Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άναψε το φυτίλι ο Γ. Στόλτενμπεργκ: "Η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ"

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται μπαίνοντας στον 2ο χρόνο διεξαγωγής του, ενώ την ίδια ώρα το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας βρίσκεται στο απώγειό του, με τον Πούτιν να βγάζει την Ρωσία από την συμφωνία για περιορισμό των πυρηνικών όπλων και τον Μεντγιέντεβ  να εκτοξεύσει διαρκώς πυρηνικές απειλές άμεσα  κατά Ουκρανίας και έμμεσα κατά της ΕΕ-ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας.

Από την πλευρά τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με διαρκείς ασκήσεις σε Μεσόγειο και Ινδικό Ωκεανό, δείχνουν την πολεμική τους ετοιμότητα, την ώρα που στο παιγνίδι μπαίνει είτε πιθανή ενέργεια της Ουκρανίας κατά της Υπερδνειστερίας, όπως καταγγέλλουν οι Ρώσοι, είτε το αντίθετο, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί αυτό ως επίφαση  όπως καταγγέλει Ουκρανία- ΝΑΤΟ, προκειμένου ο Πούτιν να επιτεθεί από την Υπερδνειστερία με σκοπό την κατάληψη της Οδησσού, με ταυτόχρονη επιθετική ενέργεια από την κατεύθυνση της Κριμαίας με σκοπό την συνένωση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή Ντονμπάς-Αζοφική θάλασσα-Μαριούπολη-Οδησσός-Υπερδνειστερία.

Τέλος, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντάξει τις Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες το επιθυμούν στους κόλπους του, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

Και ενώ τα παραπάνω συμβαίνουν, "ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε χθές ότι η συμμαχία θέλει τελικά να αποδεχθεί την Ουκρανία, στους κόλπους της , μια υπόσχεση που δόθηκε για πρώτη φορά το 2008 και ήταν σημαντικό κίνητρο στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει τον πόλεμο", όπως αναφέρει σε άρθρο του Αμερικανικό ΜΜΕ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας μας, αλλά ταυτόχρονα αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Ελσίνκι, όπου βρισκόταν  μαζί με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin.

«Αυτό που είναι τώρα το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος, και ως εκ τούτου πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα έχει βρεί πόρτα όταν  ζητάει να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Στις αρχές της  Ρωσικής εισβολής την Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε εγγυήσεις  από τις ΗΠΑ  ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει τέτοια  υπόσχεση, παρόλο που ακόμη και μέχρι σήμερα η Ουκρανία δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Έκτοτε  ΗΠΑ έχουν στείλει από τότε δεκάδες δισεκατομμύρια όπλα και άμεση δημοσιονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε σε ένα τηλεγράφημα του 2008 που έγραψε όταν ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία ότι η προσπάθεια να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση προς τη Ρωσία.

«Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η πιο φωτεινή από όλες τις κόκκινες γραμμές για τη ρωσική ελίτ ,όχι μόνο  για τον Πούτιν», έγραψε ο Μπερνς στο τηλεγράφημα που δημοσίευσε το WikiLeaks. «Δεν έχω βρει ακόμη κανέναν που να βλέπει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ως οτιδήποτε άλλο εκτός από άμεση αμφισβήτηση των ρωσικών συμφερόντων».

Ενώ η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν τους εαυτούς τους «ντε φάκτο» μέλος της συμμαχίας, καθώς έχουν τόσο πολύ δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό και υποστήριξη.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ "άναψε το φυτίλι"

Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τελικά, ακόμη και αν δεν προσδιορίζει τον χρόνο που αυτό θα γίνει, δυναμιτίζει το πολύ τοξικό κλίμα που υπάρχει με την Ρωσία, ωθώντας την ουσιαστικά στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τέλους, αφού είναι γνωστό ότι είναι κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Κοινώς η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ  καθιστά την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας μονόδρομο για τις επιλογές του Πούτιν, αφού σε αντίθετη περίπτωση, εάν υποθετικά λέμε, ακόμη και στην πολύ ακραία έως αδύνατη περίπτωση, συμφωνούσαν Ουκρανία και Ρωσία σε κατάπαυση του πυρός και σε διατήρηση των κατακτημένων εδαφών από την Ρωσία, όση Ουκρανία απέμενε θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ουσιαστικά προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εάν ευελπιστεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πλήρη αποδυνάμωση την Ρωσία, ίσως να έχει και δίκαιο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά συμβαίνουν όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται με συμβατικά όπλα.

Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί εάν ευρισκόμενος σε δεινή θέση ο Πούτιν λόγω του παρατεταμένου συμαβτικού πολέμου στην Ουκρανία, ότι δεν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί των Πυρηνικών;

Κανείς. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...