Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall, η οποία εδρεύει στην πόλη Ντίσελντορφ, ανακοίνωσε πως προμηθεύει την Ουκρανία με αυτόματα συστήματα αναγνώρισης.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δελτίο τύπου από την γερμανική κατασκευάστρια όπλων, η Rheinmetall εργάζεται σε αυτό το πρόγραμμα με την βοήθεια της εσθονικής εταιρείας DefSecIntel.
Γνωστά ως SurveilSPIRE, αυτά τα συστήματα αναγνώρισης αποτελούνται από κινητούς κατασκοπευτικούς πύργους με εξοπλισμό κάμερας για χρήση μέρα και νύχτα, μίνι drones που πετούν με αυτόματο πιλότο και ένα σύστημα ελέγχου. Το σύνολο των παραδόσεων περιλαμβάνει επίσης οχήματα μεταφοράς.
Η παραγγελία κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η παράδοση έχει ήδη ξεκινήσει.
Κατασκευασμένοι από την DefSecIntel της Εσθονίας, οι κατασκοπευτικοί πύργοι SurveilSPIRE μπορούν να τοποθετηθούν σε τρέιλερ και να μεταφερθούν γρήγορα στην περιοχή της επιχείρησης. Η συναρμολόγηση απαιτεί προσωπικό τριών ατόμων, ωστόσο η επιχείρηση είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το σύστημα περιλαμβάνει ασύρματους συνδέσμους (4G και τον αμερικανικής προέλευσης Starlink) για μετάδοση βίντεο σε ένα κινητό κέντρο διοίκησης. Ηλιακά πάνελ επιτρέπουν την συνεχιζόμενη επιχείρηση χωρίς την ανάγκη καλωδίων ρεύματος ή πηγή καυσίμου. Το σύστημα βασίζεται σε αναγνωριστικά drones που πετούν με αυτόματο πιλότο και εκτελούν περιπολίες και πτήσεις για ειδικές αποστολές. Αυτό επιτρέπει ουσιαστικά τον έλεγχο περιοχών που έχουν ανιχνευτεί απειλές και δίνει την δυνατότητα στους χειριστές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η Rheinmetall Στο Πλευρό Των Ουκρανών
Η γερμανική Rheinmetall λαμβάνει μέρος σε διάφορα προγράμματα υποστήριξης της Ουκρανίας. Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης για παράδειγμα, η θυγατρική Zeppelin Mobile Systeme GmbH της Rheinmetall, προμηθεύει το Κίεβο αυτόν τον χρόνο με ολοκληρωμένα νοσοκομεία πεδίου. Επιπλέον, μαζί με άλλο αμυντικό υλικό που στέλνεται για την αντιμετώπιση του ρωσικού στρατού, η Ουκρανία δέχεται παραδόσεις 26 ολοκαίνουργιων φορτηγών HX εναλλασσόμενου σώματος (body-swap) και υψηλής ευκινησίας.
Τέλος, η Rheinmetall είναι συνεργάτης σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγών που ηγείται η γερμανική κυβέρνηση και ονομάζεται Ringtausch στα γερμανικά (Ανταλλαγές). Μέσο αυτού του προγράμματος, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη της Ευρώπης έστειλαν και στέλνουν στην Ουκρανία εξοπλισμό σοβιετικής εποχής με την προϋπόθεση πως θα λάβουν ως αντάλλαγμα επιπλέον δυτικής παραγωγής οπλικά συστήματα. Αυτά τα συστήματα στέλνονται στους Ουκρανούς και ξεκινούν κατευθείαν επιχειρήσεις στον πόλεμο, μιας και ο στρατός της χώρας είναι ήδη εξοικειωμένος με αυτά τα σύστημα. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού οπλοστασίου - τουλάχιστον πριν τον πόλεμο - αποτελούνται από σοβιετικής προέλευσης εξοπλισμό.