Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της ρωσικής K-Politika, εάν η ουκρανική πολεμική αεροπορία χτυπήσει ποτέ την Κριμαία, η Μόσχα θα εκτελέσει ισχυρά εκδικητικά πλήγματα. Όμως σύμφωνα με τον στρατιωτικό πολιτικό αναλυτή Αλεξάντρ Μιχαήλοφ, τα ρωσικά χτυπήματα δεν θα έχουν στόχο το Κίεβο, ούτε καν την Ουκρανία…
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επιθυμία του καθεστώτος του Κιέβου να επιτεθεί στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία. Οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία είναι νόμιμοι στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας," δήλωσε την Πέμπτη η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.
Ρώσοι διπλωμάτες έσπευσαν αμέσως να αναφέρουν πως η επίσημη αυτή δήλωση επιβεβαιώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άμεση εμπλοκή στις ρωσο-ουκρανικές συρράξεις.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μιχαήλοφ τώρα, αν και οι επιθέσεις στην Κριμαία είναι απλή ρητορική μέχρι στιγμής, ένας τέτοιος κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί από την ρωσική διοίκηση.
"Η Κριμαία ήδη έχει δεχθεί σαμποτάζ και ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν προσπαθήσει να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις περισσότερες από μία φορές. Drones πετούν συχνά στην περιοχή. Αν και καταστρέφονται από την αεράμυνα, φέρνουν πονοκεφάλους στους κατοίκους της Κριμαίας και στις δυνάμεις που εμπλέκονται," δήλωσε ο Μιχαήλοφ.
Παράλληλα, ο Ρώσος ειδικός τόνισε πως δεν πρέπει κάθε χτύπημα στην Κριμαία να θεωρηθεί αιτία για ρωσικά αντίποινα. Εάν πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις ή σαμποτάζ, "δεν αξίζει να ασχοληθούν κέντρα λήψης σοβαρών αποφάσεων της Ρωσίας. Αυτή είναι δουλειά ρουτίνας των μυστικών υπηρεσιών."
Επιπλέον, ο πολιτικός αναλυτής ανέφερε πως αν και το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας δεν οδήγησε σε εκδικητικά χτυπήματα, η Ρωσία - σύμφωνα με αυτόν - ξεκαθάρισε στην Δύση πως μία επίθεση στην περιοχή αποτελεί μία κόκκινη γραμμή που θα ήταν πολύ επικίνδυνο να περάσει.
Από ότι φαίνεται οι ΗΠΑ το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό, αφού ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως η Ουάσινγκτον δεν πιέζει το Κίεβο να χτυπήσει την Κριμαία, καταλαβαίνοντας πως αυτό θα ήταν πέρα της "κόκκινης γραμμής".
Πώς Θα Απαντήσει Η Ρωσία;
Ωστόσο, οι Ρώσοι θεωρούν πως εάν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ακολουθώντας τις συμβουλές του ΝΑΤΟ, επιτεθούν τελικά σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις της Κριμαίας (ναυτικές βάσεις ή κεντρικά γραφεία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού), τότε η ρωσική διοίκηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την εκτέλεση ασύμμετρης απάντησης.
Σύμφωνα με τον Μιχαήλοφ η καλύτερη απάντηση σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν να εκτελέσει η Μόσχα πυρηνικές δοκιμές πλήρης κλίμακας στην Αρκτική ή σε κάποια άλλη περιοχή. Έτσι οι Δυτικοί ηγέτες θα τρόμαζαν από τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών.
"Μόνο έτσι θα δει η Δύση το μέγεθος της απειλής και της πιθανής καταστροφής των όπλων μας," έκλεισε ο ειδικός.