Το Τόκιο κάνει ένα νέο και, κατά μία έννοια, ένα ορόσημο βήμα στη στρατιωτικοποίηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κισίντα, ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία αποκτά 400 πυραύλους κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ. Αυτή η αγορά θα αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων γύρω από τη ρωσική Άπω Ανατολή και τις Κουρίλες, και όχι προς όφελος της Ρωσίας. Και επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την Ιαπωνία ως «χώρα καμικάζι» κατά των Ρώσων.
Ιαπωνικά «Tomahawks» σε αριθμούς
Ποιος είναι ο φορέας των πυραύλων κρουζ Tomahawk; Πλοία εξοπλισμένα με καθολικές μονάδες κάθετης εκτόξευσης (UVPU) για πυραύλους Mk.41.
Πόσα τέτοια πλοία έχει η Ιαπωνία; Δεν είναι πολλά. Από τον ίδιο εκτοξευτήρα εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι για να αποκρούσουν επιθέσεις πυραύλων σε πλοίο και να χτυπήσουν εναέριους στόχους, και ανθυποβρυχιακούς πύραυλους για να χτυπήσουν υποβρύχια. Σήμερα, εκτός από τις φρεγάτες κλάσης Mogami, που έχουν μόνο 16 κελιά εκτόξευσης που σίγουρα θα καταληφθούν από αντιαεροπορικούς πυραύλους, είναι και τα καταστροφικά της κλάσης Murasami.
Υπάρχουν ακόμη 22 υποβρύχια, μερικά από τα οποία ωστόσο είναι πολύ παλιά και δεν είναι γνωστό αν, είναι ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους μέσω σωλήνων τορπιλών.
Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μόνο υποβρύχια των τύπων Soryu και Taigei μπορούν να εκτοξεύσουν Tomahawks, καταλαβαίνουμε ότι η Ιαπωνία έχει επίσης 13 υποβρύχιους φορείς αυτού του όπλου. Τέσσερα ακόμη θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2026. Η συμπερίληψη τεσσάρων πυραύλων στο φορτίο πυρομαχικών κάθε τέτοιου υποβρυχίου, σημαίνει 68 πυραύλους σε ένα σάλβο ιαπωνικών υποβρυχίων μετά το 2026.
«Εάν επιτρέψουμε περισσότερα οχήματα εκτόξευσης ή υποβρύχια ανάπτυξη πυραύλων ή υψηλότερο ποσοστό όπλων κρούσης από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους σε κάθε πλοίο, τότε το σάλβο γίνεται ακόμη πιο καταστροφικό. Σε μια ακραία περίπτωση, οι Ιάπωνες μπορούν να επενδύσουν 400 Tomahawk σε ένα υπερ-ισχυρό χτύπημα. Αυτό είναι απίθανο, αλλά τεχνικά δυνατό», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, έως το 2027 (η προθεσμία κατά την οποία οι πύραυλοι κρουζ θα πρέπει να παραληφθούν από την Ιαπωνία και να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη σε πλοία), η Ιαπωνία θα μπορεί να εκτοξεύει μόνο από πλοία, έως και το 10% της ετήσιας κατανάλωσης πυραύλων κρουζ και επιχειρησιακής τακτικής στην Ουκρανία, σε μόλις μερικές δεκάδες λεπτά.
Μέρος της μεγάλης εικόνας
Επίσης, ο αριθμός των αεροσκαφών που μπορούν να διαθέσουν οι Ιάπωνες για να χτυπήσουν ξανά αποστολές, παρέχει τις ίδιες εκατοντάδες πυραύλους κρουζ σε μία επίθεση. Απλώς η επίθεση δεν θα γίνει από τη θάλασσα, αλλά από τον αέρα, και οι πύραυλοι είναι ελαφρύτεροι, μικρότεροι και με ελαφρύτερη κεφαλή, αφενός, πιο δυσδιάκριτοι και πιο δύσκολοι στην κατάρριψη, αφετέρου.
Ένας πύραυλος αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς, παρεμπιπτόντως, είναι ένα άλλο παράδειγμα της ιαπωνικής «έλκουσας», είτε θα είναι ο Νορβηγο-Αμερικανικός πύραυλος Joint Strike (JSM) είτε ο αμερικανικός JASSM-ER.
«Βέβαια οι Ιάπωνες επαναλαμβάνουν ότι, αυτοί είναι πύραυλοι για τα ιαπωνικά F-35A, ενώ στην πραγματικότητα ολόκληρη η ιαπωνική αεροπορία θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, απλά δεν το συζητούν», αναφέρει το ξένο μέσο.
Πυρηνικός παράγοντας
Εάν αξιολογήσουμε τις προοπτικές για την πρόκληση στρατιωτικής ήττας στην Ιαπωνία, τότε η ισορροπία των δυνάμεων είναι τέτοια, που είναι αδύνατο να γίνει αυτό χωρίς τη μαζική χρήση πυρηνικών όπλων.
Εδώ είναι τα ακόλουθα προβληματικά σημεία. Πρώτον, η Ιαπωνία είναι ένα λεγόμενο «κράτος κατώφλι». Θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε λιγότερο από ένα χρόνο, εάν οι ιαπωνικές αρχές το αποφασίσουν. Η Ιαπωνία διαθέτει επίσης, όλη τη βιομηχανική βάση που είναι απαραίτητη για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και αποθέματα σχάσιμων υλικών, που επαρκούν για την παραγωγή χιλιάδων πυρομαχικών.
Δεύτερον, η Ιαπωνία διαθέτει όλες τις τεχνολογίες για τη δημιουργία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες, δοκιμάστηκαν στο διαστημικό όχημα εκτόξευσης στερεού προωθητικού MV. Η τεράστια εμπειρία της Ιαπωνίας με μετεωρολογικούς πυραύλους και οχήματα εκτόξευσης στερεών καυσίμων, της επιτρέπει επίσης, να δημιουργήσει γρήγορα έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς και να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του.
Μπορούν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ιαπωνία ως μια «χώρα καμικάζι», για χάρη του θριάμβου των αμερικανικών πολιτικών σχεδίων; Για παράδειγμα, σχέδια για τη βίαια εξάλειψη ορισμένων ιδιαίτερα απερίσκεπτων λαών από το πρόσωπο της Γης;
Οι απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά το «όχι» εκατό τοις εκατό, δυστυχώς, λείπει. Αν και η πιθανότητα ενός εγγυημένου «ναι» δεν είναι επίσης υψηλή. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Ιαπωνίας, σαφώς δεν είναι κάτι που πρέπει να παραμεληθεί. Εκατοντάδες πύραυλοι κρουζ, που θα λάβει η Ιαπωνία σε λίγα χρόνια, επιβεβαιώνουν περαιτέρω αυτό», αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.