Τον Φεβρουάριο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως η Ρωσία άλλαξε τις τακτικές της στον πόλεμο. Σημειώθηκε πως πλέον πριν τους βομβαρδισμούς εκτελούνται ενεργές αναγνωριστικές αποστολές με ψεύτικους στόχους. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για παράδειγμα ψεύτικους στόχους για να ενεργοποιηθούν τα συστήματα αεράμυνας των Ουκρανών, να ανιχνεύσουν την θέση τους και να τα καταστρέψουν.
Αυτές οι τακτικές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις δυνατότητες της ουκρανικής αεράμυνας, ανέφερε η ρωσική Lenta.ru σε πρόσφατη δημοσίευσή της. Η ρωσική σελίδα συνέχισε το άρθρο της αναγράφοντας ποια συστήματα αεράμυνας είχε η Ουκρανία στην κατοχή της, από την δημιουργία της μέχρι και το ξέσπασμα του εν εξελίξει πολέμου.
Ποια Συστήματα Αεράμυνας Είχε Το Κίεβο Στην Αρχή Του Πολέμου;
Σύμφωνα με την ρωσική δημοσίευση λοιπόν, το 2004 συνδυάστηκε η πολεμική αεροπορία και οι αντιαεροπορικές δυνάμεις στην Ουκρανία για την δημιουργία της επίσημης ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία περιλαμβάνει την αεροπορία, τις δυνάμεις αντιαεροπορικών πυραύλων (ZVR) και τις δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι δυνάμεις αντιαεροπορικών πυραύλων (ZRV) της Ουκρανίας σχηματίστηκαν με βάση τις μονάδες του 8ου Μεμονωμένου Στρατού Αεράμυνας της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος διέθετε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στο οπλοστάσιό του. Η σοβιετική κληρονομιά αποδείχτηκε περιττή για τις νέες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε το Κίεβο, για αυτό και το οπλοστάσιο μειώθηκε.
Έτσι, το 1997, αν και οι ουκρανικές αντιαεροπορικές πυραυλικές δυνάμεις περιλάμβαναν 160 μεραρχίες με διάφορες συστοιχίες, το 2016 μόνο 60 από αυτές παρέμειναν ενεργές. Στο οπλοστάσιο του Κιέβου βρίσκονταν 35 μεραρχίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων (SAM) τύπου S-300P, 9 μεραρχίες συστημάτων αεράμυνας S-125, 3 μεραρχίες S-300V και 15 συστήματα αεράμυνας Buk. Την ίδια στιγμή όμως, η πλειοψηφία του εξοπλισμού ήταν ξεπερασμένη, ενώ ούτε υπήρχαν αρκετά εφεδρικά κομμάτια και ειδικοί για να συντηρήσουν την απόδοση του κάθε συστήματος. Παρά το γεγονός αυτό, η Ουκρανία είχε και έχει τις αντιαεροπορικές της δυνατότητες σε πολύ υψηλή εκτίμηση.
"Η ουκρανική αεράμυνα είναι τώρα μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη, όσο παράλογο και να ακούγεται αυτό. Αλλά αν κοιτάξετε τώρα την κατάσταση της αεράμυνας της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας ή άλλων πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, θα εκπλαγείτε. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου αεράμυνα. Ακόμη και η αεράμυνα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν είναι πολύ νεότερη από αυτή που βλέπουμε στο Κίεβο," δήλωσε ο Mikhail Samus, αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρο ερευνών, μετατροπών και αφοπλισμού του ουκρανικού στρατού.
Παράλληλα, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον σοβιετικό εξοπλισμό αεράμυνας με νέα συστήματα ελέγχου πυρός, ραντάρ κλπ. Ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με την ρωσική Lenta.ru, η απόδοση των ουκρανικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.