Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ. Μπάιντεν, την χορήγηση όπλων μεγάλης εμβέλειας κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο Μπάιντεν με την σειρά του, υποσχέθηκε να παραδώσει περίπου 700 άρματα μάχης και χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.
Δήλωσε επίσης ότι, θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ μαζί του ταξίδεψε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Σάλιβαν.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα είναι η πρώτη που θα παράσχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, χρειάζεται μια στρατιωτική στρατηγική για την Ουκρανία για να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, για να κερδίσει τον πόλεμο και μια πολιτική στρατηγική για να κερδίσει την ειρήνη.
Επισήμανε ότι, πρέπει η Ουκρανία να βοηθηθεί στην θωράκιση των πόλεών της από τις ρωσικές βόμβες και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και αυτός είναι ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι η πρώτη χώρα που θα παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να έχει τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας και «να δημιουργήσει την αεροπορική δύναμη που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έθνος της».
Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, Πολωνοί μηχανικοί ενσωμάτωσαν τον πύραυλο κρουζ Storm Shadow (ALCM) με τα ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24M.
Εάν αληθεύει, αυτός θα είναι ο δεύτερος δυτικής κατασκευής πύραυλος που εκτοξεύεται από αέρα για την Ουκρανία μετά τον αμερικανικό πύραυλο AGM-88 High Anti-Radiation Missile (HARM).
Πύραυλοι «σκιάς καταιγίδας» Storm Shadow
Ο Storm Shadow έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει αποθήκες, σκληρυμένες υποδομές και άλλους κινούμενους ή σταθερούς στόχους.
Ο πύραυλος μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου του εχθρού, αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Τροφοδοτείται από κινητήρα turbojet, παρέχοντας αυτονομία 250-300 χιλιομέτρων και τελική ταχύτητα έως και 1.000 χιλιόμετρα την ώρα. Το σύστημα πλοήγησής του συνδυάζει συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, δορυφορική πλοήγηση (GPS) και αναφορά εδάφους.
Η γαλλική έκδοση του όπλου ονομάζεται SCALP, που χρησιμοποιείται επίσης από τα μαχητικά Rafale. Άλλα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Tornado, Eurofighter Typhoon, Saab Gripen και Mirage-2000 μπορούν επίσης, να εκτοξεύσουν τον πύραυλο Storm Shadow/SCALP.
Ο πύραυλος μπορεί να προγραμματιστεί πριν από την ανάπτυξή του, δίνοντάς του μια ικανότητα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πιλότο του αεροσκάφους εκτόξευσης να γυρίσει και να πετάξει μακριά μετά την εκτόξευση του πυραύλου, προτού μπορέσει να εντοπιστεί από τα συστήματα της εχθρικής αεράμυνας.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και χαρτογράφηση εδάφους, οδηγώντας έτσι ημιαυτόνομα στην περιοχή στόχο σε μια διαδρομή χαμηλής πτήσης.
Η αναζήτηση της Ουκρανίας για όπλα μεγάλης εμβέλειας
Μια τέτοια ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαλείψει οποιονδήποτε στόχο υψηλής αξίας εντός της Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πύραυλος Strom Shadow μπορεί να καλύψει αυτό το κενό για τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, συγκεκριμένες ρωσόφωνες πηγές μέσων ενημέρωσης δημοσίευσαν ακόμη και έναν χάρτη με μέρη εντός της Ρωσίας και ακόμη και της Λευκορωσίας, που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι εάν οι Ουκρανοί εφοδιαστούν με πυραύλους Storm Shadow.
Στον χάρτη, αρκετές ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Bryansk, Oryol, Kursk, Voronezh, Belgorod και Rostov-on-Don, θα έμπαιναν εντός της εμβέλειας των πυραύλων Storm Shadow.
Επιπλέον, ορισμένες από τις περιοχές της Λευκορωσίας, όπως το Brest, το Gomel, το Mogilev και το Grodno, θα έμπαιναν επίσης εντός της εμβέλειας αυτών των πυραύλων.
Να υπενθυμίσουμε ότι, σε ένα μέχρι τώρα μυστικό πρόγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε και δοκίμασε γρήγορα έναν αριθμό «σύνθετων» drones, που θα ήταν κατάλληλα για χρήση από την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Ο στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει συστάσεις για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εύκολα από τον ουκρανικό στρατό και είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως KINDRED, που αξιολογεί τα είδη όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισαχθούν, για εξυπηρέτηση από την Ουκρανία σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.