 "Fencer ", το Fullback αναμενόταν να γίνει το πιο ικανό μαχητικό της Ρωσίας.

Παρόμοια με άλλα ρωσικά μαχητικά που πετούν αυτή τη στιγμή, το Su-34 είναι απόγονος του Su-27 «Flanker ». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον κατασκευαστή του αεροσκάφους, Sukhoi, το 2020 για 20 νέα τζετ με εξειδικευμένες τροποποιήσεις. 

Σχεδιαστικά, το Fullback έχει ονομαστεί Platypus λόγω του εύκολα διακριτού πιλοτηρίου του δίπλα-δίπλα, με τον πιλότο να κάθεται στα αριστερά και έναν χειριστή οπλικών συστημάτων στα δεξιά.

Καμία άλλη παραλλαγή της οικογένειας Flanker δεν περιλαμβάνει αυτήν τη διάταξη. Πέντε μεγάλες πολυλειτουργικές οθόνες LCD κάνουν τις οθόνες πιλοτηρίου του Fullback πολύ πιο προηγμένες από αυτές του προκατόχου του Su-27.

Το σύστημα στόχευσης με λέιζερ του αεροσκάφους επιτρέπει στο Fullback, να επιτίθεται σε επίγειους στόχους με μεγάλη ακρίβεια όλες τις ώρες. Ένα άλλο ευδιάκριτο χαρακτηριστικό είναι η έντονη προέκταση της ουράς του τζετ, η οποία εκτείνεται πέρα ​​από τις εξατμίσεις του διπλού κινητήρα και είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις προεκτάσεις που υπάρχουν σε άλλες εκδόσεις Flanker. 

Ορισμένοι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι, θα μπορούσε να περιέχει ένα ραντάρ. Εκτός από το ότι θα χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους πιλότους, ένα τέτοιο ραντάρ θα περιλάμβανε επίσης την ικανότητα επίθεσης στόχων από την πίσω πλευρά.

Όσον αφορά τα όπλα, το Fullback μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 17.000 λίβρες πυρομαχικών σε 12 σκληρά σημεία που βρίσκονται κάτω από τα πτερύγια και κάτω από την άτρακτο.

Το μαχητικό διαθέτει επίσης ένα εσωτερικό πυροβόλο GSh-30-I 30 mm και μπορεί να εκτοξεύσει δύο πυραύλους Vympel R-27, R-73 ή NPO R-77.

Προμήθεια βομβών διασποράς

Το Κίεβο έστειλε στην Ουάσιγκτον επίσημο αίτημα για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων, δηλαδή, μιλάμε για εναέριες βόμβες MK-20. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο θέλει να ρίξει αεροπορικές βόμβες από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ωστόσο, δεδομένου ότι το βάρος των βομβών είναι πάνω από 200 κιλά, αυτό εγείρει το ερώτημα εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν λάβει drones ικανά να μεταφέρουν τέτοια φορτία. 

«Η Ουκρανία επέκτεινε το αίτημα των ΗΠΑ για βόμβες διασποράς, ώστε να συμπεριλάβει όπλα που θέλει να διαλύσει προκειμένου να ρίξει τις αντιαρματικές βόμβες που περιέχει στις ρωσικές δυνάμεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν δύο αμερικανοί νομοθέτες. 

Το Κίεβο προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να πιέσουν τον Λευκό Οίκο να εγκρίνει την αποστολή όπλων, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συμφωνήσει σε αυτό. 

Απαγορευμένα σε περισσότερες από 120 χώρες, τα πυρομαχικά διασποράς συνήθως εκπέμπουν μεγάλο αριθμό μικρών βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή, απειλώντας τους αμάχους. Η Ουκρανία ελπίζει ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα της δώσουν πλεονέκτημα σε μια σκληρή μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία». - γνωστοποιεί το πρακτορείο "Reuters".

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να προμηθεύσουν στην Ουκρανία αυτού του τύπου βόμβες.





 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...