Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικό think tank: Διενεργείται κρυφή επιστράτευση στη Ρωσία;

Τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία ενισχύονται από ένα κρυφό στρατό επειδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται την αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εκτεταμένη επιστράτευση, δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο, αν και το προσχέδιο επικρίθηκε ευρέως ως λανθασμένο, καθώς προέκυψαν πολυάριθμα ανέκδοτα για έλλειψη εκπαίδευσης και εξοπλισμού για νεοσυλλέκτους, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και αναπηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ISW δήλωσε την Κυριακή ότι ο Πούτιν είναι «προφανώς επιφυλακτικός» να ανακοινώσει μια δεύτερη κλήση και αντ' αυτού «κλίνει ξανά προς τη διεξαγωγή «κρυφής επιστράτευσης» λόγω των ανησυχιών για την ακραία αντιδημοφιλία» του πρώτου σχεδίου.

Ωστόσο, ο Πούτιν προσπαθεί επίσης να μετρήσει πώς αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι το προσχέδιο και δεν έχει αποφασίσει αν θα εφαρμόσει ένα άλλο, παρά την ανακοίνωση εκτεταμένων στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων στις 17 Ιανουαρίου για αύξηση του προσωπικού στο 1,5 εκατομμύριο. Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για ένα άλλο σχέδιο πριν από μια επικείμενη ρωσική επίθεση.

Η δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ είπε ότι η επιστράτευση του Πούτιν ήταν μέρος ενός «μοτίβου επιφυλακτικής λήψης αποφάσεων» από τον Ρώσο ηγέτη στο οποίο υπάρχει «αποσύνδεση» μεταξύ των κινδύνων που είναι διατεθειμένος να αναλάβει και του τι χρειάζεται για να επιτύχει τους μαξιμαλιστικούς του στόχους να αρπάξει όλη την Ουκρανία.

Ο Πούτιν πιθανότατα πίστευε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Κίεβο να συνθηκολογήσει γρήγορα χωρίς σημαντικές στρατιωτικές απώλειες, ανέφερε το ISW. Αλλά αντιμετωπίζοντας «έναν ολοένα και πιο δαπανηρό και παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο», ο Ρώσος ηγέτης «αγνοεί, καθυστερεί ή εφαρμόζει μόνο εν μέρει» τις μεγάλες αποφάσεις που απαιτούνται για την εισβολή του, όπως μια πλήρη επιστράτευση που ζητούσαν οι στρατιωτικοί μπλόγκερ.

Απρόθυμος να διατάξει ένα πλήρες σχέδιο μετά την κατάληψη του Σεβεροντόνιετσκ και του Λυσιχάνσκ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022, ο Πούτιν αγνόησε τις εκκλήσεις της ρωσικής εθνικιστικής κοινότητας να κινητοποιήσει εφέδρους, να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Ενώ ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε ανακοινώσει ένα μεγαλύτερο στρατό από τους εκτιμώμενους 300.000 στρατιώτες, «πιθανότατα φοβόταν ότι η ήδη αντιδημοφιλής προοπτική επιστράτευσης θα έβλαπτε περαιτέρω την απήχησή του στη ρωσική κοινωνία».

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο και μια απομαγνητοφώνηση στον Πούτιν που είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας Ιγκόρ Κράσνοφ για «σημαντικά προβλήματα» με το προσχέδιο.

Το ISW είπε ότι ο Πούτιν προσπαθεί να εκτρέψει την ευθύνη για το προσχέδιο, κάνοντας τον υπουργό Άμυνας του Σεργκέι Σόιγκου και το υπουργείο του οποίου ηγείται «το πρόσωπο της πιο αντιδημοφιλούς εγχώριας απόφασής του μέχρι σήμερα».

Ο Πούτιν δεν έχει ανακαλέσει επισήμως το αρχικό προσχέδιο και οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι ορισμένοι εξακολουθούν να στρατολογούνται, έστω και κρυφά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...