Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικό think tank: Αυτές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου για την Ρωσία- Περνά σε δεύτερο ρόλο- Ποιος θα πάρει τα ηνία;

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στο 2ο έτος διεξαγωγής του και τον τερματισμό του να μοιάζει μάλλον ευχή και όχι πιθανότητα για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, πολλοί αναρωτιούνται για το ποιές θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του και ποιά θα είναι η προοπτική της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά το τέλος του.

Σε αυτό εστιάζει άρθρο-ανάλυση λίαν έγκριτου Αμερικανικού think tank, αναλύοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά αναφέρονται η ανθρωπιστική καταστροφή, η συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, η στρατιωτική αποδυνάμωση το κλείσιμο αγορών πωλήσεων για την Ρωσική πολεμική βιομηχανία, η αμαύρωση της φήμης της ως  στρατιωτικής Υπερδύναμης, το δημογραφικό πρόβλημα.

Εκτός όμως από αυτά εξίσου σημαντικά είναι κατά την άποψή μας , η εγκαινίαση μιας νέας περιόδου Ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, η "ανάσταση" του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του με την επικείμενη προσθήκη της Σουηδίας-Φινλανδίας σε αυτό παρά τις περί αντιθέτου προσπάθειες του Ερντογάν , η ένταξη στο ΝΑΤΟ μελλοντικά της Ουκρανίας και τέλος ότι η Ρωσία εφεξής θα διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο πίσω από την Κίνα ακολουθώντας την και όχι σε ρόλο οδηγού στις μεταξύ τους σχέσεις όπως ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι αυτά θα ισχύουν  εάν και εφόσον ο πόλεμος ολοκληρωθεί όπως ξεκίνησε και εξελίσσεται, με χρήση μόνο  συμβατικών όπλων και δεν γίνει  γίνει χρήση ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων, οπότε τα πάντα θα διαφοροποιηθούν. 

Αναλύοντας τα παραπάνω εν συντομία  και ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία επισημαίνουμε τις  εξής επιπτώσεις:

Ανθρωπιστική καταστροφή-Δημογραφικό πρόβλημα της Ρωσίας

Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 130.000, ενώ το 1/3 του πληθυσμού και πλέον έχει εγκαταλείψει τις εστίες του μετακινούμενος είτε εντός της επικράτειας της χώρας σε άλλες περιοχές περισσότερο ασφαλείς, είτε διαφεύγοντας σε χώρες του εξωτερικού.

Εξίσου πολυάριθμες είναι και οι απώλειες των Ρωσικών Ενόπων Δυνάμεων,  υπολογιζόμενες περίπου σε 180000, γεγονός που θα επιτείνει ακόμη περισσότερο το υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα  μελλοντικά που αντιμετωπίζει η Μόσχα και που θα γίνει ορατό μερικά χρόνια αργότερα 

Η συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας-Επέκταση του ΝΑΤΟ

Οποιαδήποτε και αν θα είναι η έκβαση του πολέμου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι κυρώσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Το λέμε αυτό αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα περίοδο Ψυχρού πολέμου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, την ανάσταση και επέκταση του ΝΑΤΟ, με την προσθήκη σε 1ο χρόνο της Σουηδίας και της Φινλανδίας και σε 2ο χρόνο μεταγενέστερα την είσοδο της Ουκρανίας  σε αυτό.

Η ΕΕ στρέφεται αρχικά  σε Αμερικανικό, Αφρικανικό, Αζέρικο φυσικό αέριο καθώς και σε φυσικό αέριο προερχόμενο από την Μ.Ανατολή, ενώ στη σταδιακά  αναμένουμε να στραφεί στην πράσινη ενέργεια, με σκοπό να απογαλακτισστεί πλήρως από την Ρωσική ενεργειακή εξάρτηση.

Η στρατιωτική αποδυνάμωση και η αμαύρωση της εικόνας ως στρατιωτικής υπερδύναμης της Ρωσίας

Η μεγάλη διάρκεια του πολέμου έχει ως αποτέλεσμα την αμαύρωση της φήμης της Ρωσίας ως στρατιωτικής υπερδύναμης, αφού μολονότι υπερέχει συντριπτικά αριθμητικά σε δυνάμεις -οπλικά συστήματα και μέσα έναντι των Ουκρανών, εντούτοις ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει να "αποναζικοποιήσει" την Ουκρανία όπως ισχυριζόταν ότι θα κάνει και μάλιστα σύντομα, με τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του να είναι πάρα πολύ ισχυροί, ενώ στα πεδία των μαχών η πρωτεύουσα Κίεβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Χάρκοβου, όλη η δυτικά του Δνείπερου Ουκρανία και σημαντικό μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας δεν έχουν πέσει ακόμη στα χέρια του Πούτιν.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο υποτιθέμενος  παντοδύναμος Ρωσικός στρατός δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας καλοσερβιρισμένος μύθος και τίποτε παραπάνω, περιχαρακωμένος σε δόγματα του περασμένου αιώνα του Σοβιετικού στρατού, μόνο που δεν έχει τον όγκο αυτού ο νύν Ρωσικός στρατός, με τεράστια προβλήματα Διοίκησης,παντελή έλλειψη πρωτοβουλίας από τα χαμηλόβαθμα στελέχη, προβλήματα τακτικής και επιμελητείας.

Το κλείσιμο αγορών εξαγωγής οπλικών συστημάτων

Ο συνδυασμός των κυρώσεων της Δύσης με την αμαύρωση της εικόνας ως στρατιωτικής υπερδύναμης της Ρωσίας, θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο αγορών εξαγωγής  Ρωσικού πολεμικού υλικού και οπλικών συστημάτων, στερώντας το οξυγόνο της ανάπτυξης νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την Μόσχα.

Το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία ήταν τεράστιο, αφού σύσσωμη η Δύση τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα και μέσα την Ουκρανία.

Αποτέλεσμα είναι η Μόσχα να στρέφεται αναζητώντας στρατιωτική βοήθεια σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, ακόμη και στην Κίνα, η οποία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα του Πούτιν αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

Η Ρωσία περνάει πλέον σε δεύτερο ρόλο μετά την Κίνα

Μέχρι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ηνία στον άξονα Μόσχας-Πεκίνου, τα κρατούσε η Ρωσία.

Μετά τον πόλεμο και τα καταστροφικά αποτελέσματα και επιπτώσεις που παραθέσαμε εν συντομία παραπάνω, η Ρωσία θα περάσει σε δεύτερο ρόλο πίσω από την Κίνα , η οποία θα χαράσει τις εξελίξεις με τον Πούτιν ή τον διάδοχό του να ακολουθεί ως ο φτωχός πυρηνικός συγγενής.

Τελικά το μόνο πράγμα που θα μείνει αναλλοίωτο για την Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει μεγάλη πυρηνική δύναμη.

Αυτό θα είναι και το τελευταίο της στήριγμα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...