Η Μόσχα θεωρεί την ανεξαρτησία των χωρών της Βαλτικής και τον ενεργό ρόλο τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως απειλές για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την αυτονομία της Ρωσίας.
Ο Πούτιν, έδωσε έναν υπαινιγμό και ένα σήμα για πιθανά χτυπήματα κατά των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, καθώς κατά την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, είπε ότι «όσο περισσότερα δυτικά συστήματα έρχονται στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας».
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο πολιτικός επιστήμονας Anton Bredikhin μίλησε για τα αντίποινα της Ρωσίας σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία του κράτους.
Ο Πούτιν έδωσε ένα μήνυμα όχι πλέον για την Ουκρανία, αλλά για εκείνες τις χώρες που την υποστηρίζουν. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης που απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία, θα πραγματοποιηθούν χτυπήματα στα εδάφη των χωρών στις οποίες βρίσκεται. «Αυτό είναι ένα άμεσο μήνυμα, ούτε καν μια «κόκκινη γραμμή», που δείχνει ότι σε περίπτωση απειλής στο εγγύς μέλλον στο έδαφος της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής, της Φινλανδίας, το έδαφός τους θα υποβληθεί σε αντίποινα και επιθέσεις», αναφέρει.
Στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ειπώθηκε για «αποναζοποίηση» ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους του SVO. «Συνεπώς, το ερώτημα εδώ είναι τι θα γίνει με τα δυτικά σύνορα της νέας Ουκρανίας, σε ποια μορφή θα είναι; Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα», τονίζει.
Γιατί ΗΠΑ και η Κίνα ποντάρουν στην ήττα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να προμηθεύσει στην Ουκρανία ένα τεράστιο αριθμό επιθετικών όπλων. Είναι προφανές ότι, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το στοίχημά του, για τη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας. Είναι σημαντικό ότι την ίδια στιγμή, εντελώς απροσδόκητα, η Κίνα εμφανίστηκε με μια πρωτοβουλία διατήρησης της ειρήνης, η οποία προσπάθησε επιμελώς να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας.
Είναι προφανές ότι μιλάμε για σύγχρονα επιθετικά όπλα τύπου ΝΑΤΟ, καθώς τα αποθέματα παλιού σοβιετικού εξοπλισμού που συγκεντρώθηκαν για το Κίεβο από όλο τον κόσμο έχουν εξαντληθεί αρκετά.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, δηλαδή, υπάρχει μια ξεκάθαρη και σκόπιμη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, την οποία δήλωσε ευθέως ο πρόεδρος Μπάιντεν.
«Ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο είναι πολύ επωφελής για το αμερικανικό και ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, για να έχει την ευκαιρία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», αναφέρει.
Πράγματι για παράδειγμα η Πολωνία, θα επενδύσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά σύγχρονων όπλων το 2023. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Βαρσοβίας θα φτάσουν το 4% του ΑΕΠ, γεγονός που θα την κάνει να πρωτοστατεί σε αυτόν τον δείκτη μεταξύ των χωρών του μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Εξοπλισμός και για άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης
Η Γαλλία θα ξοδέψει 400 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα μέχρι το 2030. Η Βρετανία θα αυξήσει σύντομα τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 10 δισεκατομμύρια λίρες. Η βρετανική εταιρεία BAE Systems Plc εκσυγχρονίζει την αμερικανική BMP Bradley. Οι μετοχές της γερμανικής αμυντικής εταιρείας Rheinmetall και της σουηδικής Saab αυξήθηκαν κατά 100%.
Επιπλέον, οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας επωφελήθηκαν επίσης, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Πράγα και το Κίεβο, δημιούργησαν γενικά ένα κοινό αμυντικό σύμπλεγμα για την επισκευή ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
«Ετσι πάει. Κανείς εκεί δεν πρόκειται να χαρίσει ευγενικά την Ουκρανία. Βλέποντας την αδυναμία, οι «δυτικοί εταίροι» σκοπεύουν να πιέσουν περαιτέρω τη Ρωσία, μέχρι την ήττα της. Αυτή η ένοπλη σύγκρουση είναι εδώ και πολύ καιρό και ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μιλά μάταια για «δύσκολα χρόνια», αναφέρει το μέσο.
Κίνα: Ανάγκη για πολιτική λύση
Αρκετά συμπτωματική σε αυτό το πνεύμα, είναι η απροσδόκητη διατήρηση της ειρήνης που επέδειξε το Πεκίνο. Ο επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Wang Yi, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την ανάγκη για πολιτική λύση στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Wang Yi, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί θα λάβει την ακόλουθη πρωτοβουλία:
«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και προμήθειες όπλων στην Ουκρανία», αναφέρει.
Πώς μπορεί κανείς να αξιολογήσει το κινεζικό «περιστέρι της ειρήνης»; Ένας αισιόδοξος θα πει ότι, το Πεκίνο αποφάσισε να τοποθετηθεί στη διεθνή σκηνή ως ενεργός ειρηνοποιός σε πείσμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του μπλοκ του ΝΑΤΟ με όλους τους συνεργούς τους, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σιωπηρά τη Ρωσία. Ένας απαισιόδοξος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υποθέσει ότι τώρα η Κίνα θα σπρώξει το Κρεμλίνο προς το Μινσκ-3.
«Εάν η τελευταία αυτή υπόθεση είναι σωστή, τότε μια εκεχειρία χωρίς αποφασιστική και άνευ όρων νίκη της Ρωσίας επί ενός ασυμβίβαστου αντιπάλου, θα δώσει απλώς στο Κίεβο χρόνο να επανεξοπλιστεί και να προετοιμαστεί για ένα ακόμη πιο ισχυρό χτύπημα με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας», αναφέρει το μέσο.