Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τεταμένη η κατάσταση! Σε ευάλωτη θέση τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35 και MiG-31- Άμεση απειλή τα αμερικανικά F-16

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διακριτική υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε απότομη κλιμάκωση με τη Ρωσία, καθώς η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένη αυτή τη στιγμή.

Αυτή είναι η αιτία που απαντώντας σε ερωτήσεις Αμερικανών δημοσιογράφων, για το αν ο Μπάιντεν θα προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ηγέτης απάντησε αρνητικά. 

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους Ευρωπαίους Συμμάχους τους. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν  F-16, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φαίνεται ως να μην έχουν καμία σχέση με αυτό. Δεν θα δώσουν τίποτα οι ίδιοι.

Ο Vasily Dandykin, απόστρατος ιπτάμενος της Ρωσίας πιστεύει ότι το F-16 θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τα αεροσκάφη Su-35 και MiG-31 της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης (VKS').

«Το F-16 είναι μαχητικό 4ης γενιάς. Θα είναι πολύ ανθεκτικό ενάντια στα Su-35, Su-35SM και MiG-31», είπε ο Dandykin.

F-16 VS Su-35 σε στενή μάχη

Σύμφωνα με έγκριτο αμερικανικό μέσο, πρόσφατα, η Ουκρανία έστειλε επίσημο αίτημα στην Ολλανδία για προμήθεια F-16. Εν τω μεταξύ, ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία έχει λάβει επίσης «θετικά σήματα» από την Πολωνία, η οποία είναι έτοιμη να παραδώσει μαχητικά F-16 σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

Έτσι, η Ουκρανία πιθανότατα θα λάβει το ολλανδικό F-16A/B ή το πολωνικό F-16C/D. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές , η παραλλαγή F-16A λέγεται ότι έχει αναλογία ώθησης προς βάρος (TWR) κάπου μεταξύ 0,99 και 1,02, ενώ η παραλλαγή F-16C λέγεται ότι έχει TWR κάπου μεταξύ 0,91 και 1,06.

Σε σύγκριση με αυτό, το Su-35S λέγεται ότι έχει TWR περίπου 1,30, και  το ανώτερο TWR επιτρέπει σε ένα αεροσκάφος να επιταχύνει γρήγορα. Ενώ το F-16 έχει πολύ χαμηλότερο φορτίο πτερυγίων από το Su-35S. Η φόρτιση της κάτω πτέρυγας, επιτρέπει σε ένα αεροπλάνο να κάνει «σφιχτές» στροφές χωρίς να χάνει ταχύτητα.

Για τη μάχη εντός οπτικού εύρους WVR, το Su-35 χρησιμοποιεί τους πυραύλους R-73 και R-74 που κατευθύνονται με υπέρυθρες ακτίνες, και οι δύο μπορούν να ελεγχθούν από ένα στόχαστρο με κράνος (HMS). Τα F-16 θα βασίζονταν στα υπέρυθρα καθοδηγούμενα AIM-9X Sidewinders, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας HMS.

Τα F-16 και Su-35 είναι γνωστό ότι, διαθέτουν συστήματα προειδοποίησης προσέγγισης πυραύλων (MAWS) για την ανίχνευση εισερχόμενων πυραύλων κατευθυνόμενων υπέρυθρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με «εκλάμψεις» ( chaf and flares).

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το αντίστοιχο εύρος ανίχνευσης και τον οπλισμό των δύο αεροσκαφών, η εμπλοκή είναι πολύ πιθανό να είναι Beyond the Visual Range (BVR).

Η διατομή ραντάρ (RCS) του F-16 είναι 3m² και αν υποτεθεί ότι η Ουκρανία είναι πιο πιθανό να λάβει μοντέλα F-16C/D από την Πολωνία, ορισμένες ανοιχτές πηγές έχουν θέσει το RCS του F-16 στο 1,2 m².

F-16 που υποστηρίζονται από αερομεταφερόμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ!

Το όποιο πλεονέκτημα του Su-35 στη μάχη BVR θα μειωνόταν εάν τα F-16 που παρέχονται στην Ουκρανία, έρχονται με το δίκτυο τακτικών δεδομένων Link 16 του ΝΑΤΟ που επιτρέπει σε όλα τα μέσα στο πεδίο της μάχης να μοιράζονται την ίδια εικόνα.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αερομεταφερόμενο ραντάρ AWACS του κοντά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, για να παρέχει πληροφορίες παρακολούθησης στα F-16 και να καθοδηγήσει τα AMRAAM που εκτοξεύτηκαν από αυτά κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τους στόχους τους.

Ωστόσο, αυτό το χάσμα ικανότητας θα μπορούσε να γεφυρωθεί για τα Su-35, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, από τα ρωσικά μαχητικά MiG-31BM, σύμφωνα με μια μελέτη το 2020 από έναν ειδικό στο Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Η πιο πρόσφατη παραλλαγή MiG-31BM έχει προφανώς αναβαθμιστεί με σημαντικά βελτιωμένους συνδέσμους δεδομένων για να του επιτρέψει να διαδραματίζει ρόλο στρατηγού εναέριου χώρου», έγραψε ο καθηγητής Τζάστιν Μπρονκ, Ανώτερος Ερευνητής Αεροπορίας και Τεχνολογίας στην ομάδα Στρατιωτικών Επιστημών της RUSI.

Με τη βοήθεια αυτών των συνδέσμων δεδομένων, το MiG-31BM μπορεί να μεταφέρει την εικόνα του ραντάρ στα Su-35 και άλλα ρωσικά αεροσκάφη χωρίς καν τα τελευταία να ενεργοποιούν τα ραντάρ τους, επιτρέποντας έτσι σιωπηρές επιθέσεις ραντάρ .

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια ανίχνευσης του ενημερωμένου ραντάρ Zaslon-AM του MiG-31 έναντι στόχου με RCS 3m² (F-16) είναι έως και 240 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σύνδεσμοι δεδομένων και τα συστήματα αποστολής του MiG-31BM, είναι γνωστό ότι έχουν προβλήματα αξιοπιστίας.

Τούτου λεχθέντος, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλατφόρμες AWACS του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν τα ουκρανικά F-16 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως  ενεργή συμμετοχή στη σύγκρουση, στα «μάτια» της ρωσικής ηγεσίας.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πέρυσι ότι το προσωπικό του ΝΑΤΟ που συμμετέχει ενεργά στη σύγκρουση θα γίνει νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να κρατήσει μακριά τα AWACS του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας μαχητικά με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικά συστήματα. Ωστόσο, δεν θα πυροβολούσε εναντίον πόρου του ΝΑΤΟ, εκτός εάν ένα τέτοιο μέσο εισέλθει στη ρωσική επικράτεια και ενώ θα είχε προειδοποιηθεί κατάλληλα, αυτό θα συνέχιζε να πετά εντός του ρωσικού εναέριου χώρου. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...