Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, την παραμονή της έναρξης της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν βλέπει νικητές στη σύγκρουση στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον. Και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, υποσχέθηκε ότι οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα βοηθούσαν το Κίεβο να ξεκινήσει μια αντεπίθεση την άνοιξη.
Στις Βρυξέλλες , την Τρίτη, πραγματοποιείται συνάντηση των επικεφαλής των αμυντικών τμημάτων των χωρών του ΝΑΤΟ σε μορφή Ραμστάιν. Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την πιθανότητα τερματισμού του «πολέμου» Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τη βοήθεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ουκρανία θα ξεμείνει γρήγορα από πυρομαχικά, επομένως είναι σημαντικό να τεθούν οι σωστές προφορές και να επιταχυνθεί η προμήθεια όπλων στο Κίεβο.
Ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος άμυνας σημείωσε ότι, οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση αποτελεί πάντα κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. Ως εκ τούτου, είναι βέβαιος ότι κατά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κίνδυνοι. Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης, για μια συνεχή «ανύψωση των διακυβεύσεων» στο θέμα της μεταφοράς όπλων στο Κίεβο. Συμφώνησε με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι «κάθε βήμα πρέπει να σταθμίζεται».
Τόνισε επίσης ότι, το Βερολίνο «δείχνει ελάχιστη κατανόηση» από διπλωματική σκοπιά των προτάσεων της Πολωνίας και της Σλοβακίας για παροχή στρατιωτικής αεροπορίας στο Κίεβο.
Βοήθεια στην αντεπίθεση της άνοιξης
Τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, άνοιξε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν . Δήλωσε ότι η δυτική υποστήριξη έπρεπε να «ενσωματωθεί και να συγχρονιστεί».
Τόνισε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να παράσχουν όλη την απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για την επιτυχία της εαρινής της αντεπίθεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, για το έτος οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετέφεραν φονικά όπλα αξίας σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Ο Όστιν σημείωσε επίσης ότι, μόνο οκτώ χώρες θα προμηθεύουν στην Ουκρανία γερμανικά άρματα μάχης Leopard, η Γερμανία, Πολωνία, Καναδάς , Πορτογαλία , Ισπανία , Νορβηγία , Δανία και ΟλλανδίαΟι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία θα παραδώσουν επίσης τανκς, εκτός από αυτά που έχουν ήδη αποσταλεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία θα προμηθεύουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία θα προμηθεύουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα SAMP / T.
Σύμφωνα με το Reuters, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι εκπρόσωποι των τμημάτων άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν το θέμα «πώς να αυξηθεί η παραγωγή για να μπορέσουν να προμηθεύσουν τα απαραίτητα πυρομαχικά στην Ουκρανία και να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα».
Η Ρωσία πέτυχε στρατηγικούς στόχους στην Ουκρανία
Ο Lu Xiang, ένας πολιτικός επιστήμονας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε στους Global Times ότι πιστεύει ότι η Δύση κάνει λάθος, όταν πιστεύει ότι η Ρωσία «αποτυγχάνει» στην Ουκρανία και «δεν επιτυγχάνει τους στόχους της». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό» και η χώρα «μπορεί να επιβιώσει από έναν πόλεμο φθοράς», ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν γίνει «ανυπεράσπιστα» λόγω της προμήθειας όπλων στο Κίεβο.
«Η αλήθεια είναι ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας, έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα σταθερό μέτωπο ανατολικά του Δνείπερου και τώρα μπορεί να εξαπολύσει όχι μόνο αντεπίθεση, αλλά και μικρές επιθέσεις προς τα δυτικά. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δεν έχει καθόλου ανεξάρτητο αμυντικό δυναμικό, εξαρτάται 100 τοις εκατό από τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Lu Xiang.
Ξένο μέσο ενημέρωσης αναφέρει ότι, οι δημοσιογράφοι των Global Times πιστεύουν ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση «φθάνει σε σημείο καμπής», όπως και η πολιτική των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους, αν και η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ για διεθνή αλληλεγγύη, «καταβάλλει προσπάθειες για να ξεφύγει» από τη σύγκρουση.
«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ ήθελαν η Πολωνία να υποκινήσει την ΕΕ και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπνευστές της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, άρχισαν να αμφιταλαντεύονται», αναφέρει το άρθρο.
Εάν ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος κλιμακωθεί, οι πρώτοι που θα υποφέρουν θα είναι η Πολωνία και η Ρουμανία , δύο μέλη του ΝΑΤΟ που προστατεύονται από τις υποχρεώσεις συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5. Μέχρι τότε, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν ένα πραγματικά πολιτικό δίλημμα, «επειδή οι συνέπειες για τον κόσμο θα είναι 100 φορές πιο σοβαρός από τον αρχικό πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι», εξήγησε ο Lu Xiang.
Σύμφωνα με το πέμπτο άρθρο του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, εάν ένα κράτος - μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης», τότε όλα τα άλλα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ θα θεωρήσουν αυτή την πράξη βίας επίθεση σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και θα προβούν σε ενέργειες που θεωρούν απαραίτητες για να βοηθήσουν τον σύμμαχο που δέχτηκε επίθεση.