Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κίεβο: Σκοτώσαμε πάνω από 1000 στρατιώτες- Παραδόθηκαν οι βόμβες GLSDB;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν ήδη παραδώσει βόμβες μικρής διαμέτρου εδάφους (GLSDB) στην Ουκρανία, δήλωσε στις 8 Φεβρουαρίου ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, πρόεδρος του δημόσιου κινήματος We Are Together with Russia. 

Η GLSDB αναπτύχθηκε από την αμερικανική Boeing και τη σουηδική Saab Group. Το σύστημα συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου (SDB) των 129 κιλών GBU-39, η οποία καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS, με τον πυραυλοκινητήρα M26 227 mm. Έχει αυτονομία έως και 150 χιλιόμετρα.

«Οι Αμερικανοί θα οπλίσουν το καθεστώς Ζελένσκι ακριβώς με αυτές τις βόμβες και πιστεύω ότι, δυστυχώς, θα τους δούμε σύντομα στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ρογκόφ σε ζωντανή μετάδοση στο ραδιόφωνο Komsomolskaya Pravda. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι το σύστημα αποτελεί απειλή για πολλές πόλεις και η πρώτη γραμμή θα πρέπει να απομακρυνθεί για να είναι ασφαλείς. «Για να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους, θα πρέπει ξεκάθαρα να απωθήσουμε την πρώτη γραμμή πιο μακριά με τις πιο σκληρές ενέργειες», είπε. «Ελπίζω πολύ ότι αυτή η πιθανότητα θα προκύψει σύντομα, δεδομένου ότι οι μονάδες πυροβολικού μας και τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης έχουν αρχίσει να χτυπούν με ακρίβεια στόχους πρόσφατα και η άφιξη των πυραυλικών συστημάτων Tornado-S στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα περιλαμβάνει GLSDB.

Ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Ντένις Πουσίλιν έχει ήδη καλέσει να απωθήσει την πρώτη γραμμή όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς και να ενισχύσει το δίκτυο αεράμυνας. «Γνωρίζουμε καλά ότι εάν ο εχθρός αποκτήσει τέτοια όπλα, θα πρέπει να απωθήσουμε τις δυνάμεις του πιο μακριά από την επικράτεια της ΛΔΔ σε σημείο από όπου δεν θα είναι φυσικά σε θέση να φτάσει στις κοινότητές μας. Ενώ αυτή η διαδικασία –η απελευθέρωση του εδάφους– βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει να σκεφτούμε πρόσθετα μέτρα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Πουσίλιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 στις 6 Φεβρουαρίου.

Μια πρόσφατη αναφορά του Reuters αποκάλυψε ότι τα πυρομαχικά GLSDB θα μπορούσαν να παραδοθούν στις δυνάμεις του Κιέβου ήδη από την άνοιξη. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πυρομαχικά δεν είναι ακόμη συμβατά με τα συστήματα HIMARS που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τις δυνάμεις του Κιέβου. Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία νέους εκτοξευτές για τα πυρομαχικά.

Τα πυρομαχικά GLSDB έχουν μεγάλη εμβέλεια, ωστόσο γλιστρούν προς τους στόχους τους με χαμηλή ταχύτητα που τα καθιστά εκτεθειμένα σε πυρά αεράμυνας. Το σύστημα δεν θα αλλάξει πιθανότατα τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία μάχεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Η κακοκαιρία έπληξε τις ναυτικές δυνατότητες της Ρωσίας;

Μια καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα εμπόδισε τη Ρωσία να αναπτύξει τα πυραυλοφόρα της, δήλωσε στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Espresso στις 8 Φεβρουαρίου η Νατάλια Χουμενιούκ (Natalia Humeniuk), επικεφαλής του Κέντρου Τύπου Κοινού Συντονισμού των Νοτίων Αμυντικών Δυνάμεων. «Έχουμε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα», σημείωσε.

«Αυτή η καταιγίδα επηρεάζει τη στρατιωτική κατάσταση. Η ναυτική ομάδα του εχθρού ολοένα και μειώνεται. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξαιρετικά μικρή κατάσταση καθώς υπάρχει μόνο ένα σκάφος. Όλα τα πυραυλοφόρα βρίσκονται στα σημεία βάσης τους και βρίσκουν καταφύγιο από την καταιγίδα».

Σύμφωνα με την Χουμενιούκ, ο καιρός είναι επίσης θυελλώδης στην Αζοφική Θάλασσα, επομένως κανένα πλοίο δεν έχει αναπτυχθεί ούτε εκεί.

Η καταιγίδα σταμάτησε επίσης τις ρωσικές προσπάθειες για εναέρια αναγνώριση, πρόσθεσε. «Ως εκ τούτου, εκμεταλλευόμενοι την παύση που προκαλείται από τη φύση, εξασκούμε καθήκοντα μάχης».

Νωρίτερα, η Χουμενιούκ ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοίμαζαν μια ανατρεπτική ομάδα αναγνώρισης στη νότια Ουκρανία, αλλά εμποδίστηκαν από Ουκρανούς υπερασπιστές.

Η πιο θανατηφόρα μέρα για το ρωσικό στρατό

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι εξάλειψε περισσότερους από 1.000 Ρώσους στρατιώτες μέσα σε 24 ώρες σφοδρών μαχών. Περιγραφόμενη ως η «πιο θανατηφόρα ημέρα» για τη Μόσχα στην σχεδόν ένα χρόνο εισβολή της στην Ουκρανία, οι επιτιθέμενοι φέρονται να ωθήθηκαν στα όριά τους σε μια εντεινόμενη χειμερινή επίθεση στα ανατολικά.

Ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε συνολικά 1.030 στρατιώτες σε μια μέρα παρά το γεγονός ότι έστειλε χιλιάδες πρόσφατα επίστρατους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν επίσης ότι οι υπερασπιστές κατέστρεψαν 14 ρωσικά άρματα μάχης και 28 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού. Μετά τη θανατηφόρα χειμερινή επίθεση, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση ανήλθε σε 133.000.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει εξουδετερώσει 3.245 ρωσικά άρματα μάχης, 6.443 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, 2.232 συστήματα πυροβολικού και 294 αεροσκάφη και ελικόπτερα από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) είπε στους δυτικούς συμμάχους ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της για να πάρει «εκδίκηση». Η Μόσχα υπέστη σημαντικές απώλειες στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και εξοπλισμό ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής.

Περίπου 500.000 Ρώσοι στρατιώτες προετοιμάζονται για επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει την πρώτη επέτειό της. Έχουν επίσης εμφανιστεί φόβοι ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε και πάλι να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για μια νέα επίθεση στη βόρεια Ουκρανία.

«Επίσημα, ανακοίνωσαν 300.000, αλλά όταν βλέπουμε τα στρατεύματα στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας είναι πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov) στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...