Σε ένα μέχρι τώρα μυστικό πρόγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε και δοκίμασε γρήγορα έναν αριθμό «σύνθετων» drones, που θα ήταν κατάλληλα για χρήση από την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, αν και δεν είναι σαφές ποια από τα εν λόγω συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) επιλέχθηκαν τελικά για προμήθεια στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι στη διαδικασία διερευνήθηκε μια σειρά διαφορετικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των drones επιτήρησης και, το πιο ενδιαφέρον, αυτό που περιγράφεται ως ένα τρισδιάστατο drone «αυτοκτονίας» με φτερά σε σχήμα δέλτα.
Μερικές λεπτομέρειες του προγράμματος ταχείας ανάπτυξης αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από την QinetiQ, την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά σε πειραματικά έργα και νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με το έγκριτο μέσο, ο στόχος του προγράμματος ήταν να «παρέχει συστάσεις για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εύκολα από τον ουκρανικό στρατό» και ήταν μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως KINDRED, που αξιολογεί τα είδη όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισαχθούν, για εξυπηρέτηση από την Ουκρανία σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με το QinetiQ, τα έργα δοκιμών περιλάμβαναν C2 (εντολή και έλεγχο) και ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων, καθώς και UAS VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση) και ένα μοναδικό τρισδιάστατο εκτυπωμένο drone «αυτοκτονίας» με πτερύγια δέλτα. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για άλλα έργα και οι εταιρείες που εμπλέκονται δεν κατονομάζονται.
Εκτός από τις δοκιμές πτήσης τουλάχιστον μερικών από τα ταχέως αναπτυγμένα drones, οι δοκιμές περιελάμβαναν επίσης, πειράματα στο έδαφος και χρησιμοποιήθηκε επίσης η εγκατάσταση ανηχοϊκών δοκιμών του Boscombe Down , η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει πώς τα δείγματα δοκιμής ανταποκρίνονται στη ραδιοσυχνότητα ενέργειας, καθώς και παροχή ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος για να δούμε πώς τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι εκπομπές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Ο ανηχοϊκός θάλαμος χρησιμοποιήθηκε επίσης για να ελέγξει τα δείγματα δοκιμής σε εμπλοκή ζεύξης, ένα σημαντικό στοιχείο στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση επιθετικού ηλεκτρονικού πολέμου από τη Ρωσία .
Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα του πειράματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, οδήγησαν σε τεχνολογίες που επιλέχθηκαν για την Ουκρανία, και εάν αυτές, θα μπορούσαν να είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης.
Μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρασχέθηκαν στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής, περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα συστήματα επιτήρησης αγνώστου τύπου, drones μεταφοράς φορτίου , αυτόνομα οχήματα εξουδετέρωσης ναρκών , καθώς και 850 χειροκίνητα μικρο-drones Black Hornet, στο πλαίσιο συμφωνίας σε συνεργασία με το Νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.
Εάν ο ουκρανικός στρατός προχωρούσε με αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως όπλο κρούσης, θα του έδινε μια άλλη μέθοδο χτυπήματος των ρωσικών δυνάμεων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Ανάλογα με την απόδοση του τρισδιάστατου εκτυπωμένου drone με πτερύγια δέλτα που δοκιμάστηκε στο Boscombe Down, είναι ακόμη πιθανό ότι θα μπορούσε να είναι το όπλο στο οποίο αναφέρθηκαν πρόσφατα βρετανοί αξιωματούχοι όταν είπαν ότι, σχεδιάζουν να προσφέρουν στην Ουκρανία «δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας», κάτι που οδήγησε σε κάποιες εικασίες ότι, ο πύραυλος κρουζ Storm Shadow θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι, τα εν λόγω όπλα «θα διαταράξουν την ικανότητα της Ρωσίας, να στοχεύει συνεχώς την πολιτική και κρίσιμη εθνική υποδομή της Ουκρανίας και θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας». Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει νόημα, ως αναφορά σε ένα βρετανικό σχεδιασμένο drone «αυτοκτονίας», αλλά προς το παρόν, απλά δεν το γνωρίζουμε.
Ο παράγοντας κόστους θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικός, για κάθε είδος drone που αναπτύσσεται γρήγορα για την Ουκρανία, ειδικά για ένα που χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εκτύπωση.
Αν και η χαμηλή τιμή δεν ήταν ένα από τα κριτήρια που αναφέρθηκαν για το πείραμα με drone του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα UAS αυτού του είδους θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει έναν πολύ φθηνότερο τρόπο, για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους από απόσταση ή ακόμη και να συντρίψει τη ρωσική αεράμυνα εάν εκτοξευθεί σε σημαντικό αριθμό.
Ταυτόχρονα, η μέθοδος τρισδιάστατης εκτύπωσης θα επιτρέψει στο drone να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν ξεκινήσει η παραγωγή στην Ουκρανία, με ελάχιστη μόνο προετοιμασία που απαιτείται.
Φυσικά, τα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της στρατιωτικής βοήθειας, για την οποία η Ουκρανία ζητά τώρα δυναμικά μαζί με νέα μαχητικά αεροσκάφη .
Σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρχει σχέση, μεταξύ των πειραμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου και των πιθανών νέων όπλων κρούσης μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία, παραμένει μυστικό προς το παρόν, αλλά τα drones, γενικότερα, είναι σαφώς κάτι στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει σημαντική έμφαση, καθώς επιδιώκει να θέσει πρόσθετα και πιο αποτελεσματικά όπλα στα «χέρια» του Κιέβου. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε αν κάποια από αυτές τις τεχνολογίες θα εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης σύντομα.