Επικαλούμενη τη φύση των μαχών στην Ουκρανία, μια έκθεση της Γερουσίας της Γαλλίας, θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα εξαιρετικών συστημάτων drone όπως το Reaper, γνωστά ως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεσαίου υψομέτρου.
Έγκριτο μέσο ενημέρωσης, αναφέρει ότι για τον γαλλικό στρατό, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εστιάσει στη σημασία της άμυνας εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντι-drone, σε τέτοιο βαθμό που ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Stéphane Mille, λέει ότι αναμένει ότι θα κυριαρχήσει στρατηγικός προβληματισμός για χρόνια.
Ενώ η έκθεση υπογραμμίζει ορισμένες από τις ειδικές ανησυχίες των γαλλικών ιδρυμάτων ασφαλείας, ο Αρχηγός Mille αντλεί μαθήματα για την Ουκρανία, την αξία της πυρηνικής αποτροπής, μέχρι την κίνηση της Γαλλίας προς μια δύναμη μαχητικών αεροσκαφών αποκλειστικά Rafale.
Αποκαλύψεις σχετικά με τον πόλεμο κατά των drone
Η καθημερινή, δημιουργική χρήση των drones στη μάχη μπορεί να συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ευρώπης, αλλά το Παρίσι το λαμβάνει υπόψη. Ο Αρχηγός Mille, είπε ότι ανέμενε γενικά μεγαλύτερη χρήση drones στο μέλλον τόσο σε σύγκρουση χαμηλής όσο και υψηλής έντασης από εδώ και στο εξής.
Η έκθεση της Γερουσίας, επίσης, αναφέρει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τον κυρίαρχο πλέον ρόλο που διαδραματίζουν τα drones, ιδιαίτερα τη σημασία να θεωρούνται σε κάποιο βαθμό πυρομαχικά με μέτρια τιμή, τηλεχειριζόμενα ως αναλώσιμα, όπως και άλλα πυρομαχικά. Η ουκρανική εμπειρία δείχνει ότι, το 90 τοις εκατό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτού του τύπου χάνονται με μέση λειτουργική διάρκεια ζωής μεταξύ τριών έως έξι πτήσεων».
Πέρα από τα μικρά, «αναλώσιμα» drones, η Γαλλία έχει στο απόθεμά της τέσσερα μεγάλα συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV) MQ-9 Reaper. Κάθε σύστημα περιέχει τρία αεροσκάφη Reaper, επομένως υπάρχουν συνολικά 12 drones που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Cognac.
Τα μισά από αυτά έχουν αναβαθμιστεί στο Block 5, το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από το πρότυπο Block 1.
Επικαλούμενη τη φύση των μαχών στην Ουκρανία, η έκθεση της Γερουσίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα εξαιρετικών συστημάτων drone όπως το Reaper, γνωστά ως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεσαίου υψομέτρου.
Ο Γάλλος Αρχηγός Mille είπε ότι, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει τρόπους αποτελεσματικής χρήσης τους, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ χρήσιμοι σε ασύμμετρους πολέμους, αλλά δεδομένης της τρωτότητας και του κόστους τους, θα ήταν δύσκολο να εκμεταλλευτούν σε ένα συμμετρικό πλαίσιο», όπως όταν πολεμούν δύο σύγχρονοι στρατοί.
Προσομοίωση Εκπαίδευσης για Σύνθετες Αεροπορικές Αποστολές
Η άμυνα ενάντια στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη αποστολή της άμυνας εδάφους-αέρος, για την οποία ο Mille είπε ότι ήταν μια κρίσιμη πτυχή για έναν άλλο πυλώνα της γαλλικής άμυνας: την πυρηνική αποτροπή. Η Γαλλία πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τον εναέριο χώρο της, ώστε να μπορεί να βγάλει στον αέρα αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, η σύγκρουση στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι, «η πυρηνική αποτροπή είναι η απόλυτη εγγύηση της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας ενός έθνους», αλλά προειδοποιεί ότι αυτό, δεν πρέπει να δικαιολογεί μια μικρότερη προσπάθεια σε συμβατικό πόλεμο.
Μετακίνηση σε στόλο All-Rafale
Ο Αρχηγός Mille, επισημαίνει επίσης τη μετακίνηση της Γαλλίας σε στόλο μαχητικών αεροσκαφών all-Rafale, μια από τις «πιο εκπληκτικές ανακοινώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν τον περασμένο μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Air & Space Force παρέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο το πρώτο της Rafale από το 2018. Άλλα 40 θα παραδοθούν έως το 2025, εκ των οποίων τα 13 αναμένονται φέτος. Αυτά τα αεροσκάφη αντικαθιστούν σιγά σιγά τα Mirage 2000, που βρίσκονται ακόμα στο γαλλικό απόθεμα, έτσι ώστε, ακριβώς όπως ορίζει το LPM, η Air & Space Force θα έχει έναν στόλο all-Rafale 185 αεροσκαφών, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
«Αλλαγή νοοτροπίας» μετά την εισβολή της Ρωσίας
Ο Γάλλος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πιστεύει ότι, αυτή η μετάβαση σε έναν στόλο all-Rafale θα διατηρήσει την Air & Space Force «ευέλικτη».
Αυτή είναι μια «λέξη κλειδί» ευρύτερα για τον γαλλικό στρατό, σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας. Σημειώνει ότι το «κλειστό, συγκεντρωτικό, κάθετο» μοντέλο των ενόπλων δυνάμεων, «είναι ξεπερασμένο» και λέει ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των Ουκρανών, είναι η ικανότητά τους να «ενσωματώνουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες με τις πολιτικές».
Η έκθεση της Γερουσίας επισημαίνει ότι, εκ των υστέρων, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη, από στρατηγικής πλευράς. Όλες οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες.»
Το πρόβλημα, λέει, ήταν ότι «η ερμηνεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχε. Οι γνωστικές μας προκαταλήψεις, μας οδήγησαν να υπερεκτιμήσουμε την πιθανότητα υποθέσεων που βασίζονται στη δική μας λογική και να παραμελήσουμε τους άλλους».
Αλλά μιλώντας για τη μεγαλύτερη εικόνα, η έκθεση απαιτεί από τη γαλλική κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία: η εποχή των «μερισμάτων της ειρήνης» έχει τελειώσει. «Οι δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα, έχουν διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης του κόστους/οφέλους ενός πολέμου».