Είναι γνωστό ότι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολή και τη Δύση, έχουν μακρά ιστορία στη χρήση «δολωμάτων» για να ξεγελάσουν τους αντιπάλους τους.
Αυτοί οι υποτιθέμενοι στόχοι «δολώματα» που αλλάζουν το παιχνίδι, έχουν ωθήσει τους Ρώσους να χτυπούν στόχους πίσω από τις πρώτες γραμμές, σπαταλώντας όμως, τους υπερσύγχρονους πυραύλους τους σε αυτά. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον, τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς της, για να καταστρέψει HIMARS στο ουκρανικό έδαφος.
Αποτελούν πλέον ένα σημαντικό όπλο για τους Ουκρανούς. Χρησιμοποιείται όχι μόνο για να μπερδέψει τους Ρώσους επιτιθέμενους, αλλά ως φθηνό στόχο για ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες, που κοστίζουν έως και χιλιάδες δολάρια.
Μαθαίνοντας από τα λάθη του ο Ρωσικός στρατός, πλήρωσε με το «ίδιο νόμισμα» τις Ουκρανικές δυνάμεις, καθώς εξαπάτησε τους Ουκρανούς αξιωματικούς πληροφοριών με μοντέλα εξοπλισμού «δολώματα».
Όπως αποδείχθηκε, οι κατεστραμμένες μονάδες μάχης στρατιωτικού εξοπλισμού που ανακοινώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ως επί το πλείστον, είναι μοντέλα «δολώματα» που επεξεργάστηκαν προσεκτικά όχι μόνο ως προς το σχεδιασμό τους, αλλά και ως προς την τοποθέτησή τους στο έδαφος . Ανάμεσα σε τέτοιο εξοπλισμό, υπάρχουν δεκάδες τανκς και αυτοκινούμενα όπλα.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, μία από τις τοποθετημένες διατάξεις ήταν μία αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού. Παρά το γεγονός ότι από στενή οπτική γωνία, σαφώς δεν μοιάζει με στρατιωτικό εξοπλισμό, όταν πραγματοποιείτε αναγνώριση από drone, τα αυτοκινούμενα όπλα μοιάζουν πραγματικά με αληθινά, και δεδομένης της ειδικά κατασκευασμένης τροχιάς και των διάσπαρτων οβίδων, δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με η φυσικότητα αυτής της διάταξης καθόλου.
Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον εκατό τέτοιες μακέτες «δολώματα», αναπτύσσονται μόνο κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Τέτοιες μακέτες, όταν προκαλούν χτυπήματα πυροβολικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρέχουν την ευκαιρία να εντοπιστούν οι θέσεις του ουκρανικού στρατού, μετά τις οποίες τα αντίποινα γίνονται ήδη από τα ρωσικά στρατεύματα.
Εν τω μεταξύ, εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή Τούλα, ενώ όλα ξεκίνησαν με μια ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε σε πολλούς οικισμούς ταυτόχρονα. Αργότερα, στο σημείο του συμβάντος, βρέθηκε ένας μεγάλος κρατήρας μισού μέτρου και θραύσματα άγνωστων πυρομαχικών.
Επιθέσεις αυτοκτονίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενημέρωση πληροφοριών, ένα ρωσικό σάλβο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι ιρανικής κατασκευής, εκτοξεύτηκε εναντίον ουκρανικών στόχων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να κατέρριψε 11 από τα 14 drones Shahed-136 που εκτοξεύτηκαν στις 26 Φεβρουαρίου, εννέα από τα οποία καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο του Κιέβου .
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν πιθανότατα από την Περιφέρεια Μπριάνσκ στη Ρωσία, αξιολόγησε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, υποδεικνύοντας ότι το Κρεμλίνο είχε δημιουργήσει μια νέα τοποθεσία εκτόξευσης για να επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση στο Κίεβο. Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι η μόνη παρατηρούμενη τοποθεσία εκτόξευσης ήταν στην περιοχή του Κρασνοντάρ.
Πριν από αυτήν την επίθεση της 26ης Φεβρουαρίου 2023, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για χρήση UAV στην Ουκρανία από τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι, αυτή η μείωση του ρυθμού επίθεσης δείχνει πιθανότατα ότι, «η Ρωσία έχει εξαντλήσει το τρέχον απόθεμά της: πιθανότατα θα αναζητήσει ανεφοδιασμό».